Preşedintele CCIR a explicat: „Am ajuns când suntem pe alte continente să arătăm câte un Mercedes S-Class şi să le exlicăm interlocutorilor că respectiva cutie de viteze şi cablajul sunt făcute în România, dar bineînţeles maşina se regăseşte în balanţa comercială dintre Germania şi ţara respectivă. Anul trecut a fost fără îndoială un an al achiziţiilor din import nelimitat, fără să se ţină cont de producţia autohtonă”.

Domnia sa consideră că neavând produse cu valoare adăugată mare trebuie să ne reorientăm pe ceea ce înseamnă export de servicii.

Pe de altă parte, Mihai Daraban, a precizat că situaţia este îngrijorătoare având în vedere că numai la alimente şi animale vii avem un deficit de aproape 3 miliarde de euro.

„Intrăm pe un palier în care ne punem întrebarea de ce măcar la acest capitol nu putem să fim dacă nu excedentari, măcar echivalenţi”, a punctat preşedintele CCIR.

Mihai Daraban a explicat: „Trebuie să ieşim şi din paradigma exportului de bunuri. Cred că suntem pregătiţi în ceea ce înseamnă exportul de servicii, să participăm, de exemplu, în lumea a treia la construcţii de infrastructură. În sertarele instituţiei noastre de cercetări avem multe planuri pe subansamble şi detalii care pot fi aplicate în alte ţări”.

Citește și: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș atenționează: Industria HoReCa este îngenuncheată! SALVAȚI industria HoReCa!

Totodată, preşedintele CCIR a mai amintit că este nevoie ca discuţiile cu mediul privat trebuie purtate în funcţie de categorii, subliniind că societăţile cu capital românesc cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro au nevoi şi obiective diferite de companiile cu cifră de afaceri mai mici.

„Nu putem să amestecăm mediul de afaceri şi să chemăm întreprinderile mari şi foarte mari cu microîntreprinderile şi să le vorbim de o temă aşa-zis comună, care de fapt nu are nimic în comun. Trebuie discutat cu fiecare categorie, cu priorităţile respective”, a punctat Mihai Daraban.

Domnia sa a mai precizat legat de târgurile externe că Romexpo, cel mai mare organizator de târguri şi expoziţii din România, pe care CCIR îl deţine dispune de 15 mii de metri pătraţi de standuri pe stoc. „Cred că am putea primii un sprijin să creăm acele pavilioane de ţară pentru anumite târguri din străinătate şi agenţii economici să participe gratuit în cadrul acelor standuri româneşti. Cred că ar fi mult mai eficient. Vreau totuşi să menţionez că şi pe noi, Romexpo, de câte ori am participat la licitaţii pe la Ministerul Economiei am fost concuraţi şi chiar învinşi de firme de apartament”, a mai mărturisit Mihai Daraban.