Berevoeștean prin naștere, cu studiile primare efectuate în comuna natală, cursurile liceale la liceul Dinicu Golescu din Câmpulung Muscel și absolvent al Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, promoția 1939, Vasile V. Caramelea (18 februarie 1915 – 30 iulie 1994) se înscrie, după Mihai Tican Rumano, în cartea de aur a comunei Berevoești, la loc de cinste pentru osârdia depusă de-a lungul vieții sale în activitatea științifică și în promovarea comunei Berevoești pe plan național și internațional.
A fost fondator și conducător al stațiilor pilot de antropologie socială și culturală din Berevoești și Câmpulung
Ca antropolog social și cultural, Caramelea are contribuții valoroase în domeniul antropologiei istorice, structuralist-funcționaliste insistând în mod deosebit asupra aspectului comparativ natură-societate-cultură-personalitate în diferite contexte social istorice. Este creatorul modelului paradigmatic antropologic-social și cultural experimentat în cadrul celor două stații pilot Berevoești și Câmpulung, al căror fondator a fost, stații de referință în domeniul antropologiei care au funcționat în perioada 1957-1989. Cercetările multidisciplinare efectuate în colaborare cu antropologi și sociologi români și străini, cât și cu ocazia taberelor anuale studențești, au fost punctul de plecare în elaborarea sistemului teoretic al primei școli românești de antropologie socială și culturală, școală recunoscută și apreciată pe plan național și internațional. Premiul „Victor Babeș” al Academiei acordat în anul 1962 conferențiarului dr. Vasile V. Caramelea este o recunoaștere din partea mediului academic român a meritelor sale în activitatea științifică și în mod deosebit pentru valoarea științifică a conceptelor sale filozofice susmenționate. Printre titlurile și funcțiile obținute de profesorul Caramelea menționăm pe cele de doctor în sociologie istorică (1947) cu teza de doctorat „Satul Berivoești (Muscel). Obștea moșnenilor”, teză de doctorat care a fost începută la catedra de Monografie istorică a profesorului Dimitrie Gusti sub îndrumarea conf. dr. Henry H. Stahl, de cercetător științific principal, specialitatea antropologie socială și culturală, la Centrul de cercetări antropologice al Academiei R.S.R., începând cu anul 1957, de conferențiar universitar la facultatea de filozofie din cadrul Universității din București, specialitatea etnografie și folclor, etnologie și antropologie socială și culturală din anul 1971, de membru corespondent al Academiei române, de fondator și conducător al stațiilor pilot de antropologie socială și culturală din Berevoești și Câmpulung și de profesor doctor la catedra de Antropologie socială și culturală, Facultatea de Filozofie, Universitatea București din anul 1980, până la pensionare. De asemenea, Vasile Caramelea a fost membru al Institutului Social Român, al Comisiei de Antropologie și Etnologie a Academiei RSR, al Comisiei naționale de Demografie, al Comisiei Populațiilor a Uniunii Internaționale de Științe antropologice și etnologice și al Societății „Southwestern Anthropology” și „Current Anthropology” (USA). A fost și redactor șef adjunct al revistelor „Studii și cercetări de antropologie” și „Annuaire roumanian d’anthropologie”, calitate în care a fost un sprijinitor în afirmarea și promovarea cercetărilor științifice ale noii generații de antropologi și sociologi români.
Lucrări științifice de referință pentru antropologia socială și culturală din România
Profesorul argeșean a realizat și un bogat material documentar acumulat pe parcursul anilor de cercetări din stațiile pilot Berevoești și Câmpulung, cât și din rețeaua extinsă de stații pilot din județele Argeș și Dolj, (mii de fotografii, grafice, hărți ale diferitelor valori axiologice cercetate) destinat redactării unei lucrări monumentale pe care visa s-o realizeze, „Atlasul axiologic român”.
Printre lucrările științifice publicate de Vasile Caramelea menționăm Composesoratele de foști iobagi din Țara Oltului (Sistemul juridic neconsuetudinar genealogic), în „Sociologia Românească”, V, nr.1, 1943 și Tipuri de composesorate de boieri și grăniceri în Țara Oltului (Sistemul juridic consuetudinar genealogic), Câmpulung, 1945, lucrări republicate în anul 1971 în limba engleză.
De asemenea, Caramelea a publicat și Satul Berivoești (Muscel). Obștea Moșnenilor, Câmpulung Muscel, Editura Vlădescu, 1945, Considerații demografico-antropologice asupra migrațiilor populației din Mărginimea Sibiului, în „Probleme de antropologie”, VI (1964), p 157-178, Contribuții paleo-demografice la studiul unor comunități tribale din epoca bronzului de pe teritoriul României, ibidem, VII, 1965, p 243-261, (în colaborare), Development of the Romanian studies of social cultural anthropology with those of fisical Anthropology (1955-1966), în „Annuaire roumain d’anthropologie”, III, 1965, p 85-98, Recherchese thnographiques-ethnologiques concertant la communaute villageuse chez les roumains et visant de realiser une synthese d’anthropologie sociale et culturelle, ibidem IV, 1967, p. 119-125, Histoire des theories dans l’anthropologie sociale et culturelle et le sisteme integral dinamique roumain, ibidem, VIII, 1971, p. 117-136, IX, 1972, p.139-151, X, 1973, p. 85-94, XII, 1975, p. 69-73, Studiul factorilor demografici în cercetările antropologice, în „Studii și cercetări de antropologie, 1960, V, p. 183-193, Studiul unor probleme sociologice demografice și etnografice în cadrul cercetărilor complexe din satul Cloșani, în „Studii și cercetări de antropologie” București, 1964, an IX, nr.1, p. 99-106, Antropologia socială și culturală, știință a legilor generale de dezvoltare a comportamentului uman, în „Studii și cercetări antropologice” București, 1970, an VII, nr.2, p. 257-261, Structuralismul în antropologia socială și culturală, în „Studii și cercetări de Antropologie socială și culturală, București,1970, an VII, nr.1, p. 147-154, Contribuții de antropologie socială și economică la studiul vechilor obști țărănești „Mărginimea Sibiului”, în „Studii și cercetări de antropologie”, București, 1971, nr. 8.
Un număr foarte mare de articole științifice elaborate în colaborare cu alți sociologi și antropologi români și străini au apărut in diferite reviste de specialitate.
Este cetățean de onoare al comunei Berevoești
Ca o recunoaștere a meritelor științifice, pentru efortul de o viață pe care l-a făcut pentru studierea istoriei vetrei sale natale, în ședința din 19 septembrie 1999 a Consiliului Local Berevoești s-a acordat post-mortem Diploma de cetățean de onoare al comunei Berevoești celui care a fost prof. dr. Vasile Caramelea. A fost alături de consătenii săi, cu tot sufletul și a revenit pentru „odihna cea mare” în comuna pe care a îndrăgit-o și a studiat-o cu pasiune în tot cursul vieții sale. A fost înhumat în cimitirul bisericii Valea Satului, aproape de casa unde s-a născut, alături de consătenii și părinții săi, la 30 iulie 1994. Vasile Caramelea a fost așadar vreme de trei decenii inspiratorul și organizatorul cercetării antropologice sociale și culturale în România. Cel prin a cărui stăruință și străduință antropologia socială și culturală a fost recunoscută și admisă în sistemul disciplinelor științifice și a celor universitare a avut meritul de a fi elaborat cadrul teoretic și metodologic al acesteia, de a fi orientat cercetarea către propria cultură-cercetare caracterizată prin integralitate, interdisciplinaritate, și prin aplicarea metodei stațiilor pilot și a celei a atlasului.
M.I.