Web Analytics
scris miercuri, 08.09.2021

Un profesor din Piteşti reclamă că este taxat la canalizare pentru apa folosită la udarea grădinii

# Ștefan Ropcea subliniază că este vorba de ”un furt ordinar” al celor de la SC Apă Canal și că în alte orașe din țară operatorii au aprobat montarea unui apometru separat pentru contorizarea consumului folosit pentru udarea spațiilor verzi # În replică, directorul Mihai Marinescu de la SC Apă Canal spune ca apa potabilă ”trebuie folosită pentru scopul pentru care este reglementată în lege, nu pentru udatul grădinilor”

Un profesor din Piteşti reclamă că este taxat la canalizare pentru apa folosită la udarea grădinii

Profesorul piteștean Ștefan Ropcea este revoltat că apa folosită la udarea florilor, a grădinii este taxată la canalizare, deși ajunge în sol, nu în canal. Profesorul își dorește montarea unui al doilea apometru pentru contorizarea separată a apei folosite la udarea spațiilor verzi din cadrul proprietății, pentru că unele societăți cu profil similar din țară acceptă acest tip de separare a consumului de apă. De acord cu el sunt locuitorii de pe două străzi din Pitești, Zamfirești și Balotești, ale căror semnături le-a transmis profesorul și Primăriei Pitești, pe data de 19 iulie a.c., într-o petiție. De curând, profesorul s-a prezentat la sediul redacției noastre cu documente strânse de-a lungul anilor și vrea să fie analizată această situație în cadrul ședinței Consiliului Local Pitești.

De zece ani, profesorul Ștefan Ropcea a transmis adrese către Apă Canal, Primăria Pitești, Consiliul Local Pitești, Instituția Prefectului Argeș, ADIA, Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și către societăți cu competențe similare cu ale SC Apă Canal 2000 SA, dar din alte orașe. Operatorii din Timișoara, Alexandria, Alba Iulia, Miercurea Ciuc și Buzău, cărora s-a adresat Ștefan Ropcea, aprobă montarea unui apometru separat pentru contorizarea consumului folosit pentru udarea spațiilor verzi.

Citește și Războiul apei. Încă un patron acuză SC Apă Canal de abuz de putere şi facturi umflate

„De 10 ani de zile scriu la autorități și la Apă Canal, și la toți liderii, la prefect, la Consiliul Județean, la Primărie. Lui Pendiuc i-am scris de 47 de ori să stopeze furtul. N-a răspuns niciodată. Lui Ababei Marian (pensionat acum, n. red.) de la ADIA, care mi-a fost coleg de liceu, i-am scris de 94 de ori. Am fost la el, i-am spus «e un furt, anulează această hotărâre 26/2011, prin care dați numai un singur apometru. E o nebunie. Dacă omul vrea să își pună cinci și plătește, lasă să își pună». El mi-a spus așa: «Fănică, tu ai bani să plătești». Am bani să plătesc, dar vecinul meu, care se împrumută la mine să ia medicamente și e furat de Apă Canal, cum face? Am vorbit în cadrul Consiliului Local, era Ionică atunci, toată lumea a lăsat ochii în jos, a tăcut precum muta în tiribombă, n-a zis nici Ionică, dar n-au făcut nimic. Domne, poate să invoce sute de hotărâri locale, sunt zero, pentru că și un retardat înțelege că apa care intră în flori și în gazon, intră în pământ și nu în canal. Este un furt ordinar. Și dacă în alte orașe, cum am zis, Buzău, Miercurea Ciuc, de 15 ani se pun două apometre, Alexandria, Timișoara fac treaba asta, de ce să nu o facem și noi?”, ne-a declarat profesorul Ștefan Ropcea.

În august 2015, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorului Regiunea Sud-Muntenia îi răspunde lui Ștefan Ropcea, pe care îl informează că s-a adresat Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice să efectueze verificări la Apă Canal și să dispună măsuri în consecință, dar că s-a adresat și Primăriei Pitești cu solicitarea de a analiza posibilitatea ca, într-o ședință a Consiliului Local Pitești, să se emită o hotărâre care să modifice regulamentul serviciului de alimentare cu apă, aprobat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș (ADIA). Într-un răspuns al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, tot din 2015, se precizează că utilizatorul are dreptul de a monta un contor în plus, dar instalarea acestuia se va efectua pe cheltuiala lui, iar ulterior trebuie să încheie un act adițional care să specifice noile condiții de prestare a serviciului. „Organele statului, Protecția Consumatorului, ANPC-ul, toți îmi spun că avem dreptul la al doilea apometru și mai spun că hotărârile locale trebuie modificate în CL”, subliniază profesorul Ștefan Ropcea.

