# Fostul rector al UPIT, Gheorghe Barbu, pune diagnosticul corect
Chiar înainte de sesiunea de admitere, în contextul presiunilor exercitate de Sindicatul SLUP, rectorul Universității Pitești, Ionel Didea și-a dat demisia, vorbind, într-un interviu publicat pe site-ul oficial al instituției despre poziția sa față de solicitările și mai ales față de modul de acțiune al sindicatului condus de Mircea Bărbuceanu. Într-o declaraţie dată la Curierul zilei, rectorul demisionar Didea a spus explicit că s-a simţit şantajat de liderul sindical Mircea Bărbuceanu. Tot de şantajul exercitat de acelaşi sindicalist de la UPIT a ţinut să vorbească şi fostul rector Gheorghe Barbu. Despre asta dar și despre alte probleme ale Universității, dar și despre erorile celor care i-au succedat, veți putea citi în continuare.
„Eu nu am subscris la șantajul lui Bărbuceanu”
# Domnule profesor, dumneavoastră care ați fost rector timp de mai multe mandate, ce părere aveţi referitor la tot ce s-a întâmplat la Universitatea Pitești, mai ales că acum sunteți la pensie și puteți privi cu obiectivitate faptele?!
– Ceea ce s-a întâmplat, după părerea mea, trebuia să se întâmple mai devreme, sau mă așteptam să se întâmple mai devreme. Sindicatul te ridică, sindicatul te coboară, sindicatul îți dă forță și tot el te doboară. Eu nu am subscris la șantaj. Indiferent la ce consecințe mă așteptam, eu nu am subscris… Domnul Didea i-a făcut toate poftele cât timp au fost suportabile, apoi nu a mai suportat. Pe el (n.red. pe liderul sindical Mircea Bărbuceanu) nu îl interesează că Universitatea asta nu are bani, lui trebuie să i se rezolve cerințele. Merge pe principiul „după mine potopul”.
# Apropo de bani, știu că ați lăsat prin conturile UPIT, atunci când ați predat mandatul de rector, aproximativ 300 miliarde lei vechi. A apărut zvonul că dacă actuala conducere a refuzat să plătească reîncadrările cadrelor didactice-membre ale Sindicatului SLUP, este pentru că acești bani ar fi fost cheltuiți deja, astfel încât vistieria e cam goală. Dumneavoastră ce credeți, mai sunt acești bani în conturi?
– Am lăsat o grămadă de bani, da, așa este. Eu știu că ministerul le-a pus frâne, nu i-a lăsat să cheltuie, au avut niște restricții puse de Ministerul Educației, probabil că banii or mai fi prin conturi.Dar este adevărat că au existat cheltuieli, a fost consum. Aici au greșit. În momentul în care mărești salariile celor din conducere și apropiaților conducerii cu 37%, prin reîncadrarea nu pe criterii obiective și baze reale, trebuie să te gândești. Au făcut o greșeală colosală, au creat o situație de nemulțumire în Universitate. Nu mă dau lupul moralist, dar nu am făcut treaba asta. Profesorii aveau salarii, indemnizații, aveau ore suplimentare, grade didactice, proiecte europene… Eu am mers pe principiul ăsta comunist sau cum vreți să îi spuneți, cu exemplul personal. Exemplul personal este foarte important! Nu am plecat afară niciodată pe banii Universității, am plecat cu banii din proiectele europene. Eu am ținut să dezvolt treaba asta cu proiectele pentru a strânge un ban în plus în bugetul instituției, pentru a avea o rezervă până când veneau alți bani din fondurile astea structurale, în această idee am strâns acești bani. Repet, nu am idee ce s-a întâmplat ulterior dar mai stau și eu de vorbă cu colegii. Am înțeles că în Consiliile de Administrație în Senat era bâlci. Nu m-am amestecat, nu m-au solicitat, mi-am văzut de treaba mea, e managementul lor, dar eu așa am auzit.
”Domnul Didea i-a făcut toate poftele lui Bărbuceanu și acesta i s-a urcat în cap”
# Concret, unde credeți că au greșit domnul Didea, succesorul dumneavoastră și actuala conducere a UPIT?
– A greșit din start, dacă ați vedea mailurile lui Bărbuceanu în care îl ridica în slăvi pe Didea… Și-a făcut o campanie extraordinară bazându-se pe sindicat, însă nu s-a gândit la consecințe. Vreau să vă spun că atunci când candidam eu venea câte unul la mine și începea să îmi spună că o să mă susțină, dar îl refuzam la gândul că după aceea trebuia să decontez. Așa că nu mi-am creat niciun fel de obligație. Ca bârfă așa, în 2010, domnul Nicolescu, prin domnul Văcăroiu mi-a trimis Curtea de Conturi a României în control. Apoi a cerut Ministerului Educației să-mi retragă avizul de rector, dar am luptat până la capăt nu am subscris la solicitări ca nu știu ce persoane să fie angajate la universitate, nu m-am făcut preș la Consiliul Județean așa că dintr-o relație foarte bună cu domnul Nicolescu am ajuns la o relație foarte proastă. Dacă domnului Nicolescu m-am opus, cu Bărbuceanu a fost floare la ureche ! Cu mine nu i-a mers, l-am dat afară și de la Senat, s-a dus la minister… Mi-a cerut să facă afaceri dar nu i-am dat. Ei i-au dat. Actuala conducere i-a făcut toate poftele. A luat cantina, Academica, le-a pus pe brânci, a îngropat societatea Noua Generație UPIT… El este în incompatibilitate cum bine a spus prorectorul Șerban în sensul că el a fost președintele comisiei de licitații. L-au avansat în Senat, l-au pus președintele comisiei de regulamente, a luat indemnizații de prin Senat de 25%, l-au pus director de nu știu ce departament și-a luat indemnizații peste indemnizații. Domnul Didea i-a făcut toate poftele și i s-a urcat în cap. El vrea ca Didea să facă tot ce îi spune el, dar domnul Didea știa că în perioada 2004-2008, pe vremea domnului Secară a semnat ceva pentru niște drepturi și a venit Curtea de Conturi care i-a imputat 25 de miliarde de lei vechi. A fost la un pas de impas domnul Secară, noroc că a fost un judecător milos și i-a dat câștig de cauză. Suntem singurii care am făcut treaba asta cu reîncadrarea și gândiți-vă că or să ceară și de la celelalte universități din țară, iar Ministerul nu are bani. Și dacă dă bani, dă tot din fondul de salarii aferent studenților subvenționați. Iar la noi, studenți subvenționați mai sunt puțini, atunci diferența cum se va acoperi. Din banii studenților care plătesc taxe, ceea ce înseamnă că taxele vor fi mărite.
„Atâta timp cât va fi Bărbuceanu în Universitate, liniște nu va fi!”
# Vorbeați, la începutul interviului despre faptul că dumneavoastră nu ați cedat șantajului. Cu ce anume v-a șantajat domnul Bărbuceanu pe dumneavoastră?
– Cu ce m-a șantajat?! Păi există instituție a statului la care să nu mă fi reclamat? M-a reclamat la Consiliul de Discriminare. Au venit oamenii de „n” ori. Când au văzut cu cine au de a face nu l-au mai luat în seamă. Apoi Bărbuceanu a dat în judecată Consiliul de Discriminare. Nici nu mai știu ce s-a întâmplat. La DNA din ’99 până în 2011 am fost chemat și mi-au dat neînceperea urmăririi penale. Eu am certificat de bună purtare de la cele mai drastice instituții de control!
# Ce părere aveți despre rectorul interimar, domnul Sebastian Pârlac.
– Eu îl știu pe domnul Pârlac, mi-a fost student în primii mei ani la Universitate, ce părere să am… Pot să spun că poate fi o pradă ușoară în fața lui Bărbuceanu care va face presiuni asupra lui.
# Domnule profesor, se mai zvonește că aveți de gând să candidați la apropiatele alegeri pentru un nou mandat de rector? Puteți confirma?
– Nu. M-au mai întrebat colegii și le-am răspuns că nu dau eu liniștea pe balamucul de acum de la Universitate. Gândiți-vă că numărul de studenți s-a înjumătățit, banii sunt pe sfârșite, cadrele didactice au fost pensionate la grămadă fără niciun fel de gândire, au fost trimiși la pensie conducători de doctorat, acum când este atât de greu să faci niște conduceri de doctorate… Îmi pasă, sigur că îmi pasă că Universitatea Pitești este acum într-o situație grea… Este în comă, la aparate, ca un fel de Cotabiță! Deși am citit că el și-a mai revenit… Deci, de ce aș da eu liniștea pe scandal, pentru că, atâta timp cât este Bărbuceanu în Universitate, liniște nu va fi!
Alina Crângeanu
N. Red. Am încercat să îl contactăm pe liderul sindicatului SLUP pentru un punct de vedere referitor la acuzațiile de șantaj, dar acesta a intrat în silenzio stampa când a auzit că este vorba despre Jurnalul de Argeș.