Web Analytics
scris joi, 19.09.2024

Viața la bloc. Se schimbă definitiv metodele de încălzire a locuințelor

Ministerul Energiei anunță schimbări majore, la nivel național, în privința metodelor de încălzire a locuințelor. În ultima variantă a Planulului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) se prevede ca tehnologia să fie înlocuită în următorii ani cu pompele de căldură – după cum scriu cei de la evz.ro.

Viața la bloc. Se schimbă definitiv metodele de încălzire a locuințelor

Citește și: Câți bani vor primi elevii cu medii de 10 la Evaluarea Națională și la BAC?

În acest sens, Ministerul Energiei estimează că, până în anul 2025, ponderea boilerelor pe gaz folosite pentru încălzirea locuințelor va scădea semnificativ.

Pompele de căldură vor acapara tot mai mult piața surselor de încălzire. O pompă de căldură aer/apă funcționează folosind o unitate exterioară, care extrage căldură din aerul exterior, inclusiv când afară temperaturile sunt negative. Ele pot genera și în acest caz suficientă căldură datorită agentului frigorific.

Ministerului Energiei anunță, de asemenea, că este necesar un plan național privind instalarea pompelor de căldură pentru realizarea proceselor de încălzire și răcire atât în sectorul rezidențial, cât și în cel comercial. Blocurile de locuințe, spre exemplu, vor putea beneficia, în următorii ani, de un asemenea sistem modern și, totodată, ecologic.

Ce au în plus

În contextul schimbărilor climatice, pompele de căldură vor fi folosite pentru utilizarea surselor regenerabile de energie, a energiei ambientale și a căldurii reziduale. Ele pot fi folosite pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, și pentru răcire.

Din punct de vedere energetic, marele atu este acela că o pompă de căldură folosește o energie de acționare mai mică decât cea extrasă. Este motivul pentru care pompele de căldură sunt supranumite de experți „multiplicatori de energie”. De obicei, energia de acționare este cam o treime sau un sfert din cea scoasă din mediul ambiant.

Banii vin de la UE

Pentru un asemenea proiect este nevoie de foarte mulți bani. Iar aceștia vor veni, începând cu 2026, din Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, care va alimenta întreaga Uniune Europeană. Acesta este un fond al UE de 86,7 miliarde euro, iar banii vor fi folosiți pentru decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv instalarea de pompe de căldură, pentru gospodăriile vulnerabile și pentru microîntreprinderi.

(Articol preluat de pe evz.ro)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...