De asemenea, petiția adresată de Ștefan Ropcea președintelui României a fost redirecționată Primăriei Pitești și Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, pentru ca acestea să transmită soluția adoptată Administrației Prezidențiale și petentului Ștefan Ropcea.
În 2020, Secretariatul General al Guvernului a solicitat Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației urgentarea formulării unui răspuns la problema sesizată de Ștefan Ropcea.
În februarie 2020, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, a cerut Primăriei Pitești să transmită în termenul legal o copie a răspunsului comunicat petentului, cu măsurile legale dispuse pentru remedierea situației, iar în ianuarie 2021, noul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a solicitat același lucru Primăriei Pitești.
Printre actele pe care ni le-a prezentat profesorul se află și un răspuns din partea Instituției Prefectului Argeș, din 1 iulie a.c., în care prefectul Emilia Mateescu solicită Primăriei Pitești și societății Apă Canal să comunice stadiul analizei efectuate, soluția identificată și agreată pentru rezolvarea problemei, dar și argumentele pro sau contra soluției de contorizare separată a apei utilizate la udarea spațiilor verzi, menționând cadrul legal în justificarea opțiunii făcute.

Citește și Se aude, Primăria Piteşti? Tinerii din Prundu au strâns peste 100 de saci de gunoaie

Directorul de la Apă Canal: „Nu există aşa ceva. Legea spune că se montează un singur apometru pentru fiecare utilizator ”

În final, reprezentanții Apă Canal răspund, prin adresa nr. 6056 din 8 iulie a.c., și cataloghează sesizarea profesorului Ștefan Ropcea drept nefondată și neîntemeiată și oferă mai multe argumente de ordin legislativ, tehnic, comercial și de mediu. L-am contactat pe directorul de la Apă Canal, Mihail Marinescu, pentru lămuriri. „Apa respectivă nu este folosită conform scopurilor pentru care legea a definit-o și pentru care spune că utilizatorii trebuie să o folosească. Apa potabilă nu este folosită pentru udatul grădinilor și al altor anexe gospodărești. Apa este potabilă și trebuie pusă în scopurile pe care legea le reglementează. Nu este pentru udat, la canalizare se taxează conform regulamentului serviciului, aprobat, sunt toate documentele. Există legislație specială în acest sens, deci tot ce se încasează se încasează conform contractului și legislației în vigoare, nimic mai mult. Atât pot să vă spun. Apa trebuie folosită pentru scopul reglementat în lege, nu pentru udatul grădinilor. Ați văzut ce probleme au fost și sunt în zonele în care nu se folosește apa în acest scop”, ne-a explicat Mihail Marinescu.
L-am întrebat pe directorul de la Apă Canal și dacă este legală și posibilă montarea unui alt apometru, așa cum cetățenii își doresc. „Nu există așa ceva. Legea spune că se montează un singur apometru pentru fiecare utilizator. Cine poate să facă diferența că va uda sau nu va uda sau nu va face o legătură în interior, astfel încât să ocolească primul apometru? Nu există așa ceva! Când toată lumea are un apometru, așa și dumnealor, au un apometru”, a răspuns directorul. De asemenea, referitor la faptul că în alte județe se practică montarea unui al doilea apometru pentru contorizarea separată a apei, directorul Marinescu declară. „Nu știu ce fac alte județe, eu vă spun care e legislația în vigoare la noi în țară și regulamentul serviciului, aprobat de autoritatea în domeniu, în speță ADIA, sub imperiul cărora noi exercităm atribuțiile de serviciu”.

Citește și Noi dezvăluiri despre Cartelul de la Mărăcineni. Iulian Preda: „DIICOT a început urmărirea penală împotriva primarului Dascălu”

Distribuie!

4 Comentarii

  1. ” … aprobă montarea unui apometru separat pentru contorizarea consumului folosit pentru udarea spațiilor verzi ” … cai verzi pe pereti !
    … Ca h’a d reak mai e varsta, te face din cal magar / si magarul are patru picioare dara nu-i cal !

  2. NISTE JAVRE ORDUINARE CEI DE LA APA CANAL CARE SE ASEAMANA LA CARACTER CU TITULATURA FIRMEI IN CARDASIE CU PRIMARUL CARE ESTE PRESEDINTE IN CONSILIUL DE ADMINISTRATIE SI DETIN MONOPOLUL SCUMPIND APA CU 90 LA SUTA IN 3 ANI …O MERITAM CU O FLOARE NU SE FACE PRIMAVARA REFERITOR LA OMUL ACESTA CU PETITIILE PS.UITATIVA LA SALARIILE DIRECTORULUI ,SAR DE 15000 ADICA 150 MILIOANE VECHI PE LUNA

  3. 2 solutii posibile: 1. Apa Canal sa il debranseze, 2. Sa ii puna contor separat asa cum vrea el, insa pretul pe mc pe acest contor separat sa fie triplu fata de cel pentru consumul obisnuit de apa.

  4. Nu este treaba distribuitorului ce face cumpărătorul cu apa!
    În caz de forță majoră, dacă este rationalizata, atunci se poate vorbi de o utilizare numai pentru anumite scopuri!
    E un furt și un abuz de funcție!
    Cum in alte județe este posibil și aici nu?
    Trebuie să ne organizăm și să facem demonstrații – poate așa îl facem de rasul lumii pe temporarul „director”.

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită