Zeci de angajați ai Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) au primit în perioada 2017-2025, din partea instituției în care lucrează, ajutoare de urgență de peste 185.000 de lei, după cum rezultă dintr-o investigație G4Media.ro.
Agenția este instrumentul prin care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale plătește toate tipurile de indemnizații sociale din România, iar ajutoarele de urgență reprezintă, teoretic, sume de bani acordate de Stat, prin Hotărâre de Guvern, în cazuri excepționale, cum ar fi boli incurabile, rude ale unor persoane decedate în catastrofe naturale/accidente de muncă, situații de sărăcie cruntă.
Citește și: Un crescător de vaci a dat statul român în judecată și va primi 12 milioane de euro despăgubiri
Agenția a invocat faptul că majoritatea covârșitoare a banilor au fost acordați pentru angajați care sufereau de boli foarte grave. Însă pe lista beneficiarilor s-au aflat o persoană din instituție care deținea două apartamente în București și avea un venit de 6.400 lei lunar net; o angajată de la Oradea în al cărei apartament s-a produs un incendiu din cauza unei lumânări lăsată nesupravegheată; fratele unei șefe de la vârful ANPIS, un angajat care a primit bani pentru o proteză auditivă, deși avea un salariu de 7.400 lei net; o angajată de la Iași care deținea o vilă într-un cartier select din oraș.
Dubii asupra imparțialității modului în care au fost împărțite aceste ajutoare sunt susținute de inadvertențe descoperite de G4Media.ro în documente interne al Agenției puse la dispoziție de un avertizor de integritate.
Astfel, ANPIS a comunicat că angajata cu două apartamente trebuia operată, iar în scriptele interne motivația era achiziția de medicamente. Avertizorul de integritate din ANPIS a relatat un caz recent: ”Sunt mii de petenți care sunt ignorați pentru că nu cunosc pe cine trebuie, chiar acum de curând a venit un părinte, un tată care își crește singur fetița. Are copilul în vârstă de 9 ani cu diabet 1. (…) A fost refuzat. Toți care au probleme reale trebuie ajutați. În schimb, banii îi primesc, câteodată, numai cei care nu merită și care de cele mai multe își permit tratamentele.”
Citește și: Au băut și s-au luat la ceartă într-un parc din Pitești. Un bărbat a ajuns la spital
0 Comentarii