Utilizarea câinilor de lucru (working dogs) a fost recunoscută oficial ca Patrimoniu Cultural Imaterial de către UNESCO pentru anul 2025, potrivit unesco.de.
Citește și: Noutăți de pe autostrada Pitești-Sibiu. Primele grinzi pentru viaductul de la Boița
Citește și: „Aproximativ 2.000 de bolnavi se internează anual la Cardiologia Spitalului Judeţean
În acest context, Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, cel care a implementat în România sistemul francez de formare a câinilor de avalanșă și de intervenție la acest tip de accident, a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:
„UNESCO declară câinii de lucru parte a moștenirii culturale a omenirii! Cele mai vechi dovezi directe ale legăturilor dintre oameni și câini sunt datate cu 28 000 de ani in urmă. Dar o dovadă indirectă dată de urmele în lutul pietrificat ale unui copil care a mers în paralel cu un câine de talie mare sunt datate cu peste 41 000 de ani în urmă.
Astăzi sunt câini Salvamont, pentru pază și apărare, detectare de droguri, bani, țigări sau câini-ghid pentru nevăzători, persoane cu nevoi speciale, sau, pur și simplu, câini pentru terapii psihologice…”
Munca alături de câini creează identitate în comunitate
Potrivit unesco.de, utilizarea câinilor de serviciu cuprinde formarea specifică a acestora pentru diverse sarcini în scopul de a sprijini oamenii. Printre acestea se numără intervențiile de căutare și salvare, asistența pentru persoanele cu handicap, precum și protecția și paza proprietății.
De la domesticirea câinelui acum aproximativ 15.000 de ani, colaborarea strânsă între om și animal s-a dezvoltat continuu și a fost structurată în asociații și organizații. Această practică combină cunoștințele tradiționale cu descoperirile științifice moderne și contribuie atât la siguranța, cât și la calitatea vieții societății.
Ca patrimoniu cultural imaterial, utilizarea câinilor de serviciu transmite cunoștințe despre selecția și formarea câinilor și se bazează pe un tratament corect din punct de vedere al protecției animalelor. Prin standarde etice și profesionale clare, utilizarea câinilor de serviciu promovează o îngrijire responsabilă a câinilor.
Munca cu câini pentru uzul uman creează identitate pentru numeroase comunități și reprezintă o practică universală, aplicată în diverse contexte culturale din întreaga lume. În același timp, istoria utilizării câinilor în războaie necesită o reflecție critică, pentru a menține standarde etice în gestionarea câinilor de serviciu și pentru a pune sub semnul întrebării abuzurile din trecut, precum și pentru a le preveni în prezent și în viitor, mai notează sursa citată.
0 Comentarii