Web Analytics

Ziua veteranilor de război, marcată de Garnizoana Pitești

de | 28.04.2017 12:41 | Actualitate

unnamed

Conducerea Consiliului Județean Argeș a participat, vineri, 28 aprilie 2017, la manifestările organizate în avans de Garnizoana Pitești, cu ocazia Zilei naționale a veteranilor de război.  
Prin HG nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, s-a hotărât ca Ziua veteranilor de război să fie marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.

Astăzi, la Cimitirul Eroilor din Pitești a avut loc o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, iar reprezentanții administrației județului Argeș au dorit să aducă un omagiu și veteranilor argeșeni, reprezentați de comandorul Mihai Ghițescu, veteran de război cu gradul de căpitan în rezervă, în vârstă de 97 de ani.

Cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu a transmis un mesaj de respect și apreciere pentru toți veteranii județului Argeș: “Datorită eroismului, curajului și patriotismului de care au dat dovadă veteranii, astăzi România este un stat independent și liber. Datoria noastră este să-i respectăm și să-i cinstim pe cei care astăzi mai sunt în viață, din păcate tot mai puțini! Cu profund respect și considerație, urez tuturor veteranilor de război argeșeni un sincer şi călduros ,,La mulţi ani! și multă sănătate, dumnealor și familiilor!”.

e

Titlul de ”veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată în ziua de 29 aprilie a anului 1902. Prin Decretul din 1902, participanții la Războiul de Independență au fost declarați veterani, asigurându-li-se, pe lângă acest binemeritat și onorant statut, mijloace pentru un trai decent și înlesniri pe măsura curajului și a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă.

După Primul Război Mondial (1916-1918), s-a instituit titlul de ”veteran de război” prin diferite legi, participanților la campanii și urmașilor lor fiindu-le acordate diferite drepturi și avantaje reparatorii.

După Revoluția din decembrie 1989, drepturile veteranilor de război sunt reprezentate de Asociația Națională a Veteranilor de Război, membră a Federației Mondiale a Vechilor Combatanți, cu sediul la Paris .

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii