Web Analytics

Unitatea mobilă ATI de la Spitalul Judeţean nu este folosită din cauza lipsei de medici

de | 15.10.2020 13:18 | Actualitate

Săptămâna trecută, România a atins un record negativ, a trecut de pragul de 3.000 de infectați COVID în 24 de ore. Am vrut să aflăm care este situația de la Spitalul Județean de Urgență din Pitești la începutul acestei săptămâni. Și am vorbit cu directorul medical, dr. Gabriel Copciag, care ne-a spus că Secția ATI este plină, însă Tirul de Terapie Intensivă Mobilă de la Spitalul Județean, primit la sfârșitul lunii iulie a.c., nu este folosit în acest moment, din cauza lipsei de medici.

Dr. Copciag: „Luni s-a pozitivat o doctoriță și suntem descoperiți cu gărzile pe Terapie Intensivă”

Reamintim că Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă amplasată în curtea Spitalului Județean de Urgență Pitești a devenit funcțională pe data de 31 iulie, după ce s-au finalizat toate procedurile de instalare și a primit avizul de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică Argeș.
Construită pe structura unui tir, aceasta este dotată cu 12 paturi, având toate echipamentele necesare unei secții de terapie intensivă, respectiv ventilatoare, monitoare și injectomate, pentru a putea oferi asistență medicală de specialitate pacienților în stare critică.
„Deocamdată nu a început activitatea din mai multe motive, unul fiind și lipsa de personal. Astăzi (luni, 12 octombrie, n. red.) s-a pozitivat o doctoriță, colegă de-a noastră, și deja suntem descoperiți cu gărzile pe Terapie Intensivă. Mai avem în testare câțiva colegi pentru care nu a ieșit rezultatul.
Avem patru colegi de la Cluj veniți, medici rezidenți, care nu fac încă gărzi și care nu pot singuri, fără sprijinul medicilor noștri, să pornească activitatea de Terapie Intensivă Mobilă. Oricum, această Terapie Mobilă deservea pacienți din alte județe. Din județul nostru nu avem o asemenea cerință, o mare presiune. În prezent, în serviciul nostru de Terapie Intensivă deja avem trei pacienți din alte județe învecinte”, a declarat dr. Gabriel Copciag pentru “Jurnalul de Argeș”.
Prefectul Emanuel Soare ne-a precizat totuși că tirul ATI poate fi repornit dacă situația va impune acest lucru. „Dacă vom ajunge în situația în care paturile de ATI se vor umple și va fi nevoie, îl vom porni imediat, fără niciun fel de problemă”.

În Argeș, doar o treime din cele 600 de paturi pentru Covid sunt ocupate

Luni, 12 octombrie, potrivit buletinului de presă transmis de Grupul de Comunicare Strategică, în Argeș erau confirmate doar 17 cazuri noi de Sars-Cov-2. „Dintre cele 600 de locuri pe județul Argeș sunt ocupate foarte puține. Spitalele mari, Leordeni, Valea Iașului, Câmpulung sau Mioveni, sunt o treime ocupate, deci sunt cazuri puține. Nu pentru Spitalul Județean este problema. În cadrul Spitalului Județean nu sunt multe cazuri. Secția Boli Infecțioase nici la jumătate nu este… (ocupată, n. red.). Toate secțiile non-COVID merg în continuare”, a mai precizat dr. Copciag.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii