Web Analytics

Unirea, marcată la Ştefăneşti ca un eveniment major în istoria localităţii

de | 28.01.2021 13:08 | Cultură, Actualitate

Duminică, la Ștefănești a fost sărbătorită Unirea Principatelor Române cu însuflețire și participarea a numeroși patrioți. După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba de „Te Deum” ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act istoric, mai întâi la Schitul Florica, apoi la Biserica Sfânta Treime din Golești. Au participat zeci de enoriași, dar și primarii de la Ștefănești și Călinești, alături de consilieri locali și oficialități.
Centrul Cultural Ștefănești a oferit ca dar preotului paroh un pomelnic în lemn, frumos pictat, unde se regăsesc numele tuturor ctitorilor bisericii. Atât Nicolae Velcea, primarul orașului Ștefănești, cât și primarul Mihai Georgescu din Călinești au evocat rolul istoric al momentului. A fost subliniat și faptul că proprietățile familiei Golescu se întindeau și pe teritoriul Călineștiului, iar Nicolae Golescu a fost reprezentantul tuturor din această zonă în Divan, precum și rolul fraților Dumitru și Ion Brătianu. Primarul Nicolae Velcea s-a declarat onorat și emoționat că participă la acest eveniment pentru prima oară ca edil și i-a asigurat pe toți cei prezenți că va veni de fiecare dată când goleștenii îl vor invita. Au fost depuse coroane la mormântul lui Nicolae Golescu, omul care și-a retras candidatura în favoarea lui Cuza, de către ambele delegații conduse de edilii celor două localități.
La sfârșitul acestei slujbe au fost trase clopotele timp de un minut, iar elevii Centrului Cultural Ștefănești au cântat împreună cu toți cei prezenți ”Hora Unirii”. Unirea Principatelor Române este un proiect de țară plecat de la Ștefănești și Golești, prcum multe dintre evenimentele României Moderne, motiv pentru care managerul Centrului Ștefănești, Lavinia Năstase, i-a îndemnat pe toți cei care pășesc pe aceste meleaguri să rămână în picioare, însă inima lor să fie în genunchi în fața istoriei și a culturii de aici.
Citește și Fotografia ţării mele – Unire prin cunoaştere
Citește și Expoziţie dedicată Unirii Principatelor Române şi împlinirii a 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii