Magistrații care au exercitat și alte profesii juridice au primit o lovitură serioasă din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, foștii avocați, grefieri cu studii superioare si polițiști judiciari deveniți judecători sau procurori nu-și vor putea valorifica perioada dinaintea intrării in magistratură ca vechime, pentru a beneficia de prevederile favorabile ale acestui statut.
Citește și: Alegeri prezidențiale. Cine sunt cei trei judecători din BEJ Argeș desemnați prin tragere la sorți
“Decizia nr. 47: Admite sesizările formulate de Tribunalul Galaţi – Secţia I civilă, Tribunalul Cluj – Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale şi Curtea de Apel Piteşti – Secţia I civilă şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 6 lit. b) şi c) din Legea-cadru nr. 153/2017 şi ale art. 86 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, prin raportare la prevederile din Nota nr. 1 din Cap. I lit. A al Anexei V la Legea-cadru nr. 153/2017, perioada în care o persoană a desfăşurat activitatea în calitate de avocat, grefier cu studii superioare sau ofiţer de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, care potrivit dispoziţiilor art. 86 din Legea nr. 303/2004 constituie vechime în magistratură, nu poate fi valorificată ca vechime în funcţia de judecător, procuror, personal asimilat acestora, magistrat-asistent în vederea acordării coeficienţilor de ierarhizare şi plată a drepturilor salariale raportat la această vechime. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 24 februarie 2025”, arată minuta ÎCCJ.
Hotărârea prealabilă se referă nu doar la judecătorii și procurorii care au activat inițial ca avocați, grefieri sau polițiști judiciari, ci si la magistrații-asistenți si asimilații cu un astfel de trecut profesional.
Citește și: Condițiile de decontare a cheltuielilor cu ochelarii de vedere pentru bugetari, adoptate de Guvern
0 Comentarii