1 MARTIE ESTE ZIUA NAȚIONALĂ  A VELȘILOR (GALEZILOR) DIN MAREA BRITANIE

de | 1.03.2022 10:24 | Actualitate, Cultura, Home, Politica si Administratie

 În Țara Galilor, pe teritoriul Regatului Unit, în ziua de 1 Martie este  Sărbătoarea Sfântului David. Este o sărbătoare creștină în timpul căreia velșii îl celebrează pe Sfântul David (n.cca anul 500, patronul Țării Galilor, mort în ziua de 1 martie anul 589).

 1 MARTIE ESTE ZIUA NAȚIONALĂ  A VELȘILOR (GALEZILOR) DIN MAREA BRITANIE,  pe tot cuprinsul Țării Galilor . Velșii sunt una dintre cele șase națiuni celtice din Europa, iar țara lor este în prezent parte a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În velșă, acestei țări i se spune Cymru (pronunţat Kum-ri), iar în latină i se spunea Cambria.

Citește și: Probabilitate record, de 56%, ca Rusia să intre în incapacitate de plată

Până la cucerirea ei în 1282 de către Edward I al Angliei, Ţara Galilor era divizată  în numeroase principate independente. Ca urmare a Actului de Unire emis de regele Henric al VIII-lea (el însuşi provenit dintr-o familie de origine velșă), ţara a devenit parte componentă a regatului Angliei, în anul 1536.
Prin traditie, fiul cel mare al regelui Angliei ia titlul de Print de Wales. 

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii
Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii

Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii, în urma demisiei lui Adrian Chesnoiu. Conducerea PSD a votat, miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, ca acesta să fie titularul de la Agricultură, au precizat din Partidul Social-Democrat, pentru news.ro. PSD...

Argeș. Patru bărbați trimiși în judecată pentru proxenetism
Argeș. Patru bărbați trimiși în judecată pentru proxenetism

Patru bărbați din Pitești au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism. În iunie, polițiștii au efectuat percheziții la domiciliile acestora, în urma cărora au ridicat mai multe telefoane și sume de bani. IPJ Argeș transmite: „Polițiștii...