Web Analytics

Licitatie pentru o parte din Arpechim

de | 26.10.2017 07:50 | Economie

12 arpechim# Singurul ofertant pentru Petrochimie este „un fond de investiţii apărut de nicăieri şi cu informaţii laconice”
Companiile Chimcomplex Borzeşti, Dynamic Selling Group şi White Tiger Wealth Management au achiziţionat pachete de active ale combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, potrivit unui comunicat transmis miercuri, 18 octombrie,  Bursei de Valori Bucureşti. Administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu, a declarat că „s-a semnat un prim contract de vânzare, dar procedura nu este finalizată. Trebuie îndeplinite anumite clauze, ofertanţii trebuie să depună anumite scrisori de garanţie. Nu putem discuta despre preţ, creditorii sunt cei care analizează documentaţia, au la dispoziţie şase săptămâni pentru a analiza corespondenţa. La sfârşitul lunii noiembrie putem vobi despre un câştigător”.

Divizia Petrochimică Bradu are un singur ofertant

Potrivit comunicatului, Oltchim a încheiat contracte de vânzare de active cu Chimcomplex pentru pachetele de active nr. 1-5 şi parţial 7, cu Dynamic Selling Group pentru pachetul nr. 6 de active şi cu White Tiger Wealth Management cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial 9. Pachetul de active nr. 8 reprezintă Divizia Petrochimică Bradu. Reprezentanţii Oltchim au adăugat că în continuare se poartă discuţii şi cu alţi ofertanţi. „Finalizarea tranzacţiilor în baza acestor contracte este supusă anumitor condiţii care trebuie îndeplinite, printre care se numără aprobarea finală de către adunarea generală a creditorilor societăţii, acest organism finalizând selecţia ofertanţilor”, mai spun oficialii combinatului. Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost scos la vânzare prin nouă pachete de active a căror valoare totală de piaţă este de 293,728 milioane euro. Preţul de pornire a vânzării a fost de 307 milioane euro. Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producţia sa. Combinatul este în insolvenţă din ianuarie 2013. White Tiger Wealth Management, singurul ofertant pentru Petrochimia Arpechim este o firmă de investiţii înfiinţată în 2001, cu sedii în Anglia, SUA, San Marino şi Hong Kong, „un fond de investiţii apărut de nicăieri şi cu informaţii laconice”, după cum scrie presa de specialitate.

Mihai Georgescu, fost director Arpechim: „Au bani, au capacitatea s-o pornească”

12 georgescuReferitor la faptul că singurul ofertant pentru Petrochimie nu este o companie de profil, ci un fond de investiții, fostul director general al Arpechim, Mihai Georgescu, ne-a declarat următoarele: „Un fond de investiții este o entitate potentă financiar, deci au bani, au capacitatea s-o pornească. Chiar dacă sunt ofertanți diferiți pentru petrochimia noastră și pentru combinatul de la Vâlcea, la Pitești se poate produce și furniza materie primă pentru Oltchim astfel încât acolo să nu se mai lucreze la 30%, ci la maximum de capacitate. Cele două unități pot funcționa foarte bine integrat și de acum încolo chiar dacă vor avea patronate diferite. Eu cred că din momentul acesta conducerea județului ar trebui să se bată mai mult, să se impună la nivel guvernamental, pentru ca viitorului investitor de la Arpechim să i se impună să repornească instalațiile”.

Emilian Dragnea, prefect: „Lucrurile depind strict de conținutul contractului de privatizare”

12 dragnea„Înainte de orice trebuie spus că vom putea vorbi de privatizare și de investitori abia după ce creditorii Oltchim își vor da acordul pentru aceste oferte. Apoi, lucrurile depind strict de ce va scrie în contractul de privatizare, de conținutul acestuia. E adevărat că fondurile de investiții au bani și, implicit, putere investițională dar să nu uităm de Rolast care a fost preluat de un fond de investiții care a păstrat producția doar cât era prevăzut în contractul de privatizare după care știți bine ce s-a întâmplat, l-au închis, l-au demolat și au făcut centru comercial acolo. Da, ar fi bine să se finalizeze cu succes această privatizare, să fie pornită Petrochimia și să vorbim de o perspectivă bună dar, vă repet, contractul de privatizare va fi cel care va guverna lucrurile”, a precizat pentru Jurnalul de Argeș prefectul Emilian Dragnea.

Dan Manu, preşedinte CJ Argeş: „Vom acorda tot sprijinul necesar investitorilor”

12 manu„Pentru economia județului Argeș, cumpărarea Apechimului și implicit relansarea industriei petrochimice, cândva una dintre cele mai dezvoltate la nivel naţional și internaţional, nu poate fi decât benefică. Acest lucru ar însemna noi locuri de muncă, într-un județ în care resursa umană este specializată în acest domeniu. Totodată, înseamnă un mare plus la puterea economică a Argeșului. Din punctul de vedere al administrației publice județene și locale, vom acorda tot sprijinul necesar investitorilor, așa cum de altfel am procedat și cu toți cei care au dorit să investească și să ofere locuri de muncă în județ. În ultima perioadă, în județul nostru, diverse companii au găsit un mediu propice pentru dezvoltarea afacerilor în domenii variate, de la prelucrarea lemnului, componente auto, electrice și electronice, până la industria textilă și alimentară”, a spus președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu.

Rolast – un precedent periculos

Rolast-Combinat de Articole Tehnice din Cauciuc, cel mai mare din Europa de Sud-Est, aflat pe profit a fost închis la 1 mai 2007 fără nimic care să anunțe în prealabil acest demers, fără ca măcar furnizorii și beneficiarii săi să fie anunțați și aceștia nu erau deloc puțini. Au fost concediați în masă toți angajații de la portari și femeile de serviciu la directori și lideri sindicali. Hectare de hale din beton și oțel, postamente din beton cu grosimi chiar și de zece metri au fost pur și simplu zdrobite, iar terenul de sub ele a fost valorificat imobiliar găzduind un mare centru comercial (inițial Real și Obi, acum Auchan și Jumbo). Au rămas în picioare doar fostul pavilion administrativ al combinatului care găzduiește acum un centru medical privat și câteva mici clădiri din zona acestuia închiriate la rândul lor. La ora actuală, Rolast, acum un SRL specializat pe tranzacții imobiliare, realizează un profit de minimum 3 milioane de euro numai din valorificarea terenurilor și clădirilor rămase din fostul combinat de cauciuc. Cine a făcut toate acestea? Un fond de investiții înregistrat în Cipru.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Poate ar fi bine sa veniti si la Campulung si sa-i dati o palma peste ceafa si un sut in fund actualului primar pentru ca nu este in stare sa atraga investitori in oras, iar pe cei care vin ii indeparteaza cu seninatate in favoarea camarilei locale de care este condus.

  2. Poate ar fi bine sa veniti si la Campulung si sa-i dati o palma peste ceafa si un sut in fund actualului primar pentru ca nu este in stare sa atraga investitori in oras, iar pe cei care vin ii indeparteaza cu seninatate in favoarea camarilei locale de care este condus.