Web Analytics
scris joi, 10.10.2024

Un roman despre câteva iubiri ale lui Zavaidoc

Doina Ruști a fost prezentă, la 3 octombrie, la Biblioteca Județeană Argeș, în cea de-a treia zi a Salonului de C*Arte – Ediție in memoriam „Silvestru D. Voinescu”, pentru lansarea romanului de ficțiune „Zavaidoc în anul iubirii”, o poveste de dragoste a anului 1923, narată din trei perspective.

Un roman despre câteva iubiri ale lui Zavaidoc

A fost prima lansare a cărții recent ieșită de sub tipar la Editura „Bookzone” (București), special la Pitești, locul în care s-a născut Zavaidoc, la 8 martie 1896.
Pentru cei care nu știu, scriitoarea Doina Ruşti s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, având o carieră impresionantă, cu peste 40 de titluri traduse în peste 15 limbi și multe alte lucrări reeditate în numeroase ediții. „Zavaidoc în anul iubirii” a fost scris după o pauză de patru ani, în care Doina Ruști nu a mai publicat nimic.
Cum am spus mai sus, este un roman de ficțiune, un roman de dragoste, nu o monografie documentară. Firește, Doina Ruști a citit colecția ziarului „Universul” pe anul 1923, pentru a-și plasa acțiunea într-un context istoric credibil.

În 1923, Zavaidoc avea 27 de ani, era în floarea vârstei și a carierei. Trebuie știut că Zavaidoc a fost un mare crai și nu s-ar fi căsătorit niciodată, cum spunea fiica lui, Pușa Teodorescu-Zavaidoc, dacă mama ei, Constanța, nu s-ar fi prezentat, în septembrie 1940, la ușa celebrului interpret gravidă în șapte luni.
„Întâlnirea mea cu Zavaidoc s-a produs pe când încercam să înțeleg arhitectura complexă și parfumul anului 1923, cel mai nebun dintre «anii nebuni». Iar la fiecare pagină de ziar, în fiecare filă de carte, în filmele și în fotografiile începutului de secol XX, am regăsit vocea fără egal a acestui artist, care se mișca prin multe medii culturale și cânta cu aceeași pasiune atât operetă, cât și folclor, dar mai ales o muzică vie și epică, a orașului de după război. Tot ceea ce s-a întâmplat în anul 1923 cuprinde forța lui Zavaidoc, venită dintr-o poveste de iubire, imersiv legată de istoria unui an”, a mărturisit Doina Ruști.

Citește și Semnal editorial. Mihaela Popaiacu – „Nopţile florilor de cireş”

Citește și ARO, la prima prezentare pe piaţa braziliană

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită