Web Analytics

Vizită la noul spital din Mioveni. Vezi în ce stadiu sunt lucrările

de | 30.05.2018 20:18 | Actualitate

20180530 171641 1

La noul spital din Mioveni, lucrările avansează de la o lună la alta. În cadrul unei vizite desfășurate miercuri, 30 mai, jurnaliștii din Argeș au avut ocazia să vadă stadiul de execuție al lucrărilor de la noul spital Sfântul Spiridon”, o clădire impunătoare cu șase etaje. Construcția noului spital a început în anul 2016 și, deși se preconiza că va fi finalizată în octombrie 2018, aflăm ca spitalul va fi gata la sfârșitul primului trimestru din 2019. Vizita jurnaliștilor s-a desfășurat în prezența lui Radu Dinu, managerul de proiect, însoțit de dr. Mugur Stancu, director executiv la firma Medicare Tehnics SA, firma care se va ocupa de livrarea, instalarea si service-ul echipamentelor ce vor fi achiziționate pentru noul spital.

Printre avantajele acestei unități medicale se numără generatoarele cu ajutorul cărora spitalul poate funcționa timp de 48 de ore, adăpostul antiatomic pentru 100 de persoane, cele 11 căi de evacuare și panourile solare ce vor asigura 25 % din necesarul de încălzire pentru apă. Totodată, sălile de operație vor fi dotate cu aparatură de top, de la computer tomograf până la echipament de chirurgie minim invazivă.

 

„Eu aș dori ca acest spital să existe, dar să nu avem nevoie de el”

Prezent a fost și primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu: Îi felicit pe toți pentru stadiul în care se află astăzi spitalul și cred că în luna aprilie, cel târziu, ne vom încadra în termen și ne vom bucura de o unitate modernă, spitalicească în județul Argeș. Eu aș dori ca acest spital să fie funcțional, să existe, dar să nu avem parte de el. Se adresesează tuturor celor care au nevoie de serviciile medicale pe care această unitate spitalicească le va desfășura. Oricine consideră că se poate trata în această unitate nouă, este bine-venit. Ar fi mai bine să nu fim bolnavi!”

Turul spitalului a început în zona ATI (Anestezie și Terapie Intensivă), unde va exista un sistem de bariere fizice, astfel încât, accesul persoanelor se va face controlat. Am început în ATI, pentru că aici este spațiul în care se vor lupta pentru supraviețuire atât cadrele medicale, cât și pacienții. S-ar putea ca și noi să fim peste timp pacienți ai acestui spațiu și am vrea să ne bucurăm de facilitățile create aici”, a explicat Radu Dinu.

Vă aflați într- un spital care răspunde ultimelor standarde în domeniu și acest lucru îl face să fie unul dintre puținele spitale care a reușit la acest etaj, în care se afla secția de sterilizare, blocul operator cu 4 săli de operație și secția de ATI, să separe circuitele murdare de cele curate. Putem spune că microbii spitalicești nu pot apărea aici!”, asigură Radu Dinu, manager de proiect. Tot el a descris cum funcționează zona de sterilizare, care conține trei compartimente. Astfel, angajații vor trece prin filtre sanitare și spații de decontaminare, iar personalul care va transporta echipamentul infestat va circula pe trasee separate de angajații care vor manipula materialul sterilizat.

De asemenea, dr. Mugur Stancu a intervenit cu detalii de natură medicală în descrierea aparatelor care vor fi introduse în sălile de operație.

Avantajul este că echipamentele și toate utilitățile pentru echipamente se pregătesc în timp ce se face spitalul și nu după, pentru că riști să apară probleme, să nu se potrivească echipamentele, să nu ai utilități pentru ele. Acesta este avantajul unui proiect de acest tip, în care se ține cont de conceptul: execuție plus montare. Considerați că echipamentele medicale sunt pe drum în acest moment. Imediat ce se închid pereții, le vom monta. (…) Am văzut spitale de acest gen, pe care au încercat să le construiască în ultimii 20 de ani, le cam știu pe toate. Din punct de vedere funcțional, este absolut ok. Din punct de vedere al structurii, are o structură solidă”, a spus dr. Mugur Stancu.

Un alt avantaj pentru acest spital este sistemul de funcționare al ventilației. Toate sălile de operație vor fi dotate cu sisteme speciale de ventilație, cu aport de aer proaspăt,  după cum ne spune Radu Dinu:

 

Tot aerul de aici va fi filtrat și recirculat în permanență, astfel încât, pacienții să se bucure de o calitate a aerului deosebită. Practic, serviciul spitalicesc se va putea face aici în condiții extraordinare. La Mioveni nu va fi nici o problemă cu asigurarea oxigenului necesar pentru pacienți și cadrele medicale din blocul operator. Spitalul nu va rămâne niciodată fără oxigen. În cazul în care generatorul de oxigen se defectează, bateriile vor intra în funcțiune și timp de 48 de ore, spitalul va avea autonomie în ceea ce privește necesarul de oxigen. Cam toate soluțiile au fost gândite aici cu dublă asigurare, atât în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, cât și în ceea ce privește alimentarea cu gaz metan a centralei electrice. S-a avut în vedere ca în cazul unei avarii în sistemul național, spitalul să aibă autonomie. În cazul unei calamități, Argeșul ar suferi foarte mult, dar spitalul acesta va rămâne utilizabil, funcțional 100 %.”

 

20180530 164131

 

20180530 165839

20180530 171034

20180530 170620

 

20180530 171641 2

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii