Web Analytics

Veste bună pentru angajaţi! Minivacanţă de patru zile, la sfârşitul lunii

de | 9.11.2020 12:03 | Actualitate

Salariaţii vor avea parte de o minivacanţă de patru zile la finalul lunii noiembrie, deoarece zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României), care vor pica luni şi marţi, sunt declarate zile nelucrătoare, conform Codului Muncii.

Astfel, în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie salariaţii vor sta acasă. Totuși, există anumite categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând a fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare.

CITEŞTE ŞI…Angajatorii din Argeș, controlați de ITM. Amenzi de peste 400.000 lei în luna septembrie

Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și despre salariaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

## Amenzi de până la 10.000 de lei pentru angajatorii care încalcă legea

Conform Codului Muncii, salariaţii care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii