Web Analytics

Universitatea Piteşti nu e proprietara tuturor spaţiilor sale

de | 2.11.2017 09:53 | Actualitate

01 DumitruChirlesan# Rectorul Chirleşan (foto): „Nu credeam că este atât de grav!” # UPIT plătește chirie la Centrul de Calcul Pitești

După ce, în urmă cu un an și jumătate a ajuns la cârma UPIT, rectorul Dumitru Chirleșan recunoaște că s-a izbit de o problemă gravă – absența proprietății asupra unora dintre imobilele deținute și în care trebuie să desfășoare activitatea didactică. De exemplu, după cum a afirmat în lunara conferință de presă, juridic vorbind, Centrul de Calcul nu aparține universității. De pildă,  Centrul de Calcul, acolo unde de ani de zile își desfășoară activitatea Facultatea de Științe Economice și Drept și pentru care UPIT plătește chirie unui proprietar.

„Este o societate în care suntem acționari și noi și Societatea de Servicii în Informatică. Noi avem 98%  acțiuni, ei au 2% acțiuni. Noi le plătim lor chirie, ei plătesc impozite pe clădirea din centrul orașului”, după cum spune rectorul Chirleșan. Acesta recunoaște că problema proprietății Universității din Pitești pe diversele locații  este un punct sensibil. Problematica de stabilire a dreptului de proprietate ne încurcă enorm. Vreau să accesăm fonduri europene pentru cămine, schimbarea iluminatului, dotări, dar nu  putem pentru că ni se cere carte funciară pe locația respectivă. Am început lucrări intense de recuperare a actelor de proprietate pe fiecare locație în parte. Unde e cazul facem cadastru, procese verbale de bună vecinătate… Nici la Corpul B, de la gară, nu avem tot  ce trebuie. Eu nu am crezut că situația este chiar așa de gravă, dar este! Face parte din visele mele că în 2020 vom avea toate actele de proprietate”.

De la Casa Universitarilor s-au furat până și termopanele

Un alt obiectiv ajuns în stare de ruină avansată și pe care și-l revendică instituția de ceva timp, este Casa Universitarilor.  „Am căzut de acord cu Primăria Pitești în ceea ce privește Casa Universitarilor. Am analizat îndeaproape ce lucrări trebuie făcute, care din ele necesită autorizație de construcție, drept pentru care avem undă verde să reparăm obiectivul. Am contractat servicii pentru elaborarea caietului de sarcini. Anul ăsta din linia bugetară alocată de minister  de 1.800.000 de lei, sper să  folosim 100.000 de lei până în Crăciun, deocamdată pentru o expertiză tehnică corectă și completă și pentru a închide obiectivul să nu mai plouă. Restul lucrărilor, pe parcursul anului următor – remediere fațade, alei, parcări. Obiectivul căruia conducerea UPIT intenționează să îi dea  destinația de ”Centru de de Cultură și Educație Sud Est europeană” se află în stare de degradare continuă din 2010-2001. „Totul a pornit de la supraterasarea stil cabană de munte făcută în timpul dezastrului numit Otobâcu – acum este în etapa furăciune”, spune actualul rector, pentru că de aici s-au furat pînă și termopanele.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii