Web Analytics

Vicepreședintele CJ Argeș, Marius Nicolaescu: „Controalele ar trebui să se facă peste tot”

de | 20.11.2020 12:30 | Actualitate, Politica si Administratie

Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, a făcut câteva precizări legate de restricțiile impuse localităților în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

„Ieri a avut loc o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Argeș, ședință în care s-a dispus luarea unor măsuri speciale pentru anumite localități, cele care au depășit pragul peste 3 la mie. Cu această ocazie, în CJSU eu am fost prezent acolo, ca reprezentant al președintelui CJ. Președintele CJ este vicepreședintele CJSU. Fiind prezent acolo, mi-am exprimat punctul nostru de vedere privind instituirea acestor măsuri. Nu am cerut decât să se respecte prevederile legale, și anume prevederile din hotărârea 967/ 2020, anexa 3, art. 6, alin. 4. În anexa 3, art. 6 face referire la modul în care se suspendă activitățile în sistemul tip HORECA. Alin. 1 spune „activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau al băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 50 % din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6-23 în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori fără a depăși 30 % din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6-23, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 sau mai mică/egală cu 3, 5 la mia de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3 la mia de locuitori”.

La alineatul 4, legiuitorul introduce următorul text: „În situația în care activitatea operatorilor economici, prevăzută la punctul 1, este restricționată sau închisă, se permit prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective”. Deci este permisă comercializarea produselor care nu se consumă în spațiile respective.

Citește și Măsuri extinse în Argeș începând din această noapte

Nu am cerut decât introducerea acestui alineat în hotărârea CJSU. Noi nu putem să legiferăm, suntem obligați să respectăm legea și să aplicăm aceleași măsuri pentru toată lumea. Consider că este o discriminare în momentul actual pentru comercianți, pentru cei care au restaurante/cafenele, alții decât cei din hipermarketuri, pentru că lor li se interzice comercializarea în interior. Practic, în spiritul legii, este interzis a se consuma în interior, pentru că acolo îți dai jos masca și poate fi un pericol de infectare. Nu cred că este un pericol pentru că același lucru se poate întâmpla la o alimentară, să fie coadă, la o farmacie sau la un magazin de haine. Consider că interpretarea legii trebuie să fie în acest sens, încât să permită și în interiorul restaurantelor să meargă cetățeanul să își ia la pachet și să plece acasă. Noi am făcut această mențiune, onorații domni și doamne din CJSU nu au fost de acord cu includerea acestui paragraf. Eu am semnat această hotărâre cu obiecțiuni: „nu sunt respectate prevederile din HG 967, anexa 3, art.6, alin. 4”. Publicității a fost dată o altă hotărâre fără semnătura mea și a vicepreședintelui de la ISU, având doar o singură semnătură.

Citește și COVID-19. Argeșul are 446 cazuri noi din 515 testări

Am venit și am spus că și a spune in textul de lege dacă interzicem sau permitem doar în spațiul exterior, am discrimina comercianții din hipermarketuri. Oricum, cineva este discriminat, de aceea legiuitorul a spus că este permisă comercializarea fără a face distincție. Nu văd nicio problemă între a cumpăra o pungă de mâncare de la un restaurant și a merge la magazin pentru a cumpăra o haină sau la o alimentară.

De asemenea, controalele care se fac ar trebui să se facă peste tot. Am văzut cu toții cum se stă la coadă în hipermarketuri, nerespectându-se distanțarea fizică. Nu cred că este un impediment, așa cum la hipermarketuri se calculează câți clienți, în funcție de volum, pot intra, consider că și în restaurante își pot face norme să le asigure accesul la 3-4-5-7.., în funcție de volum. Trebuie lucrat cu aceeași unitate de măsură pentru toată lumea și trebuie o corectă și bună informare. Noi vrem să fim echidistanți față de hipermarketuri și față de comercianții din tot județul, mai ales din localitățile unde s-au impus restricții”, a declarat Marius Nicolaescu, vineri-20 noiembrie.

Citește și Primăria Câmpulung s-a închis din cauza infectărilor cu Coronavirus

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Controalele ar trebui să se facă peste tot” . Ceea ce zici / bine este , dara cine nu va lasa … extraterestrii ?!

Ultimele articole