Web Analytics
scris joi, 03.09.2015

Zbor deasupra unui cuib de muci

La PSD Argeș e ca la glumeți. Ședințele de partid au devenit un fel de ateliere de tratat dileala, în care fiecare se ceartă cu fiecare, pe funcții sau pe lovele, și toți dau vina la final pe Păcălici, alias deputatul Mircea Drăghici, vinovatul de serviciu pentru criza prelungită din care nu mai iese la liman filiala. Și nici nu va ieși. Fiindcă Păcălici e doar pretextul, criza în schimb e una sistemică și e generată de două lucruri: lipsa de autoritate și lipsa de valoare. E ca și cum ai încerca să întinzi un strat de unt peste o felie de pâine dată deja cu untură. Rezultă o barbarie, din punct de vedere papilo-gustativ. Adevărul e că PSD Argeș a fost dintotdeauna un hârdău etanș și această rețetă politică, deloc genială însă foarte funcțională, exersată vreme de 25 de ani pe cocoașa noastră, i-a permis să dețină puterea în județ. Miasmele fecale dinlăuntrul hârdăului nu răzbăteau aproape niciodată în spațiul public. Chiar și atunci când unul dintre lideri se mai scăpa pe el, de atâta îmbuibare și suficiență, săreau toți cu spray-urile din dotare să-i igienizeze pantalonii. Apoi îl chemau pe Înalt Prea Sfințitul Calinic să facă o sfeștanie ca să alunge duhurile rele infiltrate în partid și totul revenea la normal sau paranormal, în funcție de cum suna  ordinul de zi pe unitate. Astfel se reinstaura ordinea constituțională și corecțională într-un hârdău ce funcționa pe principii de cazarmă. Acum, PSD Argeș e incapabil să supraviețuiască în epoca post Saddam Hussein (Constantin Nicolescu) sau Muammar El Gaddafi (Tudor Pendiuc), în condiții de relativă democrație. Triburile s-au încăierat între ele și hârdăul a dat pe dinafară provocând o adevărată catastrofă ecologică și umanitară într-un județ care a pierdut, rând pe rând, mai toate instituțiile deconcentrate și cu influență în favoarea Prahovei, Teleormanului și Dâmboviței.
În absența unui lider acceptat de toate clanurile, fiecare șef de trib pândește momentul prielnic și își mai plantează câte un director de deconcentrată care să-i servească interesele și să-i umple buzunarele. Ce blamau și trâmbițau acum doi-trei ani că făcea PDL-ul lui Mircea Andrei, exact asta fac unii dintre sub-liderii penali ai PSD Argeș în momentul de față. Așa s-a ajuns la amenințări pe față, exprimate la ultima ședință a Biroului Executiv de săptămâna trecută, când un primar a spus explicit că va merge la presă să povestească despre cât tupeu a avut un deputat care l-a chemat la el acasă pe un director  de deconcentrată și i-a cerut acestuia bani ca să fie păstrat în funcție. Simultan cu acest episod nevrotic sever, în alt colț al salonului se decompensa Tecău scuipând supă de găluști, printre dinți, în direcția senatorului Valeca. Astfel, prezidentul de la CJ îi reproșa prezidentului interimar al PSD că îl asmute pe cățelul său de la Morgă, doctorul Dan Manu, să-i facă opoziție morbidă în Consiliul Județean. Pe altă masă se urcase deja deputatul Cătălin Rădulescu care îl certa de zor pe vicepreședintele Marcel Proca pentru faptul că acesta n-a fost prezent la mitingurile de acum trei ani, din Piața Milea, împotriva PDL și a lui Traian Băsescu. Până să vină gardienii cu cămășile de forță, Cătălin a mai apucat să-și informeze colegii despre faptul că a făcut și el, în tinerețe, vreo 12 ani de karate, asta ca să demonstreze că, la o adică, îl poate bate pe interimarul Șerban Valeca nu doar în cursa pentru președinția filialei, ci chiar și pe tatami. Degeaba au făcut apel la liniște și la ordine  în dezordine pacienții mai puțin agitați ca Ion Mânzână și senatorul Constantin Tămagă, că salonul era deja plin cu fulgi de la pernele greu încercate și aruncate în toate direcțiile de către colegii mult mai glumeți decât ei. În zadar a încercat să se încoieze și interimarul Șerban Valeca, spre a restabili calmul în stabiliment, că nimeni nu l-a luat în seamă. Astfel că terapia de grup pe care și-o programase conducerea PSD Argeș a eșuat lamentabil și nea Puiu Enescu, trezorierul filialei, s-a văzut nevoit ca pentru următoarea ședință de Birou Executiv să comande zăbrele pentru geamuri și cămăși de forță din pânză ceva mai aspră și  rezistentă. Și pentru că psihiatria are un nume, Cristi Gentea de la municipiu, liderul cu fața de bazalt, căzuse și el într-o stupoare catatonică, devenind rigid, mut și ciufut, incapabil să mai stabilească un contact vizual cu vreun coleg de salon din Biroul Executiv al PSD Argeș.
Cel mai câștigat din tot acest balamuc a ieșit prefectul Mihai Oprescu, care, profitând de faptul că e înalt funcționar public și nu se face să se amestece cu pleava de la partid, și-a îmbogățit colecția pivată de șefi de deconcentrate cu încă un trofeu, după cel de la ITM, agățat deja în panoplie. E vorba de directorul de la Garda de Mediu, care, deloc întâmplător, este ginerele primarului din Boteni. Bravo, Mihăiță! Nici n-a mai fost nevoie să dai vreun puci, din moment ce toți erau muci.
Gabriel Grigore

Zbor deasupra unui cuib de muci

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...