Web Analytics
scris duminică, 10.09.2023

10 Septembrie 1898: A fost asasinată Elisabeta (Sissi), împărăteasa Austriei și regina Ungariei, soția lui Franz Joseph I

În ziua de 10 Septembrie 1898 a fost asasinată împarateasa Austriei și regina Ungariei, Elisabeta, soția lui Franz Joseph I, cunoscută sub numele de «Sissi» (n.24.12.1837).

10 Septembrie 1898: A fost asasinată Elisabeta (Sissi), împărăteasa Austriei și regina Ungariei, soția lui Franz Joseph I

Elisabeta de Wittelsbach s-a născut într-o familie numeroasa, părinții ei fiind Maximilian Joseph de Bavaria (din linia de Pfalz-Birkenfeld-Gelnhausen a familiei Wittelsbach) și Maria Ludovica de Bavaria, fiica regelui Maximilian I al Bavariei. Numele ei întreg este Prințesa Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach.

Din punct de vedere al rangului, Sissi era nepotrivită pentru împărat, fapt pentru care curtea vieneză a judecat-o mult timp.

Sissi și  Franz Joseph  erau veri, astfel  că le-a trebuit dispensa papei pentru a se căsători, care le-a fost acordată.

 La 24 aprilie 1854, seara la ora 7, s-au căsătorit la Viena. Prințesa nu avea decât 16 ani. Totuși acumulările de căsătorii intre familia Wittelsbach (care era cunoscută pentru bolile mintale ale membrilor ei) și familia imperială se vor resimți chiar la prințul moștenitor.

 La 21 august 1858 s-a născut viitorul moștenitor, Rudolf. La Muzeul Național din Budapesta și la Biserica Mátyás se gasesc scrisori și documente care dovedesc atașamentul împărătesei față de Ungaria. În orașul Seghedin (Szeged) are ridicat și un monument. Elisabeta ca om politic a luptat pentru Ungaria.

Citește și:

În activitatea diplomatică era excelentă, Ungaria era prioritatea ei și avea o mână de fier. În mod surprinzător pentru o împărăteasă, Elisabeta credea în republică, considerând-o mai bună decât imperiul. La semnarea acordului Austro-Ungar din 1867 Elisabeta a avut un rol important în realizarea sa.

În 8 iunie 1867 Elisabeta cu Francisc Iosif au plecat la Buda Biserica Mátyás, acolo au fost încoronați, 10 luni după acordul Austro-ungar. Iubirea ungurilor față de Sissi s-a datorat și faptului ca au fost găsite coroana, sceptrul și mantia regilor Ungariei (ascunse în timpul revoltei) chiar înainte de încoronarea lor ca regi ai Ungariei, fapt considerat un semn bun pentru viitor. La 23 aprilie 1868 a născut al patrulea copil, la Buda (Maria Valeria) (d. in 1924) numit „Copilul Ungur”.

În 1889 Rudolf s-a sinucis la Mayerling împreună cu amanta sa. Rudolf era însurat cu Stephanie a Belgiei.

Pe 10 septembrie 1898 în timp ce Elisabeta era în trecere prin Geneva a fost înjunghiată cu o pilă triunghiulară de anarhistul italian Luigi Lucheni.

Luigi Lucheni a urmărit-o și a înjunghiat-o tocmai când se pregătea să urce impreună cu doamna sa de onoare, contesa unguroaică Irma Sztaray, pe vaporul spre Montreux. Nimeni nu a realizat faptul că a fost înjunghiată. După ce s-a ridicat și a urcat pe vapor, a leșinat. Vaporul s-a întors imediat, pilotul aflând ca era împărăteasa Austriei. A fost transportată la hotelul la care a fost cazată unde a murit după circa o oră. Ultimele ei cuvinte au fost:”Ce mi s-a întâmplat?” A fost înmormântată cu mari onoruri, la 17 septembrie 1898, la Viena, în Cripta Imperială.

„Împărateasa fără voie” a fost o femeie depresivă și nefericită. A fost o femeie frumoasă. Cu timpul relațiiile ei cu soțul s-au răcit, spre sfârșitul vieții ea căutându-i o amantă soțului ei. Opera ei literară preferată a fost „Visul unei nopți de vară” de Shakespeare, ea imaginându-se ca fiind Titania, regina zânelor, neplăcându-i numele de Sissi. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită