Update. „Jurnalul de Argeș” nu-și asumă punctul de vedere al d-lui Angelo Sinisi, reprezentant al comunității italiene din Pitești, care spune că „Omul, nu ursoaica, a fost cel care nu era la locul lui!”
Animalul care a omorât un om chiar nu avea cum să fie la locul lui, pe marginea dumului național, fiindcă nu acela e habitatul lui natural, așa cum susține dl. Sinisi, al cărui punct de vedere nu e departe de cel al directorului Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, care nu-și asumă nicio responsabilitate pentru faptul că urșii părăsesc habitatul lor natural și atacă oameni.
Prezență activă în comunitatea italiană din Pitești, și nu numai, implicându-se în proiecte culturale și educaționale, președintele Asociației „Tales of Angels”, Angelo Sinissi face o analiză asupra crizei de pe Transfăgărășan, acolo unde un motociclist italian a murit după ce a fost atacat de o ursoaică cu trei pui mici.
„Un cetățean italian, a murit recent la vârsta de 48 de ani. Dumnezeu să-l ierte! În Italia, această tragedie a fost preluată de toate posturile de televiziune, publice și private, iar presa a publicat numeroase articole. S-a declanșat o adevărată furtună mediatică la nivel internațional, în care Transfăgărășanul a fost numit „drumul morții” o etichetă nedreaptă pentru un loc spectaculos, dar care trebuie tratat cu responsabilitate și cu respect față de natură.
Dacă îmi permiteți, aș dori să spun câteva lucruri din perspectiva unei persoane care merge frecvent în zona Transfăgărășanului.
Urșii nu au treabă cu noi, nu ne atacă, dovadă stă faptul că nu a fost niciun caz în care o mașină în mers, un motociclist sau un ciclist, care sunt mult mai expuși să fi fost atacați. Problema apare atunci când te oprești, și mai grav este când te apropii de ei. Trebuie să înțelegem că urșii se află în habitatul lor, faptul că îi vedem pe marginea drumului nu înseamnă că sunt acolo pentru a fi mângâiați sau fotografiați, Transfăgărășanul nu este un parc de distracții, ursul este un animal sălbatic, nu o pisică sau un câine, are un comportament imprevizibil și agresiv, și o forță pe care omul nu o poate controla. Atâta timp cât un om se apropie de o ursoaică cu pui, ea va ataca pentru a-i apăra. Orice mamă, indiferent de specie, își apără puii.
Citește și Puii ursoaicei împușcate pe Transfăgărășan, abandonați de autorități pe marginea drumului
Omul, nu ursoaica, a fost cel care nu era la locul lui. Mai multe înregistrări video făcute publice arată cum bărbatul s-a apropiat în mod repetat de animale pentru a le filma, iar într-una dintre ele se vede cum un urs începe să îl alerge, acest episod a ieșit la iveală, din păcate, doar pentru că s-a sfârșit tragic, dar vă pot garanta că există multe alte situații care se întâmplă zilnic, în care turiștii își pun în pericol propria viață, viața celor din grup și a copiilor, apropiindu-se de urși sau aruncându-le mâncare.Trebuie menționat că autoritățile sunt destul de atente în ceea ce privește siguranța turiștilor. În zonă există patrule frecvente, însă este imposibil ca fiecare mașină să fie urmărită permanent, de asemenea, sunt montate numeroase panouri, în limba română și în limba engleză, cu mesaje și imagini clare care avertizează asupra pericolului. Problema principală rămâne, din păcate, inconștiența turiștilor și comportamentul sfidător față de mediul natural, se încalcă regulile de bun-simț, iar din dorința de adrenalină, se iau decizii periculoase, acest episod este rezultatul unei ignoranțe colective și al lipsei de educație privind comportamentul în sălbăticie.Această tragedie nu trebuie uitată, nu pentru că a fost mediatizată, ci pentru că poate salva alte vieți, dacă învățăm ceva din ea, turiștii trebuie să înțeleagă că fiecare pas făcut pe munte implică responsabilitate. Totuși, un om de 48 de ani a murit într-un mod banal, pentru o poză, o ursoaică a fost împușcată, trei pui au rămas orfani. S-au întors în același loc, așteptându-și mama. Este o dramă din care ar trebui să învățăm cu toții, pentru oameni, pentru animale, pentru natură”, ne-a transmis acesta.
0 Comentarii