Web Analytics
scris joi, 17.02.2011

Un contract mamut, de 56 miliarde, pentru paza Transelectrica Piteşti, este înconjurat de secretomanie

Contract mamut încheiat chiar acum câteva zile, având ca obiect paza obiectivelor de pe raza judeţelor Argeş, Olt şi Vâlcea, aparţinând Sucursalei Transelectrica Piteşti. Într-o vreme în care toată lumea chiţăie de bani şi ni se spune pe toate căile că bugetul este secătuit, iată că statul, prin compania Transelectrica, s-a decis să bage bani cu lopata în serviciile de pază, de-ai crede că Bin Laden sau teroriştii ceceni stau la pândă să organizeze atentate asupra reţelelor de transport a energiei electrice. Poate doar aşa s-ar explica faptul că, repetăm, într-o vreme în care bugetul e pe brânci, se strânge de zor cureaua salariilor şi pensiilor, iar economia pare tot mai sufocată de blocajul financiar, la Transelectrica Piteşti s-au găsit nu mai puţin de 56 miliarde lei vechi, adică aproximativ 1,4 milioane euro, pentru paza pe următorii 3 ani a obiectivelor sucursalei, din Argeş, Olt şi Vâlcea. Să vedem ce şi cum.
Că nu dau turcii la Transelectrica, se ştie. Sau or fi dat, dar n-a aflat nimeni până acum. Cert este că, foarte grijulii, şefii companiei se ghidează după principiul paza bună trece primejdia rea, iar paza bună se dovedeşte atât de scumpă, încât mai că rămâi curentat. Cum spuneam, 56 de miliarde, fără TVA, se vor aduna în conturile a două firme, Spartacus Pază şi Protecţie Piteşti şi Civitas PSG Craiova, pentru paza pe 3 ani a unor obiective aparţinând Transelectrica Piteşti. Iar secretomania care înconjoară această afacere cu multe zerouri în coadă, alimentează bârfele care spun că toată trebuşoara are ramificaţii sus puse, aşa cum se întâmplă de obicei când se joacă pe sume mari de la buget. Din capul locului trebuie spus că noi înşine ne-am lovit de această secretomanie, atunci când am luat legătura cu patronul firmei Spartacus Pază şi Protecţie, Cornel Idoraş, un fost cadru al Jandarmeriei din câte am aflat, şi am încercat să obţinem mai multe amănunte despre bănoasa licitaţie pe care a câştigat-o la Transelectrica. Vizibil deranjat de subiect, acesta ne-a pasat scurt, spunând că are clauze de confidenţialitate în contract, astfel încât nu poate comenta nimic. Surprinzător totuşi, deşi în anunţul public de atribuire a contractului scrie negru pe alb că licitaţia a fost câştigată de Spartacus Piteşti şi Civitas Craiova, patronul Idoraş spune că n-a avut nici o asociere cu firma craioveană şi că a mers pe cont propriu. Dumnezeu să mai înţeleagă cum stau lucrurile. Mai mult decât atât, tot în anunţul de atribuire mai apare o frază care încurcă şi mai tare lucrurile: „contractul poate fi subcontractat, dar nu se cunoaşte partea care ar putea fi subcontractată”. Va să zică, a câştigat Spartacus şi Civitas, dar Cornel Idoraş zice că n-are treabă cu Civitas, ba mai mult este posibil să mai fie şi alte firme în spate, pitite sub posibilitatea subcontractării, a cărei parte nu se cunoaşte, deci teoretic ar putea fi şi de 100%. O întreagă nebuloasă.

Un contract mamut, de 56 miliarde, pentru paza Transelectrica Piteşti, este înconjurat de secretomanie

100 milioane pe lună pentru un singur post de pază

Să nu credeţi că vor trebui păzite, conform contractului, zeci de obiective ale Transelectrica Piteşti. Deşi se vorbeşte de 3 judeţe, Argeş, Olt şi Vâlcea, în realitate nu sunt decât 15 posturi de pază, 9 situate în Argeş, alte 4 în Olt şi 2 în Vâlcea. Acum să trecem la un calcul aritmetic. Se pun la bătaie 56 miliarde pe 3 ani. Rezultă aproape 19 miliarde pe an. Împărţit la 15 posturi, înseamnă circa 1,25 miliarde pe post de pază pe an, deci mai bine de 100 de milioane lunar pentru un post. Aşadar statul finanţează cu 100 milioane pe lună paza unui singur obiectiv, o sumă foarte ridicată din câte ne-au spus oameni care lucrează în domeniu şi ştiu pe la ce preţuri se fac cărţile la contractele de pază. Imposibilitatea purtării unui dialog cu patronul Cornel Idoraş, care ar fi putut elimina multe semne de întrebare, alimentează suspiciunile. Se spune, şi tot în lumea firmelor de pază, că Spartacus are o relaţie foarte bine consolidată cu Transelectrica şi că ar fi o aventură pentru altcineva să încerce să-şi vâre coada în relaţiile de bună colaborare, reciproc avantajoasă, care s-au sudat în afacerea de pază. Relaţii care cică ar duce foarte sus, de ameţeşti dacă încerci să priveşti. De partea cealaltă, firma Civitas din Craiova, a doua câştigătoare a licitaţiei, se simte ca peştele în apă printre contractele încheiate cu statul. Nu numai la Transelectrica, unde mai are un contract, tot de 56 miliarde, pentru paza obiectivelor din Dolj, Gorj şi Mehedinţi. Dar agenţii Civitas mai păzesc şi regionalele vamale din Argeş, Dolj, Olt, Teleorman şi Vâlcea, supraveghează chiar graniţele cu Ucraina şi Bulgaria, aeroporturile Henri Coandă, Timişoara şi Sibiu, iar firma are la activ contracte grase cu CEZ Distribuţie, E-ON Gaz Distribuţie, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, ba chiar şi cu Rezerva Guvernamentală de Stat. E limpede deci că avem de-a face cu un colos pe linie de protecţie şi pază, ale cărui contracte cu statul ating cifre uriaşe.

Foaie verde lobodă, gura lumii slobodă. Directorul Voicu, colonelul Slabu şi fostul procuror Mitică Gheorghe, numele cele mai des vehiculate

Câtă vreme în contract se dă posibilitatea subcontractării, este limpede că în spatele afacerii se află şi alte firme, care vor avea partea lor la împărţeala financiară. Şi poate n-ar fi lipsit de interes să mai spunem că gura lumii vorbeşte de o relaţie foarte apropiată dintre patronul de la Spartacus, Cornel Idoraş şi alţi doi patroni de firme de profil, Constantin Slabu de la Bidepa şi fostul procuror general al Argeşului, Mitică Gheorghe, care şi-a făcut propria firmă de pază după scandalul cu mita pentru examenul la şefia Parchetului Curţii de Apel Piteşti, din urmă cu câţiva ani. Chiar dacă ar trebui să fie rivali în afaceri, se spune că există o conlucrare foarte abilă pe la licitaţiile de profil, la care se ţine rândul. În fine, mai este un personaj cheie, care n-avea cum lipsi din ecuaţie, câtă vreme „meciul” s-a desfăşurat pe terenul bugetar al Transelectrica. Nimeni altul decât Dorin Voicu, supranumit şi „directorul Transelectric”, care deţine în prezent funcţia de director al Diviziei Management Active din cadrul Transelectrica, dar a fost şi director al regionalei Transelectrica Piteşti. Deci are în „fişa postului” obligaţia de a şti şi a împărţi tot ce mişcă pe partea de „active”. Greu de crezut deci să nu-şi fi aruncat un ochi avizat asupra unei licitaţii de 56 de miliarde, atât de apetisantă dacă am fi răutăcioşi şi am lua în calcul celebrul „parandărăt” de 10%, care ar duce undeva pe la peste 5 miliarde. În rest, să fim sănătoşi, că are cine ne păzi obiectivele Transelectrica Piteşti.
(Mihai  BĂDESCU)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită