Web Analytics
scris luni, 18.11.2024

Utilizatorii Facebook afectați de încălcarea securității datelor pot cere despăgubiri

Un tribunal german a declarat luni, 18 noiembrie, că utilizatorii Facebook ale căror date au fost obținute ilegal în 2018 și 2019 au dreptul la despăgubiri. Curtea Federală de Justiție a hotărât că pierderea controlului asupra datelor personale este un motiv valid pentru a primi despăgubiri, fără a fi necesar să se dovedească pierderi financiare specifice, transmite Reuters.

Utilizatorii Facebook afectați de încălcarea securității datelor pot cere despăgubiri

Curtea federală de justiţie (BGH) a hotărât că pierderea controlului asupra datelor online personale este un motiv pentru a fi despăgubit, fără să trebuiască să dovedeşti că ai suferit pierderi financiare concrete.

Citește și: Poliția din Argeș e în alertă! Femeie dispărută. Unde a fost văzută ultima dată

Mii de utilizatori de Facebook din Germania solicită despăgubiri de la firma mamă a reţelei sociale, grupul american Meta, pentru o protecţie insuficientă a datelor personale, după ce o terţă parte necunoscută a putut accesa conturile lor.

Solicitările de despăgubiri, care sunt rezultatul unei încălcări a securităţii datelor din 2021 cu privire la informaţiile colectate prin intermediul opţiunii Facebook friend search, au fost respinse, în principiu, de un tribunal inferior din Koln şi acum vor trebui să fie reexaminate.

Reclamanţii au solicitat despăgubiri de 1.000 de euro, însă BGH a estimat că aproximativ 100 de euro ar fi adecvat, în absenţa unor dovezi de pierderi financiare.

Potrivit Curţii federale de justiţie (BGH), tribunalul inferior trebuie să stabilească dacă condiţiile de utilizare Facebook au fost transparente şi comprehensibile şi dacă consimţământul utilizatorilor cu privire la utilizarea datelor personale a fost unul voluntar. Anterior, Meta a refuzat să plătească despăgubiri pe motiv că cei afectaţi nu au putut dovedi că au suferit pagube concrete.

Citește și: De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici trebuie să depună Declaraţia D406

După anunţarea deciziei BGH, un purtător de cuvânt de la Meta a spus că hotărârea curţii de la Karlsruhe „nu este consistentă cu un dosar recent de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cea mai înaltă instanţă din Europa”. „Solicitări similare au fost respinse deja de 6.000 de ori de instanţele din Germina, şi un mare număr de judecători au decis că nu există motive pentru despăgubiri”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Aproximativ şase milioane de persoane din Germania au fost afectate de scurgerile de date.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Norocul lui Gheorghe Zamfir la Piteşti

Sâmbătă, 9 noiembrie, am avut șansa să particip, alături de alți colegi jurnaliști, la un eveniment de excepție: naistul nostru de geniu, Gheorghe...

Din ediția tipărită