Web Analytics
scris joi, 05.05.2016

Un scoţian autentic a dat lovitura cu cidru de mere la Lereşti

Alan Clark, un scoţian care a venit pentru prima dată în România în 2001, când avea o firmă de consultanţă, a creat un brand de cidru  – Clarks – produs doar din mere româneşti – care a ajuns deja în peste 30 de localuri din Capitală, dar şi pe piaţa din Bulgaria. S-a îndrăgostit de România, s-a căsătorit cu o româncă, iar de aici a mai fost doar un pas până la primele etichete de cidru, scrie revista Business Magazin. A început să prepare cidru pentru consum personal în Argeş, la Lerești, unde el şi soţia lui au o casă şi o livadă de meri.

Un scoţian autentic a dat lovitura cu cidru de mere la Lereşti

Mere românești, rețetă scoțiană

Merele vin din livezi româneşti, iar cidrul este făcut şi îmbuteliat la o fabrică din Argeş, însă fondatorul afacerii cu cidru Clarks, care se defineşte drept primul cidru românesc, este un scoţian get-beget. Tatăl său făcea cidru în casă, undeva lângă Edinburgh, încă de pe vremea când Clark era copil. Apoi el a continuat tradiţia şi în România şi a început să prepare cidru pentru consum personal la Lerești. Prietenii l-au îndemnat să înceapă o afacere cu cidru şi a început să lucreze la acest proiect încă din 2012. A studiat piaţa din România, a încercat să obţină o finanţare din fonduri europene, iar la finalul anului 2013 a găsit o hală unde putea fi amenajată o fabrică. Au început renovările în februarie 2014, apoi în toamna acelui an, când erau gata de producţie, Alan Clark a făcut o cerere pentru o autorizaţie de comercializare pe care au primit-o abia în septembrie 2015, iar luna următoare au început livrările.

Produs 100% natural

Pe o piaţă dominată în general și covârșitor de bere, dar unde și-au găsit loc și câteva mărci celebre de cidru, Clarks se poziționează ca un produs românesc obţinut 100% prin fermentarea sucului natural, stors doar din mere româneşti. „Noi ne-am poziţionat ca un produs românesc, natural, gustos, ce conţine 100% suc de mere. Avem un avantaj competitiv. Este o nişă spre care am ţintit“, povesteşte Clark. Scoţianul, care a făcut o facultate de biochimie, lucrează alături de un inginer chimist la reţeta cidrului şi mai apelează la prieteni cu cerul gurii sensibil pentru a lucra la gustul produsului. Clarks are un gust aparte, fiind în primul rând o băutură mai tare decât competitorii (are o alcoolemie de 7,5%), şi nu este atât de dulce precum celelalte produse de pe piaţă. Clarks este disponibil în trei sortimente – sec, demisec şi demidulce, dulceaţa fiind dată de cât suc de mere nefermentat este folosit în compoziţie. Clark are în plan şi lansarea unui sortiment ediţie limitată, un cidru de mere cu aromă de fructe de pădure, dar pentru care aşteaptă autorizaţia de peste şase luni.

Investiție de 600.000 de euro la Lerești

Scoțianul este implicat în toate aspectele afacerii sale şi administrează chiar şi contul de Facebook al companiei. De fapt, compania are 4 angajaţi permanenţi, numărul acestora sporind doar în perioada de producţie, când sunt angajaţi oameni cu contract pe termen limitat la fabrică şi la îmbuteliere. „Cidrul îl facem toamna, facem un produs natural, mai bun, dar mai costisitor. Alţi producători fac cidru mai des, însă noi facem o dată pe an. Vom face şi primăvara, dacă va fi nevoie“, afirmă Clark.
Fabrica este situată în comuna Lereşti şi are o capacitate de producţie de aproape 120.000 de litri, iar investiţia de la început până în prezent s-a ridicat la 600.000 de euro, potrivit lui Clark. Toate merele folosite în fabricarea cidrului sunt româneşti, pentru care Alan Clark a încheiat parteneriat cu diferiţi furnizori. „Nu vrem mere de import. Acum căutam alte soiuri, dorim să facem produse puţin diferite. Sunt mere bune în România, sunt multe soiuri vechi aici cu un gust puţin mai complex“, descrie Clark.
„Procesul meu de producţie nu este foarte eficient, este destul de artizanal. Merele se spală, se presează, iar sucul se duce în cisterne unde stă la fermentat 2-3 săptămâni, apoi se lasă câteva luni pentru maturizare“, povesteşte scoțianul.
F. Silvestru
Sursa foto: www.businessmagazin.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...