Unul din patru tineri din România nici nu învață, nici nu muncește, conform INS și doar o treime dintre elevii care urmează o școală profesională se angajează la firma la care au făcut practică. Restul absolvenților, după cum spun experții în resurse umane, fie pleacă în străinătate pe salarii mult mai mari, fie intră în șomaj, fie trăiesc din banii părinților plecați la muncă în străinătate, conform digi24.ro.
Citește și: Prefectul Radu Perianu: ”Locul elevilor e în bănci și al cadrelor didactice, la catedră, nu în fața calculatoarelor”
Peste 24.000 de tineri au terminat, anul trecut, o profesională. Mult prea puțini, spun firmele care caută cu disperare forță de muncă în învățământul dual. Angajatorii sunt dispuși să plătească chiar și tineri a căror pregătire a rămas încremenită în timp, doar doar să-și mărească echipa.
Dintr-o clasă de 20 de copii, doar o treime vor să muncească, potrivit hărții învățământului profesional și tehnic din România.
Tinerii nu pot fi obligați să se angajeze la firma care i-a școlit, pentru că s-ar încălca libertatea de mișcare în spațiul european. Iar din cei care rămân, unu din patru tineri nici nu învață, nici nu muncește, potrivit INS. Un fenomen greu de explicat chiar și de experții în resurse umane.
Bogdan Badea, expert resurse umane: ”Sunt destul de mulți tineri care se sprijină pe zona financiară a părinților sau intră direct în piața gri a șomerilor. Sunt finanțați de alți membri ai familiei în străinătate sau în România”.
Și la capitolul tineri cu studii superioare, România stă cel mai prost din toate țările UE: puțin peste 20% au diplomă de facultate, față de media europeană de 40 de procente – scrie digi24.ro.
0 Comentarii