În luna iunie 1884, diaconul Teodor Băjenaru, fost elev al Conservatorului de muzică şi declamaţiune din Bucureşti, este hirotonit la Biserica „Sf. Gheorghe” din Piteşti.
Cu dragoste faţă de activitatea corală, Teodor Băjenaru organizează, în 1897, un cor pe patru voci, la biserica din Piteşti, în 1904 fondând Societatea Muzicală Română „Dorul”, după cum aflăm din cartea directorului Bibliotecii Judeţene, Silvestru Voinescu, „Un secol de activitate corală în Piteşti”, din 1971. Una dintre partiturile compuse de Băjenaru, „Gornistul de la Griviţa”, se bucură de mare succes la public.
Scormonind mai bine în biografia acestuia, am aflat că, la 1905, la Editura „H. Steinberg” din Bucureşti, Băjenaru-Piteşti a publicat broşura „Ce te legeni, codrule”, în fapt, un „Album muzical”, cuprinzând coruri şcolare culese şi aranjate de A.L. Ivela. Printre acestea, şi „Ce te legeni, codrule”, cu următoarea precizare: „duo soprani e alta, tenor, bassi; cor pe patru voci. Cuvinte de Eminescu”. Nu ne îndoim că Băjenaru va fi prezentat publicului argeşean şi acest cor izvorât din preţuire faţă de Eminescu.
Citește și O pagină din istoria vieţii teatrale piteştene
Citește și S-a stins din viaţă ultimul urmaş al preotului Ioan Răuţescu
0 Comentarii