Web Analytics

Un cetăţean a fost tras în piept de furnizorul de agent termic timp de zece ani

de | 6.09.2018 14:00 | Dezvăluiri

# Încă un piteştean debranşat cere Termo Calor Confort să-şi ia conductele din apartamentul său

Un piteștean debranșat de 17 ani de la sistemul centralizat de termoficare arată că, deși societatea comercială recunoaște că în cazul apartamentului său suprafața echivalentă termic este mai mică decât cea luată în calcul, timp de zece ani, la facturarea agentului termic ce trece prin conductele care-i traversează locuința, nu i-a dat un leu înapoi din sumele plătite în plus. Omul cere SC Termo Calor Confort să-și redirecționeze țevile, astfel încât să ocolească apartamentul său, amenință să nu mai plătească deloc facturile emise pentru agentul termic aferent țevilor Termo Calor Confort, de care nu are nevoie în casa sa, și este hotărât să meargă chiar în instanță.
Gheorghe Vărzescu locuiește într-un bloc din cartierul Exercițiu și, dincolo de eterna problemă, invocată de mulți piteșteni, a facturării unui agent termic de care n-are nevoie, pentru că apartamentul său este debranșat, omul reclamă că, timp de 10 ani, furnizorul de agent termic în sistem centralizat i-a calculat facturile în baza unei suprafețe echivalente termic (SET) care s-a dovedit a fi mai mare decâ cea reală, rezultată în urma unor măsurători pe care piteșteanul le-a cerut expres societății comerciale. Practic, deși la reevaluare în cazul apartamentului său a rezultat o SET de 1,61mp, mai mică cu 0,24 mp decât cea pentru care omul a fost pus să plătească timp de un deceniu, furnizorul de agent termic ignoră sumele pe care omul le-a plătit pe un consum inexistent.
„Eu m-am debranșat în 2001 (atunci furnizorul se numea SC Termoficare 2000) și am băgat centrală. Până în 2011, m-au băgat la țevile astea să plătesc din oficiu, fără să le măsoare, fără nimic. În 2011, eu am făcut o adresă către termoficare. Au venit, mi-au măsurat țevile, mi-au încheiat procesul acesta verbal și mi-au scăzut SET, de la 1,85 mp, la 1,61 mp. Dar banii plătiţi degeaba în anii ăia nu mi i-au dat înapoi”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Gheorghe Vărzescu.

Vă mulţumim pentru înţelegere, dar… banii rămân la noi

Iată ce i-a răspuns Termo Calor: „Urmare a adresei dumneavoastră nr. 3853/02.05.2011 prin care aţi solicitat reinventarierea instalaţiilor interioare de încălzire, vă comunicăm că suprafaţa echivalentă termic totală este de 1,61 mp.(…) Menţionăm că s-a transmis la biroul de facturare noua valoare a suprafeţei echivalente termic. Vă mulţumim pentru înţelegere şi colaborare”, se arată în documentul semnat de fostul director al SC Termo Calor Confort, Aurelian Niţă.
În situația lui Gheorghe Vărzescu mai sunt, evident, mulți alți piteșteni, care s-au debranşat și n-au avut inspirația să ceară reinventarierea instalaţiilor interioare de încălzire.

„Îmi bagă pe gât căldura asta”

Omul vrea acum înapoi nu doar diferența de bani plătită în plus în baza unei SET nereale, ci și scoaterea conductelor din locuința sa, pentru a scăpa definitiv de plata agentului termic de care omul nu are nevoie, întrucât locuința beneficiază de centrală proprie.
„Îmi bagă pe gât căldura asta. Eu n-am nevoie de țevile alea. Să și le scoată de sub mine, de la etajul unu (eu stau la doi), să și le izoleze și să le bage la trei, la apartamentul care are nevoie de căldura asta, iar pe mine să mă scutească de această plată, pentru că nu e în regulă. Eu sunt de acord să plătesc ce e la subsol, pentru conductele de acolo, pentru că e bloc și trebuie să plătim toți pentru spațiile comune, dar de alea care trec prin casa mea n-am nevoie! Și, dacă tot n-am nevoie, de ce să le dau eu câte 40, 50, 60 de lei? Vă dați seama câți bani s-au adunat, dacă e să calculăm din 2001, de când m-am debranșat? Mă gândesc să-i cer pe toți înapoi. Normal, așa trebuie. Cum dânșii mi i-au luat degeaba, fără să mă întrebe, să mi-i dea înapoi. Sper să obțin o hotărâre să nu mai plătesc deloc pentru conductele astea cât oi trăi. Una definitivă, nu să stau în fiecare lună de judecăți”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeș, Gheorghe Vărzescu.
Și pentru această din urmă problemă, omul s-a adresat (de data aceasta) online SC Termo Calor Confort, care a invocat Ordinul ANRSC 483 din 2008, care reglementează contractul-cadru de furnizare a energiei termice.
La articolul 12 , aliniatul 2, litera b, din ordinul amintit se precizează că „în cazul în care nu sunt montate repartitoare de costuri, sunt deconectări de la instalația interioară de distribuție a energiei termice sau/și sunt operatori economici care își desfășoară activitatea în condominiu, cantitatea de energie termică pentru încălzire consumată în spațiile comune se calculează proporțional cu raportul dintre suprafața echivalentă termic a corpurilor de încălzire montate în spațiile comune luată împreună cu cea a conductelor rețelei interioare de distribuție și încălzire ce traversează spațiile comune și suprafața echivalentă termic totală din condominiu (SET 3/SET, conform anexei nr. 2). Suprafața echivalentă termic totală însumează suprafața echivalentă termic a tuturor corpurilor de încălzire racordate la instalația interioară de distribuție a energiei termice și cea a tuturor conductelor rețelei interioare de distribuție și încălzire. Cantitatea de energie termică consumată în proprietatea fiecărui consumator este proporțională cu:
1. suprafața utilă a spațiului cu destinație de locuință și cu suprafața echivalentă termic a corpurilor de încălzire și a coloanelor de distribuție și de încălzire din spațiile cu altă destinație decât cea de locuință pe care proprietarul le are în folosință (SET 2 din anexa nr. 2), dacă este cazul, pentru consumatorii racordați la rețeaua internă de distribuție a agentului termic, fiind aplicabile prevederile art. 9 pct. 14;
2. suprafața echivalentă termic totală a corpurilor de încălzire și a conductelor rețelei interne de distribuție și încălzire ce se găsește în spațiul cu altă destinație decât cea de locuință (SET 4 din anexa nr. 2), pentru operatorii economici;
3. suprafața echivalentă termic a coloanelor de încălzire și de distribuție ce traversează spațiile cu destinație de locuință, pentru proprietarii care sunt deconectați.
Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii