# Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş, pe tema scandalului dezinfectanţilor
Gazeta Sporturilor a făcut dezvăluiri-bombă săptămâna trecută, dezvăluiri ce ar trebui să ducă la căderea unor capete în sistemul sanitar, sistem care omoară, după cum cetățenii constată pe propria lor piele, zi de zi. Substanțele folosite în dezinfectarea spitalelor din România nu sunt controlate de autorităţi în laborator şi acestea au o concentraţie de zece ori mai scăzută decât pe etichetă. În centrul acestui scandal se află producătorul autohton Hexi Pharma, care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de judeţe, printre care şi Argeşul. Potrivit jurnaliştilor Gazetei Sporturilor, pentru două dintre produsele fabricii respective, Thor şi Suprasept, procesele interne de fabricaţie demonstrează că dezinfectanţii au fost diluaţi. Potrivit unui comunicat de presă sec semnat de directorul Spitalului Județean Argeș și remis redacției noastre, cele două tipuri de dezinfectanți la care face referire ancheta media nu se regăsesc în loturile de dezinfectanți achiziționate de unitatea spitalicească. Totuși, nu se suflă un cuvânt despre celelalte substanțe dezinfectante care pot fi și ele „botezate”, dar nu știm pentru simplul fapt că… în Argeș nu avem un laborator acreditat pentru depistarea substanțelor din dezinfectanți(!?). O spune Sorina Honțaru, directoarea Direcției de Sănătate Publică Argeș în cadrul unui interviu pe care l-a acordat Jurnalului de Argeș.
„Pe site-ul ministerului, județul Argeș nu a fost dat pe lista neagră a județelor cu deficiențe majore”
# Bună ziua, în legătură cu scandalul privind dezinfectantele, voiam să vă întreb care este reacția DSP Argeș?
– Noi am avut o videoconferință cu Ministerul Sănătății pe infecții nosocomiale. Vom vedea dacă ni se transmite ceva în acest sens dar trebuie să vă spun că testele pe concentrații nu se fac în județul Argeș, nu avem laborator acreditat.
# Deci nu ați trecut la controale în spitale în urma dezvăluirilor jurnalistice…
– Noi, oricum, verificăm cu ocazia controalelor noastre.
# Înainte de apariția în presă a acestei situații grave, ați avut vreodată vreo suspiciune asupra calității dezinfectanților folosiți în spitale?
– De când sunt în Direcție eu nu am nicio sesizare de la inspectorul șef al nostru.
# Dar sesizări de la spitale?
– Noi controlăm, spitalele nu au de ce să sesizeze. Ideea este că Spitalul Județean care este cel mai mare spital din județul Argeș nu folosește aceste două tipuri despre care s-a scris în presă.
# Dar în ceea ce privește calitatea celorlalți dezinfectanți?
– Nu sunt în măsură eu să vă spun dacă concentrația de pe etichete este și în bidoane. Numai când avem niște rezultate de la laboratoare acreditate.
# Unde se fac aceste analize? La București?
– Nu cred că are nici Bucureștiul, cred că numai în străinătate
# Ce spuneți despre condițiile de mizerie crasă de la morga Spitalului Județean Argeș?
– Dvs ați văzut foarte bine și în raportul DSP Argeș de pe site-ul ministerului, județul Argeș nu a fost dat pe lista neagră a județelor cu deficiențe majore.
# Totuși eu vă întreb strict despre condițiile de la morga spitalului care sunt groaznice.
– Nu știu la ce vă referiți…
# Noi am publicat într-un număr recent al Jurnalului de Argeș un reportaj cutremurător realizat în urma documentării reporterilor acolo. Sunt și niște fotografii cât se poate de grăitoare.
– Noi putem să mergem acum în control și să nu găsim nicio picătură de sânge. Dumneavoastră să aveți poza după o necropsie și atunci sunt urme de sânge, sunt lucruri care pot fi 10 minute, un sfert de oră, după aceea să se facă dezinfecția terminală și să nu mai fie.
# Referitor la raportul Corpului de Control al ministrului Sănătății, ne puteți furniza câteva informații despre deficiențele găsite la unitățile spitalicești?
– Datele le pot furniza numai cu avizul Ministerului Sănătății. Noi vom controla din nou unitățile sanitare. Vor fi verificate și aceste substanțe dezinfectante!
Alina Crângeanu