Web Analytics

„O viitoare candidatură a domnului Cornel Ionică nu poate fi exclusă”

de | 18.10.2018 13:17 | Actualitate

# Afirmă Nicolae Zărnescu, avocatul primarului Cornel Ionică

Primarul Cornel Ionică și-ar putea păstra funcția de primar. O spune apărătorul său, Nicolae Zărnescu, fost decan în două rânduri al Baroului Argeș. Într-un interviu acordat Jurnalului de Argeș, avocatul arată că singurele măsuri care i-ar putea amenința primarului funcția pot fi luate doar de Instituția Prefectului. Însă tot avocatul spune că orice astfel de măsură, concretizată într-un ordin de constatare a încetării mandatului, poate fi atacată în contencios administrativ. Altfel spus, Cornel Ionică poate trage mult și bine de timp pentru a-și păstra fotoliul și, în plus, potrivit avocatului Nicolae Zărnescu, ar putea candida și la un nou mandat de primar.

# Jurnal de Argeș: Cât îi mai permite legea domnului Cornel Ionică să rămână în funcția de primar după pronunțarea deciziei ÎCCJ?
– În funcție de dispozițiile legale în vigoare, apreciem că își poate duce mandatul de primar până la capăt. Adică până la depunerea jurământului de către primarul nou ales. Spun acest lucru deoarece Statutul aleșilor locali, Legea 393/2004, nu prevede printre cauzele de încetare a mandatului înainte de termen pe cel al conflictului de interese. Prevede numai incompatibilitatea, care este o cu totul altă problemă juridică.
# În ce condiții și-ar putea pierde funcția de primar? În ce măsură depinde acest lucru de prefect și ce căi de atac există în cazul unei decizii nefavorabile din partea Instituției Prefectului?
– În acest moment, orice măsuri care pot fi luate aparțin numai Instituției Prefectului. Iar orice măsuri, concretizate într-un ordin de constatare a încetării mandatului, pot fi atacate în condițiile Legii 554/2004 a contenciosului administrativ, cu consecințele de rigoare. Nu se poate vorbi de suspendarea mandatului, aceasta fiind posibilă în cu totul alte împrejurări.
# Dacă va fi eliberat/destituit din funcție, va mai putea candida pentru un nou mandat? Art. 25 (2) din Legea nr. 176 /2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice spune că persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (cu excepția celor electorale), pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
– E prematur să discutăm acest lucru, în condițiile în care legile ANI se bucură de modificări, adoptate prin lege, care, între timp, pot intra în vigoare. În acel moment situația se poate schimba în mod fundamental.
# Când încep să curgă cei trei ani de interdicție?
– Așa cum am spus mai devreme, este prematur să discutăm aceste aspecte. Este posibil ca modificările legilor ANI să vină cu elemente care să înlăture această chestiune. Deci, o viitoare candidatură a domnului Cornel Ionică nu poate fi exclusă, în măsura în care dânsul o va dori.
# Ce căi de atac mai are domnul Cornel Ionică (teoretic și punctual, dar și practic) față de hotărârea ÎCCJ?
– Căile extraordinare de atac împotriva unei hotărâri definitive, pronunțate în recurs, ar putea fi contestația în anulare sau revizuirea. În cazul de față, cred că mai potrivită ar fi o contestație în anulare.
# Care sunt situațiile extraordinare care ar putea schimba hotărârea ÎCCJ?
– În cazul unei contestații în anulare, aceasta s-ar putea face în condițiile în care instanța a omis să cerceteze vreunul din motivele de casare invocate. Dar acest lucru nu îl vom cunoaște decât după redactarea hotărârii.
# Dacă și după utilizarea căilor de atac – acelea extraordinare – decizia care l-a găsit în conflict de interese nu va fi desființată, ce se va întâmpla cu funcția de primar deținută de dl. Conel Ionică?
– Ajungem exact acolo de unde a pornit interviul dumneavoastră. Adică domnul primar Cornel Ionică își poate duce mandatul până la capăt. Despre un alt mandat urmează să vorbim după intrarea în vigoare a modificărilor legilor ANI.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii