Zilele trecute, DNA Suceava a anunțat trimiterea în judecată a doi oameni de afaceri și a unui consilier din Garda Forestieră. Acesta din urmă a recunoscut că primea, de la afaceriști, bani pentru „modificări strategice” operate în SUMAL 2.0 și pentru protecție în fața legii.
Unii tăiau pădurile, iar funcționarul „mânjit” ștergea urmele
Procurorii DNA au pus punct astfel anchetei într-unul dintre dosarele privind rețeaua de corupție din Garda Forestieră Suceava și l-au trimis în instanță pe un anume Pavel Dănuț-Adrian, consilier superior în cadrul Direcției de Control al Regimului Silvic și Cinegetic, alături de cei doi mituitori. Acesta și-a recunoscut faptele și a fost de acord cu o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, plus 120 de zile de muncă în folosul comunității.
Pe scurt, potrivit anchetatorilor, în octombrie și noiembrie 2022, Pavel Dănuț-Adrian ar fi primit mită în numerar și alte foloase necuvenite de la cei doi afaceriști. În schimb, consilierul accesa sistemul național SUMAL, destinat trasabilității materialului lemnos, și opera modificări menite să ascundă proveniența ilegală a masei lemnoase.
Conform stiripesurse.ro, DNA a dezvăluit o practică repetitivă de „taxare” a agenților economici care voiau protecție de la controale silvice sau modificări favorabile în documente oficiale. Ancheta viza inițial cinci funcționari ai Gărzii Forestiere Suceava, Înțelegerea cu consilierul mituit a venit pe fondul unei dovezi clare: în cinci cazuri, Pavel ar fi modificat documente și avize în SUMAL în favoarea firmelor controlate de mituitori, astfel încât transporturi ilegale de lemn să pară perfect legale. Acțiunile sale acopereau, de fapt, activități de tăiere, transport și comercializare ilegală de lemn.
Cu alte cuvinte, lemnul din păduri se tăia și se valorifica la greu și fără teamă, fiindcă cineva, în speță cel care lua mită, avea grijă să șteargă urmele!
Gheorghe Davidescu: „A dispărut cheresteaua pentru că se fură, onorată instanță!”
Ca mod de operare, acest caz seamănă cu un altul petrecut la Fabrica de cherestea Domnești, aflată în subordinea Direcției Silvice Argeș, acolo unde inspectorii Corpului de Control de la Ministerul Mediului au constatat o lipsă de 3.048,78 mc de cherestea tivită fag, în valoare de peste 1.000.000 (un milion) de euro.
„Jurnalul de Argeș”, vă reamintim, a adus la cunoștința publicului ce scrie în Raportul Corpului de control al MMAP (nr. 20503/2020) despre neregulile și infracțiunile din activitatea Fabricii de cherestea Domnești, iar directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, și șeful fabricii, Gheorghe Gagiu, ne-au dat în judecată.
Iată ce scrie, printre altele, în Raportul nr. 20503/2020 al Corpului de Control Anticorupție și Integritate de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: „În urma consultării aplicației SUMAL Central, echipa de control a constatat următoarele: – S.C. Damias AS SRL, în intervalul 1.01.2018-30.04.2020 a expediat un volum de 11.644,63 m.c. – cherestea tivită specia fag, din gestiunea DAMIAS AS – DOMNEȘTI (Anexa 253). Tot volumul de material lemnos a avut ca destinație «AGENT EXPORT». Conform situațíilor centralizatoare prezentate anterior, în intervalul de referință, S.P.L. Domnești a expediat către S.C. DAMIAS AS SRL un volum de 14.693,41 m.c. cherestea tivită, specia fag. În acest context, în aplicația SUMAL Central nu se regăsește un volum de 3.048,78 m.c. cherestea tivită specia fag”. În plus, în același raport, inspectorii de la minister găsiseră faptul că la fabrică „se ține o evidență gestionară dublă”.
Explicația pentru dispariția unui atât de mare volum lemnos (se vorbea că, pentru transport, ar fi trebuit peste 1.000 de camioane!) a fost dată în instanță chiar de un fost director al Direcției Silvice Argeș, Gheorghe Davidescu, care a spus răspicat: „A dispărut cheresteaua pentru că se fură, onorată instanță!”

Nicolae Voican: „Fabrica vindea cheresteaua cu un aviz, către o firmă fantomă, iar firma fantomă făcea avizul pentru portul Constanța”
De fapt, „Jurnalul de Argeș” a scris cum a dispărut cheresteaua, după cum i-a dat de gol aplicația Sumal, insuficient „retușată” de angajatul Fabricii Domnești care avea atribuții în acest sens și care chiar a fost amendat de Corpul de Control.
Iată ce ne spunea Nicolae Voican, fost director al Fabricii Domnești, despre acest angajat: „Eu eram în același birou cu cel care a preluat gestiunea de la mine. Cu el mă înțelegeam foarte bine. (…) Dulapul în care îmi țineam hârtiile, fișele, avize, tot ce făcusem eu, îl țineam deschis, că nu aveam niciun fel de secret. Și alături avea colegul meu. După vreo lună de zile, ăsta a început să își încuie dulapul, a luat și lacăt. Mi-am zis că e ceva în neregulă dacă îl încuia. Azi așa, mâine așa, într-o seară a plecat mai devreme, că a avut o treabă și a uitat să își încuie dulapul. Eu când am venit la schimbul doi și am intrat în birou am văzut dulapul lui deschis. Hopa! Pe la 5.00-6.00, m-am dus la dulap și am găsit acolo două avize. Ale fabricii și ale firmei fantomă care vindea cheresteaua. Deci, fabrica vindea cheresteaua cu un aviz, către o firmă fantomă, iar firma fantomă făcea avizul pentru portul Constanța. Sediul firmei ăsteia fantomă era acasă la băiatul ăsta care făcea avize. Și el făcea și avizul pentru fabrică, și pentru firmă.
Firma se numea Damias SRL. A fost întâi cu sediul acasă la băiatul ăsta care făcea avizele la Domnești, chiar aproape de fabrică. Deci, inițial așa a fost înființată firma, cu sediul acasă la băiatul ăsta. Nu știu să vă spun a cui era firma, dar știu că era sediul la el. Când pleca tirul, se oprea în fața porții lui și de acolo băga pe GPS. Sumalul. Înțelegeți? Normal, când pleci cu transportul trebuie să bagi pe GPS. Deci, avizul era făcut de la fabrică, către Damias SRL acasă, în fața porții, de acolo băga al doilea aviz pe care îl completa tot băiatul ăsta în fabrică. Cam știam ce s-a dat în zilele alea. Știam că se dăduseră două tiruri pentru China și unul de „arabi”, în acte era invers. Unul de China și două de „arabi”.”
În urma centralizării datelor analizate în perioada 2018-2020, echipa de control a constatat următoarele: cele mai mari cantități de cherestea tivită au fost achiziționate de SC Damias AS SRL, cu sediul central în localitatea Brad, Hunedoara. De notat că SC Damias AS SRL are și un sediu secundar în comuna Domnești din Argeș. La data controlului, Direcția Silvică Argeș avea încheiat un contract cu SC Damias AS SRL, însă care nu prevedea durata de derulare. În urma consultării aplicației Sumal Central, echipa de control a constatat că, între 1.01.2018-30.04.2020, SC Damias AS SRL a expediat un volum de 11.644,63 metri cubi cherestea tivită, specia fag, din gestiunea SC Damias AS Domnești.
Conform situațiilor centralizatoare, în intervalul respectiv, SPL Domnești a expediat către SC Damias AS SRL un volum de 14.693,41 mc de cherestea tivită, specia fag. În acest context, în aplicația Sumal Central nu se regăsește un volum de 3.048,78 mc cherestea tivită, specia fag. Deci, acesta s-a volatilizat pe traseul dintre fabrica de la Domnești și firma privată, numai că aplicația, cum spuneam, i-a dat de gol.
Punct şi de la capăt
Vă reamintim că Armand Chiriloiu, director al Direcției Silive Argeș, dar și Gheorghe Gagiu, șeful fabricii, au spus că Raportul 20503/2020 este fals, că nu reflectă adevărul. Noi avem certitudinea, mai ales după finalizarea anchetei DNA Suceava, că instituțiile abilitate (Parchetul de pe lângă ÎCCJ și DNA Structura Centrală), care au fost sesizate cu privire la furăciunile relevate de Raportul 20503/2020, vor face lumină și în dosarul „Cheresteaua” de la Fabrica Domnești.
0 Comentarii