Web Analytics

Valerian Jinga s-a deconspirat la procesul cu fostul ginere: a recunoscut că cele trei hectare de la Grădina Zoologică au fost cumpărate cu banii săi

de | 26.03.2015 14:22 | Dezvăluiri

# Exclusivitate. Iată proba capitală că fostul şef al Direcţiei Silvice e implicat în scandaloasa vânzare a pădurii Trivale # Fostul șef al Direcției Silvice Argeș a recunoscut, în declarația dată în instanță, că el e cel care i-a dat banii moștenitoarei Brătienilor, iar asta a fost cu o zi înainte de parafarea contractului de vânzare-cumpărare la notarii Cârstoiu # Doi martori, inclusiv Costel Ungureanu – procuratorul Ilenei Brătianu – au declarat că Jinga a dus banii cash, într-o geantă, la Vila Florica

Închidem astăzi un cerc vizavi de scandaloasa afacere a vânzării pădurii Trivale. Iar cercul acesta ce include numeroși actori, inclusiv șefi de instituții publice, are două paliere. Primul se referă la modul halucinant și absolut oneros prin care au fost transferate cele 32,8 ha ale Ilenei Brătianu, de la Rătești în Trivale, pentru ca în final să ajungă la magnatul Nicolae Ivănescu, cel care le-a vândut pe 2,3 milioane euro Valeriei Stoian și evreilor de la Orly Forest. Al doilea palier vizează implicarea în această afacere a lui Valerian Jinga, șeful Direcției Silvice, adică exact instituția care, în loc să protejeze pădurea Trivale, a girat vânzarea unei părți din ea. Și, ceea ce este și mai scandalos, trei ha din pădurea transferată oneros de la Rătești în Trivale au ajuns în final la Valerian Jinga. Asta în contextul în care același Valerian Jinga a negat tot timpul că ar avea vreo legătură cu cele 32,8 hectare transferate cu cântec, de la Rătești în Trivale. Acum avem probele pe masă. Iar ele au fost produse după ce Ionuț Paraschiv a divorțat de fiica mai mică a lui Valerian Jinga, iar acesta din urmă a ajuns să se judece cu ginerele… fix pe proprietatea celor trei hectare situate lângă Grădina Zoologică din Pitești. Probele de care vorbim se regăsesc în dosarul procesului pe care Paraschiv i l-a intentat lui Jinga, la Judecătoria Pitești, pentru o presupusă datorie înregistrată ca urmare a vânzării unui număr de trei hectare în pădurea Trivale. Exact terenul de care vorbeam mai înainte.

Ginerele Paraschiv a devoalat la proces implicarea lui tata socru Jinga

Ca să rezumăm, în martie 2007, la biroul notarilor Valerica și Marin Cîrstoiu se parafa contractul prin care 3,3 hectare din pădurea transferată în Trivale erau vândute de către Costel Ungureanu, procuratorul Ilenei Brătianu, lui Ionuț Paraschiv – viitorul ginere al lui Valerian Jinga de la Direcția Silvică Argeș. Iar împărțeala celor 3,3 hectare s-a făcut astfel: 3 ha pentru ginerele Paraschiv și 0,3 ha pentru Nicolae Ungureanu – tatăl procuratorului. Așa cum scrie în contract, prețul acestei vânzări a fost de doar două miliarde lei vechi, pe care vânzătorul (n. red. Costel Ungureanu) a declarat că a primit-o în numele mandantei sale în întregime de la cumpărători, înainte de semnarea actului.
Peste doi ani, în 12 ianuarie 2009, când deja avea statutul de ginere, Ionuț Paraschiv l-a împuternicit pe socrul său să vândă cele trei hectare din Trivale. Jinga s-a grăbit și, peste nici trei săptămâni, pe 29 ianuarie 2009, a măritat terenul (tot pentru aceeași sumă modică de două miliarde lei vechi) către Valeria Stoian, reprezentanta israelienilor de la Orly Forest. Atenție, e vorba de aceiași israelieni care ulterior aveau să cumpere 15,5 hectare din pădurea transferată în Trivale de la magnatul Nicolae Ivănescu, cel căruia i-au plătit 2,3 milioane euro. Ceasul rău, pisica neagră: la scurt timp fata lui Jinga divorțează de Ionuț Paraschiv, relațiile se răcesc, și după trei ani se devoalează întreaga afacere. Ionuț Paraschiv decide să îl cheme în judecată pe fostul socru, cerând instanței – Judecătoria Pitești – să dispună „obligarea pârâtului să-mi predea suma de 200.000 de lei încasată în calitate de mandatar al meu, împuternicit prin procura specială autentică nr. 58/12.01.2009, cu titlu de preț al bunurilor vândute conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 415 din 29 ianuarie 2009, întocmit la Biroul Notarului Public Georgeta Chiran, sumă nelegal însușită de către pârât, acesta refuzând în permanență să-și îndeplinească obligațiile asumate prin contractul de mandat încheiat cu mine.” Ei bine, această acțiune în instanță a avut drept consecință o adevărată sarabandă de dezvăluiri, culminând cu aceea că însuși Valerian Jinga a recunoscut că, dimpotrivă, el e cel care a dat, în 2007, cele două miliarde lei vechi pentru terenul din Trivale, nu ginerele, și că banii i-au fost plătiți direct Ilenei Brătianu! De unde în spațiul public a susținut întotdeauna că nu a fost amestecat în niciun chip în scandaloasa afacere prin care s-a vândut o parte din pădurea Trivale, aflăm acum, din declarațiile date chiar de Jinga la proces, că banii cu care s-au cumpărat cele trei hectare din vecinătatea Grădinii Zoologice erau, de fapt, ai lui.

Valerian Jinga: „I-am înmânat personal suma de 200.000 lei vânzătoarei Brătianu Ileana, cu o zi înainte de încheierea contractului”

La scurt timp după ce a fost acționat în judecată de către ginere, Valerian Jinga a venit cu o întâmpinare în care recunoaște negru pe alb că el a fost cel care a dat cele două miliarde în 2007 pentru cumpărarea terenului de trei hectare din pădurea Trivale, de la Ileana Brătianu! Iată cele mai importante declarații ale sale date în această întâmpinare din 2012: „Conform mențiunilor din cuprinsul contractului din 13 martie 2007, prețul acestei vânzări a fost de 200.000 lei. Precizez însă că prețul vânzării a fost achitat în mod exclusiv de subsemnatul, care i-am înmânat personal suma de 200.000 lei vânzătoarei Brătianu Ileana, cu o zi înainte de încheierea contractului. La momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare din 2007, subsemnatul ocupam o funcție publică, respectiv aceea de director al Direcției Silvice Argeș și nu doream să existe interpretări eronate din partea opiniei publice. Menționez faptul că voi dovedi cu înscrisuri faptul că suma de 200.000 lei fusese dobândită de mine anterior numirii mele în funcția mai sus arătată, prin vânzarea unor bunuri imobiliare și prin contractarea unor împrumuturi bancare. Mai arăt faptul că nu am dorit achiziționarea terenului pe numele fiicei mele, întrucât aceasta purta același nume de familie cu al meu, de altfel rar întâlnit, pentru aceleași considerente pentru care nu am cumpărat terenul direct pe numele meu.”

Jinga: „M-am aflat într-o imposibilitate morală de preconstituire a unui înscris care să ateste că prețul vânzării a fost achitat în realitate integral de mine”

Interesantă este și motivația finală pentru care Jinga a spus în întâmpinare că nu a vrut să apară numele său pe actul de vânzare-cumpărare din martie 2007: „Având în vedere toate cele mai sus arătate, este evident faptul că la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare din 2007, m-am aflat într-o imposibilitate morală de preconstituire a unui înscris (cu viitorul meu ginere), care să ateste că prețul vânzării a fost achitat, în realitate, integral de mine. Cu toate acestea însă, au fost mai mulți martori care au asistat la discuțiile dintre mine și reclamant și care au fost prezenți la momentul remiterii sumei de bani de către vânzător. În plus, mai precizez faptul că, la acel moment, înțelegerea dintre mine și Paraschiv Victor-Ionuț a fost aceea ca, la momentul la care va vinde cota sa din suprafața de 33.000 mp teren pădure, subsemnatul să-mi recuperez suma de 200.000 lei pe care i-am dat-o, iar lui și fiicei mele să le revină diferența cu prețul cu care urma să fie vândut terenul.”

Procuratorul Ungureanu îl lovește în plex pe Jinga cu declarația sa de martor: „…doamna Brătianu a spus: «Aceștia sunt banii lui Jinga»”

Jinga a confirmat încă o dată că el a fost cel care i-a dat banii Ilenei Brătianu pentru terenul din Trivale și cu ocazia interogatoriului cerut de fostul său ginere în ședința publică din 31 ianuarie 2013. La întrebarea „Recunoașteți că ați încasat suma de 200.000 lei la data de 29 ianuarie 2009, cu titlu de preț al terenului în suprafață de 30.000 mp?” Jinga a răspuns: „Da.” Fostul ginere l-a mai întrebat: „Este adevărat că până în prezent nu mi-ați restituit suma de 200.000 lei menționată mai sus? Cum motivați atitudinea dumneavoastră?” Valerian Jinga a răspuns: „Da, deoarece am plătit prețul terenului cumpărat de pârât, deci erau banii mei.”
La proces, fiecare dintre părți a cerut audierea a câte trei martori. Și aici vine adevărata bombă. Iată ce a declarat în instanță, ca martor, pe 31 ianuarie 2013 Costel Ungureanu, procuratorul Ilenei Brătianu: „Brătianu Ileana obținuse procesul-verbal de punere în posesie pentru o suprafață de 32 hectare teren forestier în mai multe puncte din Pitești și vorbise în principiu cu pârâtul Jinga să îl vândă acestuia. La începutul anului 2007 s-a obținut titlul de proprietate pentru acel teren pe care eu l-am ridicat de la Primăria Rătești, ca împuternicit. La momentul eliberării titlului de proprietate sau imediat după aceea, vânzătoarea hotărâse prețul pentru care urma să vândă, precum și faptul că va fi cumpărat de pârâtul Jinga. În această perioadă, pârâtul venea la Vila Florica să negocieze cu vânzătoarea. În ziua în care urma să încheiem în formă autentică vânzarea-cumpărarea, m-am dus la biroul notarial al asociaților Cîrstoiu, unde eram client vechi și am văzut ieșind efectiv din biroul notarului preț de câteva secunde pe reclamantul Paraschiv. În timp ce așteptam pe canapea cu doamna notar Cîrstoiu venirea cumpărătorului Jinga, doamna notar mi-a spus că de fapt nu trebuie decât să semnez în numele vânzătoarei pentru că domnul Jinga a trimis pe altcineva. Eu nu am primit efectiv nicio sumă de bani cu titlu de preț pentru acea tranzacție. A doua zi, când a trebuit să o transport pe Brătianu Ileana, de la vilă la București, inclusiv cu bagajele, printre acestea au existat două punguțe cu bani, iar doamna Brătianu a spus: «Aceștia sunt banii lui Jinga». Înainte de a merge la notar, doamna Brătianu mi-a confirmat telefonic că Jinga i-a dat banii. Mi-a spus că dl. Jinga a fost la Vila Florica și i-a dat banii. Precizez că doamna Brătianu era nedeplasabilă, avea ambele picioare rupte. Negocierile cu Jinga s-au demarat în perioada contemporană eliberării titlului de proprietate.”

Martorul George Marin: „Valerian Jinga a numărat în fața mea două miliarde lei vechi în bucătărie, iar apoi i-a depozitat într-o geantă a mea neagră până la Vila Florica”

Un alt martor care a confirmat faptul că Valerian Jinga a dat banii pentru terenul din Trivale a fost George Marin, fostul prieten al fiicei fostului director de la Direcția Silvică: „Acum circa cinci ani, pârâtul m-a sunat și mi-a cerut să vin la el să-l însoțesc în timp ce ducea o sumă de bani în vederea cumpărării unui teren. M-am dus la el acasă și a numărat în fața mea două miliarde lei vechi, în bucătărie, iar apoi i-a depozitat într-o geantă a mea neagră până la Vila Florica. La volan a fost pârâtul, iar eu pur și simplu l-am însoțit, iar eu l-am așteptat în mașină până s-a întors. Nu cunosc cine stă în acea vilă, probabil o urmașă a familiei Brătianu. Nu s-a pus problema ca banii numărați de pârât să nu-i aparțină.”

Pădurea a ajuns la Valeria Stoian: a cumpărat cu 2 miliarde de la Jinga şi a vândut-o evreilor cu 200.000 euro

Pe 28 octombrie 2009, la nouă luni după ce cumpărase terenul de trei hectare de la Valerian Jinga pentru două miliarde lei vechi, Valeria Stoian l-a vândut asociaților săi de la firma Orly Forest (aceiași care ulterior aveau să mai cumpere 15,5 hectare în Trivale de la magnatul Ivănescu) pentru 200.000 de euro, de patru ori mai mult față de suma plătită.

Material realizat de Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii