Nu degeaba Argeșul este județul cu cele mai mari suprafețe cu livezi din țară și nu degeaba aici este patria celui mai bun magiun din Europa. Dovada în acest sens este Mihai Zaharia, un tânăr de 28 de ani venit în Bucureşti la facultate în 2008, care a decis în primăvara acestui an să transforme livada casei din Argeș în care a copilărit într-o afacere cu dulceţuri. Până în prezent, tânărul, împreună cu partenera sa Alexandra Rapailă, 25 de ani, au produs aproximativ 1.200 de borcane de dulceaţă Bunicel.ro pe terenul de 1.500 de metri pătraţi din Costeşti.
De la ceaun la idee
„Casa de acolo nu mai era locuită de ceva vreme pentru că părinţii mei s-au mutat în Tulcea şi ideea practic a pornit dintr-o joacă. După ce s-au făcut fructele şi le-am cules le-am pus la fiert în două ceaune pe un foc făcut din câteva lemne cumpărate cu câţiva ani în urmă. Prima dată le-am dat prietenilor să guste şi după ce am văzut reacţiile ne-am gândit că am putea face o afacere, mai ales că suntem tineri, avem energie şi ne-a şi plăcut ideea de a grădinări“, a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Zaharia, care a lucrat cinci ani în domeniul vânzărilor, iar de curând şi-a dat demisia pentru a se ocupa strict de Bunicel.ro.
Investiție de 5 000 de euro
Cei doi au investit în jur de 5.000 de euro pentru a pune pe picioare mica afacere şi vor ca anul viitor să reîntinerească livada (ai cărei aproape 200 de pomi sunt plantaţi în urmă cu 5-10 ani) prin achiziţionarea unui teren vecin pentru a planta alţi pomi şi să înceapă să transforme casa cu două camere într-o fabrică. Pentru asta, Mihai Zaharia spune că ar avea nevoie de minimum 20.000 de euro (pentru a amenaja camerele conform normelor, pentru a cumpăra 2-3 cuptoare şi pentru achiziţionarea a 1.500 de metri pătraţi de teren în apropierea livezii). Anul acesta, tinerii au produs cinci sortimente de dulceaţă şi două de magiun (în weekend-uri, când nu erau la serviciu) – de pepene galben, mere verzi şi scorţişoară (cel mai vândut sortiment), de gutui, de dovleac turcesc combinat cu mere şi stafide, de mere şi prune (magiunuri care pot fi consumante şi de diabetici, având 100% compoziţie de fruct). Preţul acestora variază între 15 lei (pentru dulceaţă) şi 17 lei (magiun), iar în ultimele trei luni antreprenorii au vândut circa 400 de borcane.
Florin Silvestru