Web Analytics

1000 de semnături strânse la Ștefănești împotriva mafiei deșeurilor. Memoriul integral

de | 13.04.2018 17:00 | Actualitate

gunoi
Sătui de mizeria în care sunt nevoiți să trăiască, 1000 de locuirori ai orașului Ștefănești au semnat un memoriu adresat Primăriei Ștefănești, Primarului Jenica Dumitru și consilierilor locali locali ai urbei, Prefcturii Argeș, Consililului Județean Argeș, Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Argeș, Gardzii Naționale de Mediu Argeș, Protecției Consumatorului, Direcției de Sănătate Publică Argeș, Organizației PSD Argeș, Organizației PNL Argeș, Organizației PMP Argeș și presei argeșene, în care cer măsuri împotriva mafiei deșeurilor de la Ștefănești.
 
Redeăm, mai jos, conținutul integral al petiției:
 
 
„Prin prezenta, noi, semnatarii acestui memoriu, dorim sa va aducem la cunostinta ca suntem profund nemultumiti de existenta tonelor de gunoaie, deseuri toxice in stare solida sau lichida, aduse aproape zilnic si depozitate pe teritoriul orasului Stefanesti in diferite zone, unele foarte aproape de locuintele noastre, de scoli, gradinite, spital, puncte alimentare, farmacii, etc., toate acestea reprezentind un mare focar de imbolnavire pentru noi toti si pentru animalele noastre.
 
Este un atentat la sanatatea noastra, a copiilor nostri, a tot ce este viata, iar pentru a stopa acest fenomen care a inceput sa ia amploare avind in vedere profiturile uriase ale celor care se ocupa cu administrea acestor firme,ne adresam dvs in calitatea pe care o aveti,de a face tot ce este cu putinta, legal, sa terminam cu mizeria in care suntem obligati sa traim.
 
Nu punem la indoiala ca poate aceste firme au fost avizate comform reglementarilor in vigoare, problema este, ca aceste firme care si-aduc gunoaiele colectate din toata tara, nu respecta modul de colectare, sortare,reciclare,ele nefiind permanent si riguros controlate de institutiile abilitate din judetul Arges.
 
Cred ca este timpul ca Stefanestiul sa scape de gunoaiele firmelor din Piatra Neamt, Buzau, Dambovita, Germania-via Sibiu etc, (a se vedea foto din Gara Stefanesti), e suficient ca Stefanestiul este un oras mizerabil si la propriu si la figurat datorita iresponsabilitatii primarilor si consilierilor care s-au perindat pina acum la Primaria Stefanesti,nu mai vrem sa fim o groapa de gunoi pentru unii si o sursa de foarte multi bani pentru altii! Daca s-a desfiintat Groapa Glina(Bucuresti), sa-ntelegem ca judetul Arges este tinta preferata si prioritara a firmelor care au obiect de activitate colectarea de gunoaie si deseuri ?  
 
Suntem informati ca si alte localitati din Arges sunt infestate de gunoaiele aduse de firme care presteaza astfel de activitati.
 
Referindu-ne la cei cu atributiuni directe din institutiile statului in problema colectarii,depozitarii si reciclarii deseurilor le semnalam faptul ca firmele care au ca obiect de activitate gestionarea deseurilor este posibil sa incaseze bani si din fonduri europene declarind finalizat intreg procesul de colectare,depozitare,reciclare din localitatile lor,etc,cind de fapt,aceleasi deseuri sunt incarcate in vagoane,tiruri si plimbate prin Romania, una din locatii fiind Stefanesti.
 
2
 
Este o mare rusine pentru:
 
        – fostul primar Barbuceanu care a acceptat ca aceste firme sa-si ingroase propriile buzunarele si poate si pe-ale altora,aducindu-si muntii de gunoaie in Stefanesti, expunindu-ne pe noi la imbolnaviri,
 
        – pentru toti consilierii care au fost de acord cu ideea plasarii gunoaielor in Stefanesti,
 
         -pentru toti cei care intr-un fel sau altul au contribuit ca lucrurile acestea sa se-ntimple,ascunzindu-se in spatele lacunelor legilor, domniile lor considerind chiar ca au respectat legea si ce e mai grav este ca au profitat de ignoranta oamenilor.
 
Este o mare bataie de joc la adresa noastra! Nu noi, multimea, trebuie sa stim legislatie, ci cei ce ocupa functii de raspundere in protejarea noastra, a aerului si apei, trebuie sa le cunoasca si sa ia atitudine,fiind platiti,tocmai pentru asa ceva!
 
Adresam citeva intrebari tuturor celor care reprezinta “Statul Roman” in Arges, in relatia cu noi, locuitorii din Stefanesti, intrebari la care asteptam raspuns, pentru ca dvs, domnilor,aveti obligatia sa ne protejati viata.
 
Pentru: Agentia de Mediu,Garda de Mediu si Primaria Stefanesti
 
Intrebare: – Câte controale s-au efectuat in perioada 2013-2018 la aceste firme de gunoaie din Stefanesti, 22 la numar ?
 
                   -ce masuri s-au luat, câte s-au indeplinit si cum au influentat indeplinirea lor in bine,viata noastra ?
 
                  -ce amenzi s-au dat si cite s-au incasat si ce s-a rezolvat prin aplicarea acestor amenzi
 
                 -cite firme credeti ca mai pot primi avize ca sa-si depoziteze gunoaiele in Stefanesti, tinind cont ca ati avizat déjà 22 firme .
 
Daca pentru avizarea si functionarea unei farmacii este nevoie de un anumit numar de locuitori,va intrebam pe dvs,cite firme de gunoaie pot primi avizarea in vederea desfasurarii activitatii de colectare si reciclare gunoaie,raportat la numarul de locuitori din Stefanesti???
 
Chiar doriti ca orasul nostru sa devina groapa de gunoi cu acte regula?
 
3
 
Fata de situatia prezentata si pe care cu siguranta o cunoasteti mai bine in ultima vreme,noi,locuitorii din Stefanesti cerem ca firmele care au ca obiect de activitate aceste gunoaie,deseuri,sa probeze:
 
             -ca au utilaje suficiente  care sa proceseze miile de tone de gunoaie pe care le colecteaza
 
              -ca au depozite comforme cu standardele cerute de lege si nu baraci de lemn unde-si tin gunoaiele,
 
               -ca au potenta finaciara in a investi in infrastructura necesara derularii                                           unei astfel de activitati,
 
               -ca au personal suficient care sa lucreze(sorteze) miile de tone de gunoaie amestecate,
 
               -ca respecta prevederile legale in munca care o fac SI, NU sa dea FOC la toate gunoaiele de-a valma.Ca de fapt,asta este adevarul. ARDEREA DESEURILOR inseamna pentru ei depozitare, sortarea si reciclarea.
 
Aproape in fiecare zi se ard aceste deseuri,in aer e miros de ebonita,de cabluri arse,pluteste un miros care te sufoca,in concluzie,nu se mai poate continua asa.Sanatatea noastra este afectata in mod grosolan iar dvs sunteti multumiti ca ati constatat,ca ati facut controale si ca ati aplicat amenzi acestor firme.
 
NU  AMENZILE  rezolva problemele de sanatate pe care ni le creeaza aceste firme,faptul ca ele isi desfasoara activitatea in continuare nestingherite,faptul ca zilnic  intra in gara Stefanesti TIR-uri si vagoane de gunoaie(deseuri), tragem concluzia ca firmele deja cunoscute nu sunt deranjate de controale si amenzi.
 
Apoi, aceste amenzi se contesta in instanta,procesele dureaza ani de zile pina la finalizare iar in tot acest timp problemele gunoaielor nu se rezolva sau poate nu se doreste asa ceva si noi suntem obligati sa ne traim viata intr-o mizerie.
 
-Pentru Dna Primar Jenica Dumitru,avem rugamintea,sa ne puneti la dispozitie o situatie din care sa rezulte:1-de cind a-nceput aducerea gunoaielor in Stefanesti, data, luna, an,2-in ce sedinte de consiliu au fost aprobate si ce consilieri au aprobat si cine, nu.Lista consilierilor care au aprobat aceste mizerii e foarte importanta pentru noi alegatorii ! Pe viitor vor avea surprize daca vor mai candida la urmatoarele alegeri.
 
4
 
-Dna Primar Jenica Dumitru – va rugam, intrebati Seful de gara Stefanesti, unde a dirijat vagoanele cu containere pline cu deseuri periculoase(Germania-via Sibiu),vazute de altfel si de Dl Inspector Sef Politie, DlBerechet, de Dl Suprefect Stoian si de toti cei care au venit din partea institutiilor vizate in urma informatiilor aparute-n presa locala, pentru ca vagoanele au disparut ca prin minune,imediat a doua zi dupa ce a izbucnit scandalul deseurilor.
 
-Ce amenzi aplica Primaria Stefanesti acestor firme care nu respecta conditiile de functionare si in ce cuantum  si cit de des controleaza activitatea acestora ?
 
Este o crima sa fim expusi si mai rau,sa fim obligati sa traim in apropierea acestor munti de deseuri numai pentru simplu motiv ca aceste firme au AVIZE!.
 
-Pentru Presedintii de partide PSD- PNL-PMP
 
      -cerem sa discutati cu consilierii care va reprezinta in Consiliul local Stefanesti,motivele pentru care au votat cererile firmelor de a-si desfasura aceste activitati de colectare si depozitare de gunoaie in orasul nostru si ce cunostinte au dumnealor in materie de deseuri.
 
Consilierii dvoastra,domnilor Presedinti:PSD, PNL, PMP sunt cei care poarta intreaga vina in transformarea Stefanestiului in groapa de gunoi a jud Arges prin acordul pe care l-au dat celor 22 firme sa-si depoziteze deseurile la noi, acord dat cu o mare usurinta si care denota IGNORANTA, NEPASARE sau posibile avantaje materiale.
 
Este foarte important pentru noi sa stim cine, in afara de Barbuceanu, a fost partas la mizeria la care suntem supusi s-o traim si s-o simtim.
 
Acesti oameni nu vor mai fi votati niciodata ca si consilieri in Consiliul local,vom pune afise in tot Stefanestiul cu numele lor,sa afle toata lumea cine sunt cei alesi si cum si-au batut joc dumnealor de sanatatea noastra,culmea, si platiti din banii nostri.
 
-Pentru: Agentia de Mediu, Garda de Mediu, Prefectura, Politia, ITM, Directia de Sanatate Publica si tuturor celorlalte institutii abilitate in protejarea sanatatii noastre:
 
– sa faca controale in echipa(toti o data), nu sa trimita cite un angajat care sa intocmeasca un proces verbal care poate fi usor contestat si ulterior, firma de gunoaie sa si cistige in instanta.
 
5
 
-sa fie verificate toate baracile in care sunt depozitate de-a valma aceste deseuri,multe dintre ele  nefiind la vedere ,deci pot trece neobservate.
 
-saptaminal,sa se verifice cite tone de deseuri si gunoaie se aduc in Stefanesti si modul cum se proceseaza, numai asa, pot tine o situatie sub control.
 
Pentru Parlamentarii de Stefanesti:
 
Domnii:Serban Valeca, Radu Vasilica, Velcea Nicolae, Ion Popa(PNL), Dominic Gerea( ALDE), pe Dl Presedinte al Cons Jud Arges, Dan Manu si toti cei ce au putere de decizie la nivel de judet si locuiesc in Stefanesti,sa se alature si dumnealor impreuna cu familiile si sa semneze acest memoriu,aratind in acest mod ca sunt alaturi de noi si ca le pasa de sanatatea noastra.
 
Asteptam cu mare interes raspunsul dvs,va rugam ca inainte sa ne raspundeti in calitate oficiala,sa va ginditi ca sunteti in primul rind oameni si ca si dvs respirati aerul bolnav,toxic pe care-l ofera cu generozitate modul incorect de lucru al firmelor care proceseaza gunoaie si deseuri in localitatea noastra.
 
Noi,locuitorii orasului Stefanesti dorim ca la urmatoarele alegeri sa observam un salt calitativ in privinta calitatilor intelectuale, profesionale si de integritate ale persoanelor nominalizate de toate partidele pentru candidaturi in  Primaria si Consiliul Local Stefanesti.
 
Ne-am saturat de semidocti, sfertodocti, adica de oameni care nu merita respectul si atentia noastra si mai ales, nu-si merita increderea noastra.
 
In concluzie:           
 
            -Nu mai vrem gunoaie in Stefanesti   !
 
-Vrem sa fiti alaturi de noi si sa ne ajutati legal,sa scoatem tonele de deseuri din orasul nostru si firmele care nu respecta cu strictete legislatia!
 
-Nu vrem sa devenim un al doilea “CAMPULUNG
 
                                Va multumim!”
semnaturi4
semnaturi 5
semnaturi2semnaturi 3

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii