Web Analytics

105 ani de la nașterea Elenei Chiriță, eroina de la Bogați

de | 30.11.2022 18:18 | Actualitate, Home

Astăzi se împlinesc 105 ani de la nașterea eroinei din comuna argeșeană Bogați, Elena Chiriță. Pentru faptele de arme săvârșite împotriva Germaniei naziste, statul român i-a conferit ordinul Apărarea patriei post-mortem. Pentru faptele sale eroice, argeșeanca Elena Chiriță, va rămâne înscrisă în cartea glorioasă a eroilor patriei.

”Astăzi se împlinesc 105 ani de la nașterea eroinei noastre din Bogați, Elena Chiriță. Îmi exprim astfel respectul pentru eroismul, curajul, patriotismul și dedicația  eroinei noastre căzută pe câmpul de luptă pentru ca noi să trăim liberi în țara noastră. De aceea am făcut demersurile necesare pentru ca, după 74 de ani de la moartea ei, familia sa să poată ajunge la Păuliș, pentru ca strănepoata să îi aprindă o lumânare în cadrul unei ceremoni religioase la locul de veci al eroinei, ocazie cu care s-a luat pământ de la mormântul acesteia.

Citește și Pe 30 noiembrie 2020 ne părăsea alb-violetul Dan Silvășanu

Sicriul cu pământ a fost adus pe meleagurile sale natale și așezat la biserica din Valea Zimbrului, biserică de care aparține familia eroinei noastre. În memoria eroinei noastre în anul 2017 s-a înființat Asociația Cultului Eroilor ”Elena Chiriță” Bogați și Cercul de Istorie al Școlii Radu cel Mare Bogați, iar în data de 30 noiembrie, în același an, a fost organizat un simpozion cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea copilei pentru a cinsti faptele sale de vitejie. Cu tine Suseniul rămâne o glie/Ți-e lupta o luptă în pagini nescrise,/Tu pentru Argeș vei fi veșnic vie/Vorbești cu eroii ce mai pot avea vise”, a spus Ion Gârleanu, primarul comunei Bogați.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *