Web Analytics

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă… Angajaţii Teatrului Davila nu mai primesc spor de condiţii vătămătoare de peste un an

de | 6.06.2019 13:37 | Dezvăluiri

# Spre comparație, la Centrul Cultural Județean Argeș se acordă sporul de condiții vătămătoare, iar salariile angajaților sunt de trei-patru ori mai mari

În ultima perioadă, mai mulți angajați ai Teatrului Davila au venit la redacție și ne-au sesizat faptul că de mai bine de un an nu mai primesc sporul de condiții vătămătoare. Un spor ce reprezenta 15% din salariu și care le prindea bine, în condițiile în care multe dintre salariile personalului auxiliar de la teatru nu sar de 2.000 de lei net, iar volumul de muncă este unul mare. Angajații teatrului și-au exprimat și nemulțumirea că la Centrul Cultural Județean Argeș, deși sunt mult mai puțini salariați, aceștia au salarii de trei-patru ori mai mari și primesc și sporul de condiții vătămătoare.

Reacordarea sporului, blocată deocamdată de birocrația interinstituțională

După cum ne-a declarat Nicolae Poghirc, managerul Teatrului Al. Davila, ”angajații teatrului au primit un spor de 15% acordat pentru condiții vătămătoare de lucru până în luna martie a anului 2018, inclusiv. Ulterior, departamentul de specialitate al instituției noastre a făcut demersuri pentru a obține din nou respectivele beneficii, conform legislației în vigoare”. În acest sens, au fost făcute solicitări către DSP Argeș și laboratorul de specialitate pentru a efectua măsurători de pulberi și zgomot în incintele Teatrului Al. Davila (sala mare a teatrului, Sala Liviu Ciulei, Sala Așchiuță și celelalte locuri în care își desfășoară activitatea personalul teatrului), prima solicitare fiind făcută pe 28 iunie 2018. Buletinele aferente măsurătorilor de zgomot au fost eliberate pe 9 iulie 2018. Ulterior, cei de la teatru au făcut, tot către DSP Argeș, mai multe adrese, în decembrie 2018 și martie a.c., pentru a se face determinări prin expertizare a locurilor de muncă. Iar răspunsul a venit pe 1 aprilie a.c.
”După aceea au fost întocmite, conform procedurilor standard, rapoartele ce urmau a fi înaintate ordonatorului principal de credite, în speță Consiliul Județean Argeș, lucru care s-a și întâmplat conform unei adrese din 12 aprilie a.c. Ultimul document în corespondența interinstituțională este răspunsul Consiliului Județean Argeș către Teatrul Al. Davila, primit pe 13 mai a.c., prin care ni se aduce la cunoștință că ordonatorul principal de credite a solicitat punctul de vedere al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, pe baza căruia urmează a ne transmite răspunsul”, mai spune Nicolae Poghirc.
Surse autorizate ne-au declarat că, în cazul solicitării acordării sporului de condiții vătămătoare de lucru pentru salariații Centrului Cultural Județean Argeș, lucrurile s-au mișcat neașteptat de repede, dosarul fiind soluționat rapid.

La Centrul Cultural Județean Argeș sunt salarii de corporatiști

La Centrul Cultural Județean Argeș sunt salarii cu mult mai mari comparativ cu Teatrul Al. Davila, deși ambele instituții sunt finanțate de CJ Argeș și nu ar trebui să fie asemenea discrepanțe salariale. Și mai trebuie spus ceva: o parte dintre angajații Centrului Cultural Județean Argeș primesc salarii foarte mari în condițiile în care nu vin zilnic la Pitești, în timp ce salariații de la teatru vin zilnic la lucru și primesc salarii mici. În calitate de director artistic la Centrul Cultural Județan Argeș, Monica Anghel are un salariu de bază de 8.265 lei, iar Alexandru Anghel, fratele său, primește, ca solist vocal, un salariu brut de 8.311 lei (7.227 lei salariu de bază, plus 1.084 lei spor condiții vătămătoare – 15%!).
Remunerată lunar cu un salariu brut de 7.363 (6.403 lei salariu de bază, plus 960 lei spor de 15%) este și sora cunoscutului cântăreț Marcel Pavel, solista Gina Lola Timofte.
Cătălina Alexandra Grama, alias Jojo, figurează pe statul de plată de la Centrul Cultural Județean cu un salariu de bază de 6.883 lei. Soțul său, actorul Paul Ipate, are și el salariu de bază de 6.883 lei.
Columbianul Sanchez Rincon Luis Fabian, o altă nouă achiziție a Centrului Cultural, vă putem spune că este din Columbia și a făcut senzație la emisiunea TV „România dansează”, are un salariu brut de 4.283 lei (3.724 lei salariu de bază, plus 559 lei spor condiții vătămătoare -15%).
Elena Niciu Gherghina, o vedetă lansată la ”Vocea României”, are un salariu brut de 4.833 lei (4203 lei salariu de bază, plus 630 de lei spor condiții vătămătoare – 15%). În timp ce Alexandra Crișan, din Galați, care a ajuns în finala ”X Factor”, primește un salariu brut de 4.283 (3.724 lei salariu de bază, plus 559 lei spor de condiții vătămătoare).

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii