Web Analytics

Vrăji şi intrigi fanariote, la Biblioteca Judeţeană Argeş

de | 22.03.2017 20:07 | Cultură

9 rustiAbsolut specială ca scriitură, cu o imaginație care te lasă fără grai, numai ochi și urechi, prozatoarea Doina Ruști și-a răsfățat cititorii de la Pitești – marți, 14 martie, la Biblioteca Județeană Argeș – cu romanul recent – „Mâța Vinerii” (Editura „Polirom”). Autoarea plonjează în inima Bucureștiului  de la sfârșitul secolului 18 – nu este prima dată, a făcut-o cu succes și în 2015, cu „Manuscrisul fanariot” – reușind o carte pe care critica a calificat-o ca policier-vintage sau, mai aproape de spiritul prezentului, fantasy fanariot.

În fapt, Doina Ruști pleacă de la documente studiate cu minuție, de la fapte de viață și de la persoane în carne și oase odinioară, de la o istorie cu multă risipă de destine, alegând să sufle peste ea pulberea superstițiilor de tot felul – rețetare de vrăji, elixire, parole magice, mirosuri care mai de care, trucuri, chiar și o Carte Neagră a Bucatelor, o Constituție altfel a lumii invizibile, năucitor de savuroasă. Doina Ruști a povestit cum i-a căzut în mână, la Sighișoara, un document în care sta scris că o femeie își acuza vecina de vrăjitorie în toată puterea cuvântului, spunea că a transformat-o în mâță, la vremea aceea nu se uzita cuvântul „pisică”, și că mâță a fost timp de o oră. A adăugat și amănuntul că ea, Doina Ruști, e născută vinerea, cele două fire  cu potențial narativ împletindu-se cu bizara întâmplare, trăită la Leipzig, atunci când, participantă la un simpozion, n-a putut, sub nicio formă, să-și aducă aminte de cuvântul „pisică”. Iată ce s-a aflat la baza intrigii.

Doina Ruști a împărțit în sală rețete magice din carte

Peste toate acestea, însă, Doina Ruști vine cu fabulosul miturilor, al medicinei populare, al practicilor magice. Amuzant – deși publicul a reacționat interesant, înghesuindu-se ca la anafură – episodul de la finalul lansării: autoarea a împărțit în sală rețete magice din carte, tipărite separat de editor, fiecare a fost rugat să aleagă la întâmplare una, ce scria acolo supunându-se regimului previziunii, jocului subtil dintre hazard și semne aliniate ca planetele, cu scop precis, anume  codate.
Romanul a fost întâmpinat reverențios de prezidiu – directorul Bibliotecii, Octavian Sachelarie, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Sorin Mazilescu, prozatorul Dumitru Augustin Doman.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii