Web Analytics
scris vineri, 16.08.2024

Un cunoscut regizor român a murit în somn. Avea 52 de ani

Bogdan Budes, regizor și director al Teatrului de Artă din București, a decedat din cauza unui infarct. Vestea tristă a fost confirmată de fratele său, Radu Budes, vineri, care a scris pe rețelele sociale: „Fratele meu, Bogdan, a murit ieri în urma unui infarct. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească.” Bogdan Budes avea 52 de ani.

Un cunoscut regizor român a murit în somn. Avea 52 de ani

Bogdan Budes, născut în București, a avut o carieră remarcabilă în domeniul teatrului. A absolvit Filosofia la Universitatea din București între 1991 și 1996, iar ulterior a urmat cursurile de regie de teatru la Masterskaya (Atelierul) lui Piotr Naumovici Fomenko din Moscova, unde a studiat în perioada 2007-2010.

Citește și: Dr Dan Manu, consilierul ministrului Rafila, despre scandalul morţilor de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: „În România avem un viciu legislativ referitor la fazele de final ale pacientului”

Pe parcursul carierei sale, Budes a fost implicat în diverse proiecte importante. În 2013, a fost selecționer la Festivalul Național de Teatru Independent și a colaborat ca asistent de regie la spectacole de marcă, printre care și „Napasta” de I.L. Caragiale, regizat de Cristi Juncu în 2012. De asemenea, Budes a fost traducător dramatic din 2003, având contribuții valoroase în traducerea lucrărilor din limbile rusă, engleză și franceză, inclusiv opere ale unor autori precum Evgheni Griskovet, Samuel Beckett, David Mamet și Jean-Claude Carrière.

Budes a avut, de asemenea, opinii puternice și critice despre scena teatrală internațională. Una dintre cele mai mari dezamăgiri ale sale a fost reacția intelectualilor ruși la politica lui Vladimir Putin. Într-un interviu, el a exprimat nemulțumirea față de o scrisoare semnată de Nikita Mihalkov și alții, care solicita ignorarea limitărilor constituționale privind mandatele prezidențiale. Budes a descris acest act ca fiind „de o slugărnicie fără margini,” subliniind că, în opinia sa, talentul nu garantează valori morale. El a vorbit și despre presiunile și cenzura în teatru și film în Rusia, evidențiind dificultățile cu care se confruntă artiștii care abordează teme controversate sau folosesc un vocabular considerat nepotrivit de către autorități.

Citește și: O nouă metodă de înșelăciune: citații false pentru infracțiuni precum pedofilie, pornografie infantilă sau hărțuiri sexuale

Moartea lui Bogdan Budes reprezintă o pierdere semnificativă pentru scena teatrală din România. A fost un artist dedicat, cu o viziune profundă asupra teatrului și culturii, și va fi amintit pentru contribuțiile sale importante în domeniul teatrului și traducerii dramatice.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...