Web Analytics
scris miercuri, 21.09.2016

Un piteştean bătut de poliţiştii de la Secţia 3 a câştigat procesul la CEDO

# El a sesizat Curtea pentru rele tratamente la care a fost supus din partea poliţiştilor și va primi despăgubiri de 12.000 de euro
Un incident petrecut în septembrie 2009 şi finalizat cu semne mari de întrebare a avut drept consecinţă sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Atunci, într-o dimineaţă, piteşteanul Răzvan Laurenţiu Constantinescu a ajuns la Secţia 3 Poliţie, după care a fost internat în spital şi supus unor intervenţii chirurgicale. La şapte ani de atunci, în această vară, CEDO a obligat statul român să îi acorde lui Constantinescu daune morale în valoare de 12.000 de euro.

A făcut scandal şi s-a ales cu piciorul rupt

Potrivit actelor de la dosar, pe 2 septembrie 2009, la Poliţie a fost sesizat faptul că în faţa unui bloc din cartierul Războieni erau două persoane gălăgioase, posibil în stare de ebrietate, dintre care una era Răzvan Laurenţiu Constantinescu, pe atunci în vârstă de 40 de ani. Au venit cei de la Poliţia Locală, dar au primit refuzul lui Constantinescu de a se legitima, după care au apărut poliţiştii de la Secţia 3 Piteşti. Şi apoi a început totul…
Solicitat să meargă la Secţie, Constantinescu a refuzat. Poliţiştii au folosit gaz iritant împotriva lui şi l-au băgat cu forţa în maşină. Ajuns la Secţie, omul susţine că a fost luat la bătaie atât de către agenţii care l-au însoţit, cât şi de către alţi poliţişti. Între timp, acolo au ajuns soţia şi fiul său cu documentele de identitate, Constantinescu a fost amendat pentru tulburarea liniştii publice şi a început cercetarea penală împotriva sa pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj (ulterior, procesul-verbal de contravenţie prin care i-a fost dată amenda a fost anulat de instanţă). Lăsat să plece, cel sancţionat ar mai fi rămas în sediul Poliţiei, unde a proferat injurii şi ameninţări. Întorşi după el, cei din familie „l-au văzut întins la pământ, cu tricoul rupt, faţa roşie şi plângând”. A plecat Constantinescu, dar tot nu s-a potolit, aşa după cum se specifică într-o hotărâre a Tribunalului Argeş: „după plecarea părţii vătămate (n.r. – Constantinescu), care continua să ameninţe şi să profereze injurii, doi agenţi de poliţie au plecat în urmărirea sa, cu scopul de a-l readuce în incinta secţiei”. Poliţiştii spun că l-au găsit căzut pe asfalt, lângă un stâlp, în timp ce Constantinescu susţine că au folosit asupra lui spray iritant şi că l-au lovit, consecinţa fiind producerea unei fracturi de femur. Readus în secţie, omul a fost luat de familie şi transportat la spital. Supus mai multor intervenţii chirurgicale, internat timp de două săptămâni, Constantinescu a avut nevoie, conform raportului de expertiză medico-legal, de 120 de zile de îngrijire medicală. Menţionăm că, potrivit medicilor specialişti, el nu şi-ar fi putut fractura femurul prin cădere, ci doar „prin mecanism direct de lovire activă”, adică în urma unei lovituri primite de la cineva.

Poliţiştii implicaţi au scăpat de acuzaţii

Pe 21 octombrie 2009, Constantinescu a depus plângere penală împotriva a patru poliţişti, principala acuzaţie adusă fiind cea de purtare abuzivă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a dispus neînceperea urmăririi penale în cauză, dar partea vătămată a contestat actul în instanţă. Judecătorii au întors dosarul la Parchet pentru completarea cercetării penale, dar s-a ajuns tot la NUP. Circuitul plângerilor a continuat cu o altă contestaţie la Tribunal, însă a urmat tot un verdict de renunţare la acuzaţii.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a analizat speţa, folosindu-se atât de actele din dosarele de la instanţele argeşene, cât şi de informaţii primite de la reclamant şi de la Guvern, ca reprezentant al statului Român. Aşa a ajuns la admiterea cererii lui Constantinescu, dar anumite aspecte nu le-a acceptat ca atare. Astfel, Răzvan Laurenţiu Constantinescu a cerut 1.600 de euro daune materiale (contravaloarea tratamentului medical şi a unei tije de metal care i-a fost implantată în picior), dar judecătorii de la CEDO nu au fost de acord cu acest capăt de cerere. Valoarea daunelor morale solicitată a fost de 200.000 de euro, dar Curtea a aprobat doar 12.000 de euro, la aceştia adăugându-se 2.300 de euro cheltuieli de judecată. Dacă statul român nu va da banii în termen, la aceste sume se vor adăuga dobânzi.

Comisarul pentru Drepturile Omului: „Sunt probleme din cauza legăturilor între poliţişti şi procurori”

În motivarea deciziei, judecătorii de la CEDO subliniază un aspect esenţial în cazul prezentat anterior. Astfel, citez: „În speţă, Curtea constată că ancheta a fost încredinţată Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, adică procurorilor care lucrează zilnic cu serviciile de poliţie în cadrul cărora agenţii urmăriţi penal îşi exercitau atribuţiile. Or, această practică a făcut recent obiectul îngrijorărilor exprimate de Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei. Acesta a susţinut că este crucial ca România să creeze un mecanism independent şi eficient de examinare a plângerilor împotriva Poliţiei. De asemenea, a susţinut că existenţa unui sistem independent şi eficient de examinare a plângerilor împotriva Poliţiei este esenţială pentru asigurarea şi menţinerea încrederii publicului în Poliţie şi că un astfel de sistem va reprezenta o protecţie fundamentală împotriva relelor tratamente şi a abuzurilor. În opinia Comisarului pentru Drepturile Omului, un astfel de sistem impune să nu existe relaţii instituţionale sau ierarhice între anchetatori şi funcţionarul vizat de plângere”.
Material realizat de Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită