Web Analytics

Precizări privind stabilirea și acordarea prestațiilor sociale la nivelul județului Argeș

de | 4.09.2020 12:06 | Actualitate

 

Dreptul la prestaţiile sociale se stabileşte prin decizia directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeș, în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap din evidenţa D.G.A.S.P.C. Argeș, iar prestațiile sociale sunt plătite de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS Argeș).

Astfel, persoanele care, în urma evaluării, au obţinut Certificat de încadrare în gradul grav de handicap cu menţiunea asistent personal, pot opta, conform art. 42 din Legea nr. 448/2006, între asistent personal angajat de către primăria de domiciliu sau indemnizaţie de însoțitor, plătită de către primăria de domiciliu sau indemnizaţie de însoțitor pentru persoanele cu handicap vizual, plătită de către AJPIS Argeș.

Această opţiune se face, în scris, de către persoana cu handicap sau reprezentantul legal al acesteia, printr-o cerere tip, la D.G.A.S.P.C.Argeș. Cu avizul eliberat şi copie după certificatul de încadrare în grad de handicap, beneficiarul trebuie să meargă la primăria de domiciliu, unde se întocmeşte dosarul (pentru asistent personal sau indemnizaţie de însoțitor).

Important de știut este faptul că, pentru completarea cererii de opțiune, persoanele cu handicap grav cu asistent se pot adresa și primăriei de domiciliu, nefiind obligatorie deplasarea la sediul D.G.A.S.P.C.Argeș.

De asemenea, menționăm următoarele:

– adulţii cu handicap grav beneficiază de indemnizație lunară și buget personal complementar lunar, indiferent de venituri;

– adulţii cu handicap accentuat beneficiază de indemnizație lunară și buget personal complementar lunar, indiferent de venituri;

– adulţii cu handicap mediu beneficiază de buget personal complementar lunar, indiferent de venituri;

– copiii cu handicap grav primesc, lunar, prestație socială copii (gradul 1);

– copiii cu handicap accentuat primesc, lunar, prestație socială copii (gradul 2);

– copiii cu handicap mediu primesc, lunar, prestație socială copii (gradul 3).

De aceste prestații sociale, nu pot beneficia următoarele categorii de persoane:

a) adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro, ori în alte tipuri de instituţii rezidenţiale publice cu caracter social sau medico-social, în care se asigură întreţinere completă din partea autorităţii administraţiei publice pe o perioadă mai mare de o lună;


b) persoanele cu handicap care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei;

c) adulţii cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflaţi în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.

Persoanele încadrate în grad de handicap, beneficiare de drepturi și facilități, sunt obligate să comunice D.G.A.S.P.C. Argeș în termen de 48 de ore de la producere, orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau reşedinţă, starea materială, precum şi alte situaţii de natură să modifice acordarea drepturilor prevăzute de lege.

În cazul în care, persoana încadrată în grad de handicap, nu doreşte să beneficieze de prestaţii sociale poate depune cerere în acest sens. Aceasta se înregistrează la autoritatea administraţiei publice locale competente în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap şi se transmite Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în maximum 5 zile lucrătoare de la înregistrare.

Dreptul la prestaţii sociale se acordă începând cu luna următoare celei în care persoana a fost încadrată în grad de handicap şi încetează cu luna următoare celei în care persoana nu mai este încadrată în grad de handicap sau, după caz, a depunerii cererii prin care persoana în cauză nu dorește să beneficieze de prestațiile sociale prevăzute de lege.

Sumele pentru prestațiile sociale stabilite conform legislației actuale sunt asigurate de la bugetul de stat și se actualizează periodic, în funcție de valoarea indicelui social de referință. Orice alt drept prevăzut de Legea 448/2006 (bilete de transport, legitimații, rovinietă) se acordă la cerere.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii