„Detectorul de Minciuni”, proiectul de fact-checking, în care Jurnalul de Argeş este publicaţie parteneră şi care își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor, alegând declarațiile care pot avea un impact major asupra electoratului și verificănd cât de corecte sunt, a analizat o recentă afirmație a premierului României.
Viorica Dăncilă: „Mi se pare totuşi nepotrivit, ca să folosesc un termen elegant, ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, cei care au atras atâtea aprecieri – nu numai din partea statelor membre, am văzut că şi alte state au făcut referire la acest lucru – să nu fie invitaţi la summit…”: „Mi se pare totuşi nepotrivit, ca să folosesc un termen elegant, ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, cei care au atras atâtea aprecieri – nu numai din partea statelor membre, am văzut că şi alte state au făcut referire la acest lucru – să nu fie invitaţi la summit…”
Jurnalistul care a analizat declarația a solicitat puncte de vedere atât purtătorului de cuvânt președintelui Consiliului European, Donald Tusk, cât și Admnistrației Prezidențiale de la București.
Puteți citi aici cum a decurs verificarea.
Concluzie
MIXT: Premierul Viorica Dăncilă nu putea fi invitată la lucrările Consilului European informal de la Sibiu, ca atare, plângerea sa nu este întemeiată. În schimb, ar fi putut participa la conferința organizată în marja Summit-ului de la Sibiu. A fost invitată să încheie lucrările conferinței, însă nu a dat curs invitației.
Proiectul „Detectorul de minciuni” a fost lansat de Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din Bucureștia în data de 8 mai 2019.