Un mare filosof argeşean, Ion Tudosescu, a părăsit această lume

de | 28.10.2021 13:13 | Actualitate, Cultura, Home

Ne-a părăsit, la vârsta venerabilă de 90 de ani, încă o personalitate a filosofiei românești, cel care a primit, în 2008, titlul de Cetățean de Onoare al județului Argeș: prof. univ. dr. Ion Tudosescu (12 decembrie 1930, comuna Rădești-Muscel, județul Argeș – 17 octombrie, 2021, București). A fost unul dintre cei mai activi și mai importanți filosofi români contemporani, care a îmbinat permanent activitatea didactică de 57 de ani, în cadrul unor catedre de filosofie sau de științe sociale din învățământul superior din București, cu activitatea de cercetare.

În domeniul învățământului, Ion Tudosescu a îndeplinit și importante funcții administrative, și anume: decan la Facultatea de Filosofie a Universității din București (1976-1978), director al Institutului de Filosofie al Academiei Române (1976-1986), decan al Facultății de Filosofie și Jurnalism a Universității „Spiru Haret” (1996-1999) și prorector al Universității „Spiru Haret” (1996-1999), precum și șef de catedră la facultățile amintite de la Universitatea București și Universitatea ”Spiru Haret”, precum și la Catedra de Științe Sociale de la Institutul Politehnic din București.

Citește și Casa lui Armand Călinescu de la Ciupa, o ruină

A pus umărul la înființarea Secției de Filosofie a Universității Pitești

În activitatea de cercetare a avut preocupări în domeniile metafizicii, filosofiei științei, filosofiei sociale, filosofiei valorilor, metafilosofiei, istoriei filosofiei, teoriei acțiunii sociale, publicând, ca unic autor, nu mai puțin de 25 de cărți de filosofie și peste 350 de studii și tot atâtea comunicări științifice, dintre care peste 20 de comunicări prezentate la congrese mondiale de filosofie și la conferințe și simpozioane internaționale.

Filosoful argeșean Ion Tudosescu este cel care a pus un umăr decisiv la înființarea Secției de Filosofie a Universității din Pitești, ajutat de către decanul de atunci Nicolae Barbu, de acad. Alexandru Boboc, de acad. Gheorghe Vlăduțescu, de profesorii Octavian Gruioniu și Gh. Ungureanu.
Recenta sa carte, „Rostul filosofiei (în spiritualitatea umană) și identitatea filosofiei românești”, apărută la Editura FRM în 2019, a fost tradusă în limba italiană în anul 2020, constituind un reper important pentru cunoașterea filosofiei românești pe plan internațional și pentru inițierea unui dialog filosofic între cercetătorii din cele două țări.

Citește și Bisericile Furnicoşi şi Valea Bradului din Mihăeşti, monumente istorice de interes naţional

Citește și Unde este obeliscul dedicat Bisericii Buliga?

 

Acest articol este despre: filosofie,ion tudosescu,universitatea pitesti

Distribuie!

Articol scris de Dumitrascu Jean

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 comentarii

Ultimele articole

Pateul de porc – doar 15% ficat de porc în compoziție
Pateul de porc – doar 15% ficat de porc în compoziție

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pate de porc ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 40 de produse. Citește și: Exclusiv. Dezvăluirile comandantului scos la pensie: „Le-am spus colegilor de la Poliţia Mioveni că...

Argeș. Numărul infectărilor a depășit 1000, în ultimele 24 de ore
Argeș. Numărul infectărilor a depășit 1000, în ultimele 24 de ore

SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ DIN JUDEȚUL ARGEȘ – COVID 19Instituția Prefectului Argeș informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică din județ se prezintă astfel: -incidența pe ultimele 14 zile: 7,76 (ieri 6,35) -persoane...

Romani in UK va recomanda: Concert Subcarpați 
Romani in UK va recomanda: Concert Subcarpați 

Voiam sa va  spunem ca mult asteptatul concert romanesc din UK, Subcarpati, va avea loc pe 3 aprilie la Electric Ballroom.  Marea revedere Subcarpati era planificata inainte de inceputul pandemiei dar iata-ne ajunsi la momentul in care putem cu certitudine sa va...