„Între chin și amin” este cel mai nou film despre Experimentul Pitești. Filmul prezintă povestea lui Tase Caraman, un tânăr compozitor, proaspăt logodit, care se întoarce de la Viena și este arestat împreună cu fratele său. Ajunge în iadul din pușcăria de la Pitești, condusă de temutul Ciumău, interpretat de Constantin Cotimanis. Reușește să supraviețuiască torturilor, prin credință. Va compune o odă lui Dumnezeu, care o salvează pe logodnica sa Lia, după ce o ascultă. Chiar dacă povestea filmului este o ficțiune, așa cum însuși regizorul ne spune, aceasta reflectă crudul adevăr al acelor vremuri.
„Filmul este un omagiu adus memoriei tuturor celor care au pătimit în pușcăriile comuniste. Au fost foarte mulți. Este ceva cumplit, iar un film artistic încearcă să onoreze memoria acelor oameni care nu sunt prețuiți așa cum ar trebui, din punctul meu de vedere. Nu sunt studiați în cărțile de istorie, așa cum ar merita”, ne spune regizorul Toma Enache.
Filmările au început la sfârșitul lunii mai, anul curent, în satul Corbu, Constanța, și vor continua la Închisoarea Jilava. Filmul va fi gata anul viitor. „Filmările din pușcărie sunt la Fortul 13 Jilava, chiar dacă acțiunea se întâmplă la Pitești, pentru că pușcăria din Jilava s-a păstrat mai bine”, adaugă regizorul.
În film apare și președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România
Regizorul Toma Enache a vizitat fosta Închisoare Pitești și a rămas impresionat de ororile care s-au petrecut între pereții ei. Ideea realizării acestui lungmetraj o are încă de la prima vizită la Închisoarea Pitești. „Am fost la pușcăria din Pitești. Filmul este închinat celor care au pătimit acolo și în toate pușcăriile comuniste din acea perioadă. După ce am vizitat pușcăria de la Pitești, m-am decis că trebuie să fac ceva pentru acești oameni”, spune Toma Enache, care apare și el într-o secvență, în rolul de… regizor. Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) apare în film chiar din această postură. La scenariul filmului au lucrat Toma Enache, Elena Enache, soția sa, și Eugen Cojocariu. Director de imagine este Alexander Sachs, din Germania, cu care regizorul Enache a mai colaborat în trecut.
Regizorul Toma Enache este la al doilea lungmetraj
„Unul din punctele tari ale acestui film este că am ales niște actori foarte buni, o distribuție de excepție, de la cei tineri până la cei cunoscuți. Dintre cei cu care am lucrat și pe care îi cunosc bine, nu a fost nevoie să vină la casting Dichiseanu, Cotimanis, Cezara Dafinescu, Victoria Cociaș… Castingul s-a făcut pentru tinerii care dețin rolurile principale – Vali Popescu și Ana Pârvu, Ciprian Nicula, Kira Hagi (fiica lui Gheorghe Hagi, n. red.)”, spune regizorul.
Toma Enache are 47 de ani și este născut în Constanța. El este cunoscut pentru lungmetrajul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”. Tot el a făcut documentarul despre aromâni: „Armânii, de la fraţii Manakia la Nu sunt faimos…”. Toma Enache este și poet. Acesta are mai multe volume publicate: Pastorul Ideilor, Arta Destinului, Lagărele Minții.
Mari Tudor
0 Comentarii