Web Analytics

Un piteştean acuză Termo Calor de furt la căldură cu termometrul şi cere intervenţia Parchetului

de | 18.01.2018 12:14 | Politica si Administratie

6 02Constantin Enoiu, un piteștean care locuiește într-un bloc din centrul municipiului, aproape de Tribunalul Argeș, îi acuză pe cei de la Termo Calor Confort de furt la căldură cu termometrul. Asta după ce i-a venit o factură foarte mare la căldură pentru luna octombrie 2017, în condițiile în care respectiva lună a fost una călduroasă și – spune Constantin Enoiu – acesta beneficia de căldură doar câteva ore pe noapte. O situație anormală. Tot Constantin Enoiu a cerut celor de la Termo Calor Confort să îi specifice comparativ temperaturile exterioare medii pentru octombrie 2016 și 2017 și a cerut – în baza Legii 544/2001 – de la Stația meteo Pitești, să îi specifice temperatura medie exterioară pentru luna octombrie 2017. Constantin Enoiu spune că între temperatura medie prezentată de Termo Calor și cei de la Stația meteo Pitești este o diferență de 5 grade Celsius.

„Pentru luna octombrie 2017 mi-a venit o factură la căldură de m-a speriat, în condițiile în care a fost o lună foarte călduroasă”

6 01Cum a început totul? După cum spune Constantin Enoiu, „Pentru luna octombrie 2017 mi-a venit o factură la căldură de m-a speriat, în condițiile în care a fost o lună foarte călduroasă. Am avut o factură de 150 lei, în condițiile în care aveam doar câteva ore de căldură noaptea. Am fost în audiență la domnul director Richițeanu legat de această anomalie. Nu mi-a răspuns, motivând că nu are timp, i-am făcut o adresă și mi-a trimis un răspuns cu temperaturile exterioare medii. Am cerut de la Stația meteo Pitești prin adresă oficială o situație cu temperatura medie pe octombrie 2017, și aceasta a ieșit de 11,1 grade Celsius, cu aproape 5 grade mai mare decât cea din adresa de la Termo Calor Confort. Nu e normal. Dacă e mai cald afară, îmi dai mai multă căldură și dacă e mai frig îmi dai mai puțină căldură? Cei de la societate mi-au spus că nu contează temperatura exterioară. Le-am spus să facem comparație. Mi-a spus domnul director Richițeanu că nu îl interesează și să îi dau în judecată, dacă vreau. Într-o a doua adresă oficială, cei de la Termo Calor mi-au spus că nu e vorba de temperatura exterioară la comparații. Se contrazic singuri. Să se ocupe Parchetul de aceste nereguli. Este o mare problemă”.

Bătaie de joc pe bani publici

Constantin Enoiu a făcut mai multe adrese pertinente. Concret, în prima adresă, Constantin Enoiu a cerut Termo Calor Confort să îi precizeze care au fost temperaturile medii exterioare pentru lunile octombrie 2016 și 2017. Iar răspunsul conducerii Termo Calor Confort fie a fost redactat de către niște oameni care habar nu au de meserie, fie a fost făcut în derâdere față de cetățenii-contribuabili. Și asta pentru că la Termo Calor Confort, acționar majoritar și covârșitor este Consiliul Local Pitești. Altfel spus, societatea este plătită din banii contribuabililor. Iată mai jos răspunsul: „Centrala termică la care este arondat blocul dumneavoastră (CT 507) produce și distribuie agent termic către consumatorul final în funcție de o diagramă de reglaj calitativ a agentului termic secundar încălzire, în funcție de variația temperaturii exterioare. Temperatura media lunară a CT 507 a fost de 8,91 grade Celsius în octombrie 2016 și 6,85 grade Celsius în octombrie 2017”. Altfel spus, cei de la Termo Calor Confort recunosc clar că furnizarea agentului termic depinde de temperatura exterioară – iar în octombrie 2017 a fost o lună călduroasă – însă în răspuns dau temperatura termică din… centrală, deși Constantin Enoiu le ceruse temperatura medie exterioară. Bătaie de joc pe bani publici. Și dacă furnizarea agentului termic depinde de temperatura exterioară iar luna octombrie 2017 a fost una călduroasă, cum să emiți facturi uriașe la căldură pentru cetățenii normali și de bun simț? Iar facturile uriașe sunt emise în condițiile în care marile firme ce au datorii de sute de miliarde la Termo Calor Confort sunt lăsate în pace, deși ar trebui să fie invers.

Facturi umflate la căldură în luni… căduroase

După primul răspuns al Termo Calor, Constantin Enoiu a făcut o adresă oficială la Stația meteo Pitești pentru a i se preciza care a fost temperatura medie lunară pe octombrie 2017, iar răspunsul a fost: 11,1 grade Celsius. Drept urmare, Constantin Enoiu a făcut o nouă adresă către Termo Calor cerând lămuriri legat de diferența de aproape 5 grade Celsius pentru aceeași lună. Iar răspunsul Termo Calor Confort a fost dat din nou în bătaie de joc: „Cele prezentate de către societatea noastră reprezintă o medie lunară a diferenței dintre temperatura de tur și retur a agentului termic în centrala CT 507”. Însă în răspunsul precedent dat lui Constantin Enoiu, Termo Calor nu preciza nicăieri de vreo diferență „între temperatura de tur și retur”.
Iar cazul lui Constantin Enoiu nu este singular, în Pitești fiind mulți oameni care primesc facturi umflate la căldură tocmai în lunile călduroase. Oameni care practic sunt furați la căldură cu termometrul.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii