Web Analytics

10 Decembrie 1896: A încetat din viaţă Alfred Nobel

de | 10.12.2021 13:05 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

La 10 decembrie 1896 a încetat din viaţă Alfred Nobel (n.21 octombrie 1833 Stockholm, Suedia), inventator, cel mai cunoscut geniu tehnic al Suediei în secolul al XIX-lea, cel care a inventat dinamita în 1866. Mai tîrziu, a fondat companii şi laboratoare în peste 20 de ţări din întreaga lume.

Citiți și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

Nobel murit din cauza unei hemoragii cerebrale la reşedinţa sa din San Remo, în Italia, după ce semnase, cu un an în înainte, un testament prin care înfiinţa Premiul Nobel.

Întreaga mea avere va fi administrată în următorul mod: capitalul investit de executorii mei va constitui un fond a cărui dobîndă va fi distribuită anual, în forma unor premii, celor care în timpul anului precedent au adus cele mai mari bineficii umanităţii “.

Savantul cerea ca dobînda să fie împărţită în cinci părţi egale, ca să fie acordate persoanelor care au avut cele mai semnificative realizări în fizică, chimie, medicină, literatură şi “persoanei care a făcut cel mai mult pentru fraternitate între naţuni, pentru desfiinţarea sau reducerea armatelor şi pentru ţinerea sau promovarea congreselor pentru pace.

Citiți și: Pacienţi lăsaţi pe hol la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean

Primul an în care s-a acordat Premiul Nobel a fost 1901. Din 1969, la cele cinci premii stabilite de Nobel prin testament s-a mai adăugat unul pentru economie. Premiul este oferit de Banca Suediei, în memoria lui Alfred Nobel.

Dintre laureați amintim:

În 10 decembrie 1983, liderul sindicatului “Solidaritatea”, Lech Walesa, a primit premiul Nobel pentru pace.

Citiți și: Ion Mînzînă: “Suntem județul cu cea mai proastă infrastructură națională și județeană”

În 10 decembrie 1990 a avut loc, la Oslo, ceremonia decernării premiului Nobel pentru pace, președintelui sovietic Mihail Gorbaciov.

În 10 decembrie 1993 a avut loc la Oslo ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace liderului Congresului National African, Nelson Mandela si președintelui Africii de Sud, Frederik de Klerk.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii