Web Analytics
scris joi, 05.09.2024

Un dirijor piteştean şi Eminescu

În luna iunie 1884, diaconul Teodor Băjenaru, fost elev al Conservatorului de muzică şi declamaţiune din Bucureşti, este hirotonit la Biserica „Sf. Gheorghe” din Piteşti.

Un dirijor piteştean şi Eminescu

Cu dragoste faţă de activitatea corală, Teodor Băjenaru organizează, în 1897, un cor pe patru voci, la biserica din Piteşti, în 1904 fondând Societatea Muzicală Română „Dorul”, după cum aflăm din cartea directorului Bibliotecii Judeţene, Silvestru Voinescu, „Un secol de activitate corală în Piteşti”, din 1971. Una dintre partiturile compuse de Băjenaru, „Gornistul de la Griviţa”, se bucură de mare succes la public.

Scormonind mai bine în biografia acestuia, am aflat că, la 1905, la Editura „H. Steinberg” din Bucureşti, Băjenaru-Piteşti a publicat broşura „Ce te legeni, codrule”, în fapt, un „Album muzical”, cuprinzând coruri şcolare culese şi aranjate de A.L. Ivela. Printre acestea, şi „Ce te legeni, codrule”, cu următoarea precizare: „duo soprani e alta, tenor, bassi; cor pe patru voci. Cuvinte de Eminescu”. Nu ne îndoim că Băjenaru va fi prezentat publicului argeşean şi acest cor izvorât din preţuire faţă de Eminescu.

Citește și O pagină din istoria vieţii teatrale piteştene

Citește și S-a stins din viaţă ultimul urmaş al preotului Ioan Răuţescu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Caleidoscop

În 1956, fostul președinte Emil Constantinescu a absolvit Liceul ”Nicolae Bălcescu” 1956 - a...

Ultimele articole

Caleidoscop

În 1956, fostul președinte Emil Constantinescu a absolvit Liceul ”Nicolae Bălcescu” 1956 - a...

Vlad Oprescu

Săptămâna trecută, pompierul argeșean Vlad Oprescu a cucerit titlul de campion la Jocurile...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...