Web Analytics

Un eveniment inedit. Lansarea volumului monografic „Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş. File de cronică“

de | 5.03.2020 13:04 | Actualitate

Joi, 27 februarie, în sala de conferințe, într-o atmosferă caldă și prietenoasă, s-a desfășurat un eveniment deosebit de important pentru bibliotecă- lansarea volumului monografic „Biblioteca Județeană «Dinicu Golescu» Argeș. File de cronică“, autor Teodor Mavrodin. La eveniment, alături de bibliotecarii instituției, au participat personalități ale vieții culturale argeșene: Spiridon Cristocea, fostul director al Muzeului Județean Argeș, lect. univ. dr. Sorin Mazilescu, specialist în Etnografie şi Folclor; cunoscutul scriitor argeșean Lucian Costache, fost profesor de limba română la Colegiul Național „I.C. Brătianu“ din Pitești, dar și scriitorul și jurnalistul Spiridon Voinescu, fiul marelui om de cultură Silvestru Voinescu, director, timp de patruzeci de ani, între 1964 și 2004, al Bibliotecii Județene Argeș.

În aplauzele celor prezenți, gazda evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie, directorul instituției, i-a dat cuvântul reputatului istoric și om de cultură Teodor Mavrodin. Autorul a făcut o scurtă prezentare a cărții, subliniind motivul pentru care a întocmit această lucrare.
„Istoria națională ar fi îmbogățită, ar fi corectată și ar fi mai exactă dacă fiecare instituție publică – de cultură, de învățământ, financiară, bancară – ar avea câte o monografie, scrisă profesionist. Această carte, pe care o lansăm astăzi, «Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș. File de cronică», este a optsprezecea carte de nuanță monografică pe care am publicat-o, ea adaugându-se altora de aceeași factură – «Istoria Primăriei Pitești», «Filiala Arhivelor Statului,județul Argeș – monografie», «Episcopia Argeșului (1793-1949)» sau «Aninoasa și Slănicul Mușcelului»”, afirma autorul Teodor Mavrodin.

Singura monografie a unei biblioteci publice de o asemenea anvergură

Autor sau coautor a numeroase lucrări științifice și monografii locale, director timp de aproape trei decenii al Arhivelor Naționale – Filiala Argeș, Teodor Mavrodin a realizat această lucrare în decursul a patru ani, ajutat fiind în demersul său de un colegiu redacțional, organizat din bibliotecari ai instituției. Potrivit tehnoredactorului Gabriela Tomescu, „având aproape 300 de pagini, «Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș. File de cronică» este o lucrare bine documentată din punct de vedere științific, completată în mod fericit de cele 103 fotografii realizate după documente vechi de arhivă, fiind, probabil, singura monografie a unei biblioteci publice de o asemenea anvergură, din țară“.
Făcând o scurtă recenzie a volumului, Octavian Mihail Sachelarie a subliniat: „Lucrarea domnului Mavrodin abordează trei piloni esențiali pentru evoluția durabilă a unei comunități: carte, lectură, bibliotecă, fără a eluda, însă, oamenii, personalitățile culturale care au dat sensul dezvoltării bibliotecii ca instituție culturală de prim-rang. Autorul depășește latura rece, necesară discursului său, identificându-se afectiv cu destinul acestui centru cultural de excepție. Dovada elocventă: albumul de familie (66 de fotografii), cu care se încheie volumul și care surprinde pentru posteritate evenimente, personalități culturale, pe scurt – o viață trăită intens“.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe acordate de autor tuturor celor care și-au dorit volumul.
Gabriela Tomescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii