Web Analytics
scris marți, 15.10.2024

Un șef BCCO și altul de la Antidrog – inculpați într-un dosar penal după ce l-au ajutat pe fiul unui om de afaceri să își reducă pedeapsa

Doi foști șefi de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea au fost plasați sub control judiciar, a anunțat marți, 15 octombrie, Direcția Națională Anticorupție (DNA). Cei doi sunt acuzați că ar fi ajutat fiul unui om de afaceri – pe Victor Micula ( foto) – inventând o adresă care ar fi permis avocaților acestuia să ceară reducerea la jumătate a pedepsei pe care putea s-o primească într-un dosar penal.  

Un șef  BCCO și altul de la Antidrog – inculpați într-un dosar penal după ce l-au ajutat pe fiul unui om de afaceri să își reducă pedeapsa

Un inculpat, comisar șef de poliție, la data faptelor șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (B.C.C.O.) Oradea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției;

Cel de al doilea inculpat, este tot comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (B.C.C.O.) Oradea și în prezent șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale Oradea, pentru săvârșirea infracțiunilor de uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției.

Este vorba de Laviniu Poinar, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și de Nicușor Tarău, fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea și actual șef al Brigăzii pentru Operațiuni Speciale Oradea.  

„Ca urmare a cercetărilor efectuate în cauză a reieșit faptul că, la data de 23 decembrie 2020, primul inculpat, împreună cu cel de-al doilea, în calitățile menționate anterior, ar fi emis, deși nu aveau acest drept, o adresă oficială în favoarea unei persoane (fiul unui om de afaceri din județul Oradea), astfel încât acesta din urmă să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-o cauză penală aflată pe rolul instanței de judecată.
În mod concret, la solicitarea apărătorilor persoanei respective, judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bihor, cei doi inculpați ar fi emis o adresă prin care ar fi comunicat faptul că, în cursul lunii noiembrie 2018 s-ar fi reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc în baza informațiilor furnizate de către fiul omului de afaceri din Oradea. Informațiile furnizate ar fi stat la baza unui dosar penal instrumentat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul teritorial Oradea, finalizat prin trimiterea în judecată a făptuitorilor.

Citește și Nou scandal în USR. Elena Lasconi își plătește consilierul cu 16.000 de euro pe lună
Totodată, primul inculpat care deținea atribuții de soluționare a petițiilor, nu ar fi redirecționat cererile avocaților persoanei respective către D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Oradea încălcând astfel prevederile legale.
Ulterior, în data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat că această adresă nu ar fi fost reală, întrucât datele comunicate de către B.C.C.O. Oradea, prin adresa menționată anterior, au fost infirmate în totalitate de către D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Oradea printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite activități specifice funcțiilor de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (doar în cazul celui de-al doilea inculpat).
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive” se arată într-un comunicat al DGA

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită