# De Ignat, cu ţuică fiartă şi muzică bună. # Primăria Micești a venit cu cel mai mare porc, de aproximativ 300 de kilograme. Cum în Argeș, tăiatul porcului e obicei sfânt, pe 19 decembrie, cu mic cu mare toată lumea s-a adunat la BEMO la cea de-a V-a ediție a sărbătorii „Ignatului la argeșeni”. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Centrul Cultural Mioveni în parteneriat cu Asociaţia Profesională de Turism şi Alimentaţie Publică cu Vocaţie Europeană Piteşti. Ca în fiecare an la sărbătoare au participat mai mulți primari din județ, fiecare edil fiind însoțit de câte un porc și de oameni care să-l sacrifice pe „Ghiță” cât mai repede pentru invitați. La sacrificarea porcilor au participat de această dată zece primării din județ, iar alte patru au venit gata pregătite cu produse tradiționale.
„Ignatul la argeşeni” s-a desfăşurat şi în prezenţa Mariei Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, care a servit alături de autoritățile locale un păhărel de țuică fiartă și a gustat din produsele tradiționale expuse pe diferite standuri. Ministra Grapini și deputatul Simona Bucura Oprescu nu au avut însă sânge rece și nu au asistat la sacrificarea porcilor, ci doar au văzut cu ce „Ghiță” se laudă primarii argeșeni.
Porcul de oraș, cu nimic mai prejos decât porcul de țară
Înainte de a se da startul la sacrificare a porcilor, primarii se tachinau unii pe alții și se invitau fiecare să-și vadă „Monstrul” cu care au intrat în competiție. Cei mai mari porci le-au aparținut primarilor de la Micești și de la Albota, dar nici porcul de la Mioveni nu a fost mai prejos, demonstrând că animalul de oraș face față celor de la țară. De la sacrificarea porcilor nu au lipsit președintele Consiliului Județean, Constantin Nicolescu, prefectul Cristian Soare, subprefectul Ion Burnei, dar și liderul filialei judeţene a PC, Ion Cornel Lazăr.
Primarii de la Albota și Vulturești, cei mai buni tranșatori
Gazda evenimentului, primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, a fost ca de obicei la înălțime fiind aproape de invitații săi. Sărbătoarea ignatului i-a adus aminte lui Constantin Nicolescu de copilăria sa atunci când el era un simplu învățăcel în tainele tăierii porcului: „Bunicul meu a avut pe vremuri măcelărie și tatăl meu învățase foarte bine această meserie și ideea de Ignat pentru mine există încă de atunci. Undeva după data de 19 decembrie întotdeauna se taie porcii de Crăciun. La noi în zona Argeșului și a Muscelului tradiția se păstrează, iar tăierea porcului nu cred că va fi eliminată după reguli europene prea repede”. Pe tema Ignatului președintele Consiliului Județean a fost pus pe glume considerând că între un politician și tăiatul porcilor poate exista o legătură: „Politicianul, dacă nu are mintea curată și o îmbârligă prea tare se împiedică singur, nici nu mai e nevoie să te împiedice careva și sper că astăzi s-au încurcat porcii, iar data viitoare sper să nu se împiedice și alții”, a precizat râzând Constantin Nicolescu.
Printre cei mai activi primari de Ignat i-am remarcat pe primarul de la Vulturești, Liviu Poşircă și pe ducele de Albota, Ion Dumitru, care nu și-au lăsat oamenii să pârlească și să tranșeze porcul, ci din contră au hotărât ei să facă acest lucru. Ambii au demonstrat că pe lângă domeniul administrativ și politic sunt și oameni buni la casa omului. Liviu Poșircă s-a mișcat cel mai repede, fiind primul gata cu tăierea porcului, demonstrând că este as în meseria de măcelar: „Gata porcul! Am fost primii că ne-am mișcat mai repede anul acesta. Sunt crescut la Vulturești și tai an de an porci, ne pricepem bine”, ne-a declarat edilul.
Primăria și primarul din Micești au fost premiați cu diploma pentru cel mai mare porc, de aproximativ 300 de kg, iar primarul de la Vulturești a obținut titlul de cel mai rapid primar tranșator. Primarul Ion Dumitru de la Albota a fost declarat cel mai bun primar tranșator.
Alex Vlaicu