# În urma controlului efectuat anul trecut, Georgeta Ionescu (foto), președinta Judecătoriei, a fost revocată din funcție # Jurnalul de Argeș vă prezintă în premieră concluziile raportului CSM.
Judecătoria Pitești pare să fi devenit, sub managementul fostei sale președinte, judecătoarea Georgeta Ionescu, teatru de lupte între cele două secții ale instanței – cea penală și cea civilă. Cel puțin așa reiese din concluziile verificărilor efectuate la finele anului trecut, între 18 și 27 noiembrie, de către inspectorii Inspecției Judiciare a CSM, verificări ce au vizat activitatea instanței locale piteștene în perioada 01.01.2012 – 01.10.2013. De altfel, chiar și judecătoarea Gabriela Apostol, soția fostului șef al Secției penale de la Judecătoria Pitești, susținuse în declarația sa dată la Parchetul Curții de Apel, în dosarul scandalului conjugal, că una dintre cauzele schimbării de comportament a soțului său într-unul violent ar fi fost tensiunile existente între cele două secții: „Doresc să se consemneze faptul că starea psihică actuală a soțului meu consider că se datorează unor atacuri permanente începute în urmă cu cca. 3 ani de unii colegi din secția civilă, atacuri pe care soțul meu în calitate de președinte al Secției penale le-a resimțit mult mai profund…” Concluziile verificărilor inspectorilor CSM la Judecătoria Pitești au fost înglobate într-un „Raport de control privind eficiența managerială și modul de îndeplinire de către judecătorii cu funcții de conducere a atribuțiilor prevăzute de legi și regulamente la Judecătoria Pitești” și au stat la baza demiterii din funcție atât a președintei Georgeta Ionescu, cât și a șefului Secției penale, Gabriel Apostol.
Inspecția Judiciară a găsit-o vinovată pe Georgeta Ionescu de conflictul de la Judecătorie
Modificările legislative privind competența materială a judecătoriilor aduse de Noul Cod de procedură civilă, ce au mărit volumul de activitate al secțiilor civile, au accentuat tensiunile dintre judecători și au mărit dezechilibrul deja existent între activitățile celor două secții, cea civilă și cea penală, iar situația i-a scăpat de sub control fostei președinte a Judecătoriei Pitești. Potrivit raportului de control, magistrații de la Judecătoria Pitești începuseră demersurile de sesizare a colegiului de conducere a instanței cu mai bine de doi ani înainte de acest control, fără însă ca acestea să aibă vreo finalitate. „Comunicarea deficitară între președinte și judecătorii secției civile, semnatari ai memoriilor prin care se solicita luarea măsurilor pentru echilibrarea volumului de activitate între cele două secții, a acutizat situația de criză generată de acest dezechilibru”, au consemnat inspectorii de la CSM. S-au constatat reale fracturi de comunicare între judecători și întreaga conducere a instanței. În ce o privește pe vicepreședinta Judecătoriei Pitești, Gabriela Iordache, acesteia i s-a imputat „lipsă de obiectivitate determinată de existenţa unor relaţii de afinitate cu anumiţi judecători şi grefieri”, iar fostului președinte al Secției penale, Gabriel Apostol, „existenţa unui comportament necorespunzător manifestat în relaţionarea cu ceilalţi judecători ai instanţei, în special cu unii dintre judecătorii secţiei civile”. Una peste alta, s-a constatat existanța unui climat de muncă tensionat și lipsă de cooperare între judecătorii celor două secții.
„S-a ajuns în situaţia în care unii judecători nu se mai salută”… iar alții aruncă blesteme
Conform datelor statistice publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, Judecătoria Pitești face parte dintre instanțele cu un volum de activitate ridicat. Totuși, inspectorii veniți în control au concluzionat, în urma verificărilor, că numărul total al posturilor din statul de funcții era corespunzător desfășurării activității în condiții bune, „în măsura în care se asigura o folosire eficientă a resurselor umane prin distribuirea echitabilă a atribuţiilor”. Existența dezechilibrului în volumul de activitate al celor două secții a fost constatat și consemnat și în raportul întocmit de Inspecția Judiciară a CSM în urma verificărilor efectuate la Judecătoria Pitești în anul 2008: „marea majoritate a judecătorilor secţiei civile sunt nemulţumiţi de discrepanţele constatate în volumul de activitate al acestora, comparativ cu cel al secţiei penale”. Echipa de control de la acea vreme a și formulat o propunere, însușită de către Secția pentru judecători a CSM și comunicată Judecătoriei Pitești, și anume „stabilirea de către colegiul de conducere a componenţei completelor şi secţiilor de o manieră care să permită echilibrarea volumului de activitate”. Numai că în urma controlului efectuat la finalul anului 2013, inspectorii au constatat că nu fusese luată nicio măsură în acest sens. În anul 2008, când s-a desfășurat controlul anterior al Inspecției Judiciare, Georgeta Ionescu ocupa funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Pitești, deci și atunci făcea parte din colegiul de conducere al instanței.
Memoriile repetate adresate conducerii Judecătoriei de către o parte dintre judecătorii Secției civile au fost percepute de către președinta Ionescu, potrivit raportului de control, ca „o formă de manifestare agresivă” a colegilor săi magistrați. Ulterior, lipsa de receptivitate a conducerii Judecătoriei i-a determinat pe unii dintre judecătorii de la secția civilă să renunțe a mai semna astfel de memorii, însă conflictele cu judecătorii de la penal nu au încetat să apară, iar în decembrie 2012 starea tensionată chiar s-a acutizat. „S-a învederat că s-a ajuns în situaţia în care unii judecători nu se mai salută sau chiar au izbucnit conflicte personale între ei, fapt cunoscut de către conducerea instanţei”, se menționează în raportul Inspecției Judiciare.
Concluzia care a adus demiterea președintei Georgeta Ionescu: „Nu au fost evidenţiate aspecte pozitive în activitatea Judecătoriei Piteşti”
Din verificările efectuate de inspectorii de la CSM, a reieșit faptul că majoritatea judecătorilor de la Judecătoria Pitești îi reproșa fostei președinte, Georgeta Ionescu, lipsă de comunicare, de implicare și de interes în găsirea de soluții.
Concluzia finală a raportului de control al Inspecției Judiciare este una extrem de gravă: „Nu au fost evidenţiate aspecte pozitive în activitatea Judecătoriei Piteşti, apte a fi generalizate ca bune practici.” Iar „sentința” pentru Georgeta Ionescu și Gabriel Apostol, dată de Secția pentru judecători a CSM, în urma analizării raportului de control, a fost dură: revocarea din funcție.
Adriana Gândilă