Un oraș, două stadioane! Piteștiul pregătește doua arene galactice pentru fotbal și atletism

de | 18.03.2021 20:44 | Actualitate, Politica si Administratie

Prin Compania Națională de Investiții, la Pitești se vor construi două noi obiective de investiții:

– stadionul de fotbal ”Nicolae Dobrin”, stadion de categoria UEFA 4, pe care se vor putea desfășura inclusiv meciuri internaționale (Champions League, Europa League, Campionatele Europene), având o capacitate de 15 000 de spectatori (tematică de culori alb-violet), suprafața terenului de joc mixtă (hibrid grass) și sistem de iluminare a fațadei prin tehnologie LED, care să permită iluminarea arhitectonică a stadionului în culorile echipei gazdă, un muzeu al clubului cu spațiu pentru trofee și un magazin de prezentare al FC Argeș de 175 de mp. Printre dotări se vor regăsi: sală de forță de minimum 500 mp, două săli pentru saună, sală de recuperare, cabinet medical, cabinet antidoping, tribune cu locuri individuale structurate pe sectoare și inele, locuri pentru spectatorii cu handicap locomotor și însoțitorii acestora, foaier de primire cu garderobe și puncte comerciale, sală de antrenament multifuncțională, spații dedicate mass-media, loje destinate VIP, spații de alimentație publică, săli de conferință, birouri etc.

– stadionul nou de atletism ultramodern, omologat pentru competiții internaționale. Stadionul de atletism va fi dotat cu instalație de nocturnă, echipament de pistă ultramodern (block – start, garduri, cronometraj electronic), pistă alergare standard, tribune pentru spectatori parțial acoperite, vestiare cu grupuri sanitare și duș, spațiu de depozitare, birouri etc.

Pe lângă stadionul de atletism, în exteriorul stadionului de fotbal se va realiza încă o pistă de încălzire pentru sportivii care iau parte la competiții de atletism. 

Citește și Situația COVID-19 în Argeș: noi cazuri în rândul elevilor

De ce, separat, stadion de fotbal și stadion pentru atletism?

1. Pentru că există o uriașă oportunitate de finanțare prin bani atrași în municipiul Pitești de la Compania Națională de Investiții, bani care, dacă nu vor fi folosiți aici, vor fi direcționați spre alte orașe care doresc și așteaptă o asemenea posibilitate! Întreaga sumă de 30 de milioane de euro pentru construirea stadionului de fotbal reprezintă, deci, o finanțare din sursă externă, nerambursabilă, iar această investiție nu condiționează și nu exclude finanțarea altor proiecte importante pentru Pitești (sănătate, educație, infrastructură de orice tip). Singura cheltuială din bugetul local o reprezintă realizarea Studiului de fezabilitate al investiției.

2. Pentru că proiectul de investiții Construire stadion “Nicolae Dobrin” – municipiul Pitești, este inclus spre finanțare în Lista Sinteză a Companiei Naționale de Investiții și în Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Pitești 2014-2023.

3. Pentru că finanțarea de la Compania Națională de Investiții a unui stadion de fotbal ultramodern, european, aduce la pachet și finanțarea tot de la CNI a unui nou stadion de atletism, la standarde internaționale, cu tribune, cu vestiare și opt culoare circulare a câte 400 de m! Stadionul de atletism va fi construit în locul actualei piste de încălzire, va fi superior celui vechi, dotat ultramodern și omologat pentru competiții internaționale! Atleții vor beneficia, în plus, de pista de încălzire ce va fi construită în imediata vecinătate, între stadionul de atletism și cel de fotbal.

4. Pentru că nu vrem să oprim ani de zile competițiile de atletism, lucru care s-ar întâmpla dacă stadionul de fotbal și stadionul de atletism ar fi în același proiect! Piteștiul are o tradiție în atletism pe care o respectăm și cu care ne mândrim, avem campioni mondiali, organizăm Campionate Balcanice, ne dorim chiar înființarea unui Centru Olimpic de pregătire a juniorilor, deci trebuie să avem continuitate și condiții excepționale de antrenament și competiție!

5. Pentru că Președintele Federației Române de Atletism, Florian Florea, prezent la Pitești, în luna februarie, alături de Președintele Asociației Județene de Atletism, Liliana Mihăilescu, la discuțiile de informare și analiză privind finanțările Companiei Naționale de Investiții, s-au declarat de acord cu construcția a două stadioane diferite, apreciind că soluțiile prezentate ajută atletismul.

6. Pentru că un stadion mixt ar însemna oprirea activităților sportive și a competițiilor de atletism pentru cel puțin 2 ani! În condițiile construirii a două stadioane diferite, primul construit va fi cel pentru atletism, înainte de a începe demolarea vechiului stadion din Trivale.

7. Pentru că suntem în 2021 și nu putem să rămânem la modelul anilor 1990, un model sovietic de sală de sporturi, cu fotbal și pistă de atletism pentru activități de masă, ci pentru că ne dorim unul în stil englezesc, cu publicul aproape de teren! Spectacolul fotbalistic este impresionant atunci când tribunele sunt lângă dreptunghiul verde și empatia jucători – spectatori este completă.

8. Pentru că majoritatea noilor stadioane din lumea competițională fotbalistică națională și mondială sunt destinate fotbalului, pentru că ne dorim stadion ultramodern, exact ca în marile orașe! “Arena Națională”, ”Arcul de Trumf”, în construcție, ”Giulești”, în construcție, ”Steaua” din București, sau „Francisc von Neuman” din Arad,” Ion Oblemenco” din Craiova, ”Ilie Oană” din Ploiești, stadionul din Timișoara, în construcție, toate sunt stadioane etalon la care se aliniază și Piteștiul. Construirea stadionului “Nicolae Dobrin” ar aduce numeroase beneficii: vecinătatea Bucureștiului, a Aeroportului Otopeni, conduc spre găzduirea unor meciuri ale echipei naționale, respectiv spre găzduirea unor competiții internaționale; locurile de muncă nou create și beneficiile economice pe perioada investiției, dar și ulterior, prin turismul tematic în urma realizării noului stadion. În cadrul complexului, se vor putea organiza și numeroase alte competiții sportive, evenimente artistice, expoziții, concerte și alte manifestări culturale.

9. Pentru că promovarea echipei FC Argeș în Liga I și rezultatele bune ale formației, dar și interesul în creștere arătat de piteșteni și argeșeni pentru fotbal sunt motivații suplimentare pentru arhitectura viitorului stadion! Și, mai ales, pentru că istoria clubului din Trivale o cere! Campioana României din ’71-‘ 72 și ’78-‘ 79 și Nicolae Dobrin, ” Prințul din Trivale”, geniul, farmecul și bucuria jocului sunt reperele Piteștiului fotbalistic!

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii