Web Analytics

Vânătoarea de medici

de | 28.10.2010 20:10 | Dezvăluiri

# Ciocănel şi CAS Argeş dau amenzi uriaşe după ureche # Primii amendaţi au fost exact cei care nu trebuie: adică doctorii care au în îngrijire bolnavi cronici de hepatită B şi C şi HIV şi pentru care erau obligaţi să acorde concedii medicale.  În Argeş, vânătoarea de vrăjitoare, pardon, de medici a pornit la începutul acestui an, cu mult înainte de apariţia normelor de aplicare a ordonanţei privind concediile de boală. Iar ideea i-a aparţinut lui Ştefan Ciocănel care s-a speriat de moarte în momentul în care subalternii i-au prezentat un top al medicilor care au eliberat cele mai multe zile de concediu. Primele locuri erau ocupate de Alexandru Matrozi, Constantin Preda şi Camelia Constantin, toţi de la secţia de boli infecţioase a Spitalului judeţean. Potrivit şefului CAS Argeş, cei trei medici au prescris, împreună, şi câte 5.000 de zile de concediu medical. Nu ştim dacă din rea credinţă sau, pur şi simplu, din neştiinţă (Fane Ciocănel este inginer constructor la bază), dar şeful CAS a omis să spună că de numărul mare de zile de concediu medical, care, într-adevăr, pare imens, au beneficiat în jur de 300 de pacienţi, şi nu orice fel de pacienţi, ci exact bolnavii cronici care se află în evidenţa doctorilor Matrozi, Preda şi Constantin. „La noi nu se pune problema de ilegalitate, ci de faptul că avem un număr mare de bolnavi care se află în evidenţa secţiei cu diagnosticul de hepatită cronică virală de tip B sau C. Toţi avem un număr mare de bolnavi cărora le prescriem în fiecare lună reţete pentru Interferon. Se mai adaugă şi bolnavii de Sida, care sunt peste 100 de persoane. Toate aceste persoane, conform legislaţiei în vigoare, au dreptul la concediu medical. În acest context, ce dăm noi este justificat, nu este nimic ilegal, n-avem nimic de-a face cu concedii medicale eliberate persoanelor care sunt salariate şi mai vor câte un liber pentru diferite motive”, a explicat Alexandru Matrozi, şeful Secţiei Infecţioase de la Spitalul judeţean.

Casa de Asigurări a plătit 10 milioane de euro pentru concediile medicale

Trebuie spus că noile reglementări au apărut ca rezultat firesc al numeroaselor concedii medicale acordate în mod abuziv până acum, şi pentru care instituţia condusă de Ştefan Ciocănel a plătit numai în anul 2009, 22,6 milioane de lei noi, adică 5,4 milioane euro. Iar în 2010, în perioada ianuarie-septembrie, concediile medicale au „costat” Casa de Asigurări de Sănătate încă cinci milioane de euro. În acest context, ideea sancţionării medicilor care acordă ilegal concedii de boală nu e rea deloc, numai că reprezentanţii CAS. Argeş au demonstrat, prin ce au făcut, că au acţionat urechist, cel puţin în cazurile în care au amendat doctorii care au avut în evidenţă bolnavii cronici. Altfel spus, Ciocănel şi cei de la CAS s-au dovedit mumă pentru o parte dintre medici şi ciumă pentru cealaltă.

Doar 15 amendaţi

Adicătelea, exact ca-n reclama de la loterie, numai şase-s norocoase, deşi în articolul de faţă protagonişti sunt 15 medici care numai norocoşi nu se pot numi, din moment ce au primit nişte amenzi absolut năucitoare. Şi cum să nu te ia cu ameţeală când inspectorii lui Ciocănel au tăiat chitanţe de 5.000 de lei de căciulă, ba chiar şi una de 10.000 de lei, adică vreo 2.500 de euroi, de care a „beneficiat” ginecologul Ali Zarbakhsh, de la Spitalul din Curtea de Argeş. Ceilalţi medici care s-au bucurat de „atenţia” lui Ştefan Ciocănel sunt Alexandru Matrozi, Marcel Buzatu, Constantin Preda şi Mihail Popescu de la Spitalul Judeţean Argeş, Pompiliu Nistor şi Şerban Năstase de la Spitalul Municipal Câmpulung, Ghenadie Tăutu, Gheorghe Şuţă şi Roxana Rogociu de la Municipalul din Curtea de Argeş, plus o echipă de cinci medici de la Spitalul din Brădet formată din Ion Rotaru, Ana Popescu, Victor Băncescu, Mariana Rotaru şi Doina Neacşu, aceasta din urmă şi manager al unităţii spitaliceşti. Toate acestea în condiţiile în care la nivelul judeţului, din ianuarie şi până în august, s-au eliberat 42.144 de certificate de concedii medicale. Cel mai greu de spus este cum de au picat la zar doar cei enumeraţi mai înainte din sutele sau poate miile de medici care dau concedii de boală.

„Ceilalţi medici şi-au pus formularele în ordine”

Chestionat pe marginea acestui subiect, Ştefan Ciocănel a explicat că „medicii de la Spitalul Judeţean au fost campioni la concedii medicale şi era normal să începem controalele cu ei. Ceilalţi medici de la spitalele din Argeş au fost anunţaţi că vor fi şi ei controlaţi şi probabil şi-au pus formularele în ordine. Cert este că numărul de concedii medicale a scăzut cu 25%, după apariţia normelor de aplicare a ordonanţei”, a mai spus Ciocănel.

Medicii au dat în judecată Casa de Asigurări

„Amenda a fost între 50 de milioane şi 100 de milioane. Noi am contestat, am protestat, am justificat situaţia existentă pe teren, dar nu s-a ţinut cont de nimic. În această situaţie, la propunerea dr. Mihai Popescu, am făcut contestaţie în justiţie. La începutul lunii viitoare se vor judeca aceste contestaţii ale noastre şi se va vedea care va fi situaţia, întrucât considerăm că am fost pedepsiţi în mod abuziv şi nejustificat”, a mai adăugat doctorul Matrozi.

Concluzia dr. Matrozi: „Controalele au fost abuzive”

În final, doctorul Alexandru Matrozi a explicat care a fost raţiunea controalelor demarate de cei de la CAS. „CNAS era în colaps financiar şi, ca să facă rost de fonduri, a dat dispoziţie în toată ţara să pornească nişte controale abuzive şi generatoare de fonduri. Cum noi eram în top, dar v-am explicat de ce, fiindcă tratăm bolnavi cronici, au năvălit peste noi şi ne-au luat la puricat nişte foi de observaţii în care au găsit nişte deficienţe minore, care n-aveau legătură cu actul medical. Nu vreau să dau în alţi colegi, dar cred că a vrut să se dea un exemplu, să se creeze o atmosferă care să împiedice eliberarea ilegală de concedii medicale şi, în felul acesta, cei care erau realmente vizaţi au preluat din mers clopoţelul acesta de alarmă şi s-au potolit. Sper ca lucrurile să se reglementeze. Peste câteva zile, vom vedea care este deznodământul pentru că, în ceea ce ne priveşte pe noi, cei de la contagioase, suntem perfect acoperiţi. A fost o vânătoare de vrăjitoare. Nu putem fi acuzaţi că am dat concedii sau pensionări ilegale. Dar lumea nu ştie despre ce e vorba şi zice: Uite, ce fac bandiţii ăia!”. Aşteptăm ca justiţia să-şi spună cuvântul. Dacă zice că suntem vinovaţi, am plătit banii, la revedere, asta e, dacă nu suntem vinovaţi ne recuperăm banii şi ne refacem imaginea de medici corecţi şi cinstiţi şi nu de bişniţari sau furnizori de concedii medicale ilegale”, a încheiat amar dr. Alexandru Matrozi.
(NELUŢU DINU)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